nedeľa 11. septembra 2016

Avatar: The Last Airbender


Obsadenie: Zach Tyler Eisen (Aang), Mae Whitman (Katara), Jack DeSena (Sokka), Dante Basco (Zuko), Jessie Flower (Toph Beifong), Mako Iwamatsu/Greg Baldwin (Iroh), Grey DeLisle (Azula), Jennie Kwan (Suki) a i. 
Scenár: Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko a i. 
Hudba: Jeremy Zuckerman, Benjamin Wynn 
Hodnotenie ČSFD: 86% 
Hodnotenie IMDb: 9,2 z 10


Od roku 2005 až do roku 2008 zdobil americké obrazovky animovaný seriál vytvorený a vysielaný stanicou Nickelodeon. V ňom mali diváci možnosť sledovať osudy ázijsky vyzerajúceho sveta, v ktorom sú ľudia rozdelení do štyroch skupín podľa toho, aký živel ovládajú – čiže vodu, oheň, vzduch a zem. Každý z nich dokáže ovládať len jeden, až na jednu výnimku a tou je Avatar – ten dokáže ovládať všetky živly a okrem toho má vo vrecku nejeden tromf.
V troch sériách (dokopy 61 epizód) je zachytený strhujúci príbeh o tom, ako sa Avatar snaží do tohto sveta navrátiť rovnováhu. Každý národ ovládajúci nejaký živel má svoje problémy, avšak hlavným nepriateľom sú „ohnivci“, alebo tí, čo ovládajú oheň, ktorí si myslia, že sú oveľa lepší než všetci ostatní a mali by vládnuť.
Námet pripomínajúci akúkoľvek svetovú vojnu je o to desivejší, pretože Avatar má len dvanásť rokov. Ale vek je len číslo a jemu niečo také predsa nemôže prekážať, nakoľko Avatar ako postava je neustále reinkarnovaný do nového a nového tela, zakaždým sa však narodí do iného národa, ale je možné v tom nájsť postupnosť. Najskôr sa naučí ovládať svoj živel, potom všetky ostatné a napokon sa stará o udržovanie rovnováhy a komunikuje so svetom duchov známym ako „Spirit World“.
Každý živel má svoje špecifickosti a naučiť sa ho ovládať si vyžaduje dlhý tréning a nacvičovanie niečoho, čo často pripomína niečo medzi tancom a bojovými umeniami. V skutočnosti sú učebné figúry každého živlu odvodené od iného bojového umenia, nájdeme v nich prvky Hung Ga kung fu, tai chi, kung fu severného Šaolinu a baguazhangy.
Seriál vytvorila dvojica Michael Dante DiMartinoBryan Konietzko a animácie vytvorili poväčšine tri štúdiá v Južnej Kórei. Myšlienka vznikla ešte niekedy na začiatku roku 2001, keď sa Konietzko pozrel na jednu zo svojich starších kresieb, na ktorej bol plešivejúci muž v strednom veku a on sa snažil predstaviť si ho ako dieťa. Takže vytvoril ilustráciu tejto postavy ako jazdí na obrovskom bizónovi niekde v oblakoch.
Túto kresbu potom ukázal DiMartinovi, ktorý vtedy pozeral dokument o výskumníkoch uväznených na Južnom póle. Prvý koncept seriálu vyzeral približne takto: „Máme vzdušného chlapíka, ktorý spolu s nejakými vodnými ľuďmi uviazol niekde uprostred snežnej pustiny... a možno ich utláčajú nejakí ohniví ľudia...“ Prvá ukážka seriálu sa objavila na Comic-Cone v roku 2004 a o niekoľko mesiacov neskôr mali premiéru prvé dve časti (vysielané dokopy ako jedna).
Nakoniec vznikol seriál, ktorý bol nesmierne ovplyvnený východnou kultúrou, najmä čínskymi bojovými umeniami, históriou, hinduizmom a budhizmom, taoizmom a jogou. Takisto sa tu objavia typické čínske znaky. Dokonca boli počas vytvárania seriálu najatí aj kultúrni konzultanti. Tvorcovia si celý čas uvedomovali, že chcú vytvoriť niečo iné ako boli napríklad Harry Potter alebo Pán prsteňov.
Výraz „avatar“ pochádza zo sanskritu a znamená „pôvod“ alebo „potomok“; v hindštine toto slovo označuje „smrteľné prevtelenie boha“. Ako vyznieva zo samotného seriálu, Aang nevedomky odhalil, že je avatar tým, že si spomedzi veľkého množstva hračiek vybral štyri, ktoré patrili jeho „minulým životom“. Táto časť je inšpirovaná tibetským budhizmom, podľa ktorého sa hľadá reinkarnácia Tulku Lama. Adepti vyberajú z veľkého množstva objektov tie, ktoré patrili jeho predošlým vtelením. Rovnako to robia s Avatarom, avšak tomto prípade ešte musia vyberať spomedzi detí, ktoré sa narodili do týždňa po smrti posledného Avatara.


Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že seriál je určený skôr detskému divákovi, opak je pravdou. Aj keď tvorcovia niečo také neplánovali v čase, keď ho vytvárali. Animácie sú niečím medzi klasickými animáciami aké poznáme napríklad z disneyoviek a japonským anime, pričom niekedy nie je presne jasné, na ktoré z tých dvoch sa to podobá viac. Hoci hlavnými postavami sú v podstate deti, riešia tu skutočne závažné problémy. Nielen boj ostatných národov s ohnivými národmi, ktoré ich utláčajú, ale po ceste odhaľujú a riešia iné záležitosti.
Hlavnými postavami sú Avatar Aang, ktorý ovláda vzduch, Katara a jej brat Sokka, ktorí pochádzajú z jedného z pólov obývanými ľuďmi ovládajúci vzduch, neskôr sa k nim pridá Toph ovládajúca zem a za pätami majú neustále Zuka, ohnivého mužíčka, ktorý to nemá občas v hlave v poriadku a myslí si, že získa späť vlastnú česť, keď Avatara chytí a odovzdá ho svojmu otcovi. Ten je najzvrchovanejším vládcom všetkých ohnivých národov a je to zarytý nepriateľ všetkého dobrého – no proste ultimátny zlosyn. Nikto predsa nepovedal, že takýto druh seriálu nemôže mať hneď niekoľko vlastných psychopatov.
Na svojich cestách hlavní hrdinovia riešia rôzne ťažkosti, čelia nebezpečenstvu, odhaľujú minulosť, bojujú za budúcnosť, učia sa a menia, nadväzujú nové priateľstvá, no nezabúdajú sa smiať a zabávať. Hoci by si niekto mohol myslel, že všetky série sú predovšetkým naivné a nezaujímavé, veľmi by sa mýlil.
Kreslené postavičky ponúkajú viac priestoru na zamyslenie než by ktokoľvek hádal a naprieč jednotlivými epizódami sa vyvíjajú viac ako niektorí ľudia stihnú za celý život. Aj preto je tento seriál taký populárny. Dokonca až tak, že si vyslúžil filmové spracovanie. V čele celého cirkusu sedel chlapík, ktorý tvrdil, že sa snažil len na filmové plátno dostať spracovanie obľúbeného seriálu svojich detí.
Ktokoľvek, kto videl neslávne známy film Posledný vládca vetra by si pomyslel, že svoje deti asi nemá veľmi rád. To, čo vytvoril vo filmovej verzii je niečo medzi groteskou a nemou komédiou, ktorá má s originálnym seriálom spoločné maximálne mená hlavných postáv.
Nakoniec to utrpenie došlo tak ďaleko, že kvôli prevedeniu filmu do 3D verzie bola z neho vystrihnutá aj jediná použiteľná časť, ktorá to celé mohla zachrániť. Smutné, ale hovorí sa tomu realita a určite to nebolo prvé a nebude to ani posledné žalostné spracovanie geniálnej predlohy.

Verdikt:
Tento seriál je prekvapivo svieži a hlboký na to, že ho väčšina ľudí považuje len za rozprávočku pre deti. Iste, miestami dokáže byť detsky naivný a žartíky, ktoré postavy dokážu dať dokopy, vracajú nejedného diváka do jeho vlastného detstva. Okrem toho však ponúka neuveriteľne komplexný príbeh s rovnakým základom ako každá priemerná fantasy – boj dobra proti zlu. Tvorcovia stvorili vlastný svet, pravidlá a oživili neskutočne zaujímavý fenomén, ktorý baví ľudí už niekoľko rokov.
Či už pre deti alebo nie, stále ponúka kvalitnú zábavu, ktorá zo mňa vymámila nejednu slzu, úprimný úsmev a takisto si vyžiadala niekoľko nocí bez spánku, keď som ako posadnutá pozerala jednu epizódu za druhou len preto, aby som zistila, ako to všetko dopadne. A viete čo? Finálne poslednej série je oveľa epickejšie, než ako som si ho pôvodne predstavovala. Nejde tu len o zabíjanie a napravovanie krívd, ide aj o morálku a vlastnú dušu.
No a v neposlednom rade – toto je jeden z mála seriálov, v ktorom je schopne zapracované priateľstvo medzi hlavnými postavami.

Prvé epizódy:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára