streda 21. septembra 2016

Keď milujete múmiu | Recreated

Autor: Colleen Houck 
Názov: Recreated 
Séria: Reawakened 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.74
When Amon and Lily part tragically, he transports himself to the Netherworld—what mortals call hell. Tormented by the loss of his one true love, he’d rather suffer in agony during Lily’s mortal years than fulfill his duty to protect humanity.
Heartbroken, Lily seeks refuge on her grandmother’s farm. Yet she can feel Amon’s pain, and she has been having dreams—dreams of Amon continually suffering.
For before he departed, Amon gave Lily something very special, an item that connects them even though they are worlds apart. Now Lily must use this object to free him, and to free their realms from darkness and utter chaos. She will do whatever it takes.

“Don’t forget, Lily, the sun always leads to life. To see the sunrise is to embrace life. The sunset is where you will find death.”
Colleen Houck už niekoľkokrát dokázala, že vie napísať knihu, ktorá by dokázala nielen zaujať, ale aj vyraziť dych. Z nejakého dôvodu však jej druhá séria nezožala taký úspech, ako asi všetci čakali, a z mnohých recenzií jasne odkvapkáva sklamanie, hoci nie vždy je jasné, prečo tomu tak je.
Príbeh tejto knihy sa rozbieha skôr pomalším tempom, v ktorom nám Lily rozpráva o tom, ako osamelo sa cíti a aké hrozné sny sa jej snívajú o jej vyvolenej a milovanej múmii; v tomto prípade o mumifikovanom vyvolenom, ktorý ma zachrániť celý svet. Pomedzi to stíha ešte v rozsiahlych odsekoch dojiť kravy a komentovať to, ako sa vďaka žiaľu a nechuti k jedlu zmestí do svojho starého oblečenia. No, každý sa so smútkom predsa vyrovnáva inak a nikde nie je napísané, že toto dievča tak nemôže robiť zatvorené v chlieve, maznajúc sa pritom so skamenelinou skarabea.
Keď odsuniem bokom ironický pohľad, ktorým som sledovala hlavnú hrdinku, musím uznať, že oproti prvému dielu došlo k istému zlepšeniu. Keďže v hlavných úlohách vystupovali neskutočne mocné osoby, bolo pre nich ťažké niečo skutočne pokaziť.
V tomto prípade sa im ale darilo menej, čo na nich vrhlo trochu toho realistického svetla a hoci mali len viac modrín, v mojich očiach príbeh získal na uveriteľnosti a stratil niečo zo svojej naivity.
“The grief changes over time. You keep busy. Sometimes your mind even forgets the pain for a little while. But when someone you love dies, there will always be a hurt inside you, like a splinter, and when you give yourself over to thinking on it, the ache comes back.”
Mytologické vsuvky opisujúce rôzne udalosti a legendy mohli niekoho otravovať, avšak v mojom prípade to bolo prvok, ktorý ma ešte viac pohltil. Ukázal mi postavy v novom svetle a dokázal, že autorka si splnila domácu úlohu a vie toho veľa o svete, do ktorého zasadila svoj príbeh. To je vždy len plus.
V deji vďaka tomu vznikla istá rovnováha, kde akčné scény – či už emocionálne alebo také tie skutočné krvavé – striedali kvízové okienka plné otázok a odpovedí. Okolo toho sa vznášalo ešte isté tajomstvo, nakoľko ani sama Lily nevedela, do čoho sa púšťa a akokoľvek divne to vyznieva, ani najmocnejší egyptskí bohovia to netušili.
Tým celá kniha získa istý prvok nepredvídateľnosti, ale na druhej strane nemôžeme očakávať, že kniha určená skôr tínedžerom bude rovnako záhadná ako detektívka napríklad od Agathy Christie.
Takisto milostný život hlavnej hrdinky občas prerastá do úctyhodných rozmerov, nakoľko sa jej k nohám vďaka nejakému záhadnému kúzlu hádžu asi všetci nezadaní muži, egyptských bohov nevynímajúc. A nie, nevďačí za to nedostatku osobnej hygieny. V konečnom dôsledku sa to asi dalo očakávať, nakoľko autorka už ukázala, že má slabosť a istý dar na vytváranie milostných mnohouholníkov, kde väčšinou túžite po výhre všetkých zúčastnených.
Odhliadnuc od milostných pletiek hlavnej hrdinky bola kniha Recreated skutočne dobre napísaným pokračovaním. Autorka zvládla nejako zapojiť mytologické príbehy a legendy bez toho, aby príbeh výrazne utrpel alebo stagnoval, v deji sa stále niečo dialo a vznikla istá symbióza medzi akčnými scénami, emocionálnymi výlevmi a filozofickými debatami medzi Lily a ďalšími obyvateľkami jej mysle.
Príbehu na kvalite uberá len to, že je napísaný podľa dosť podobného scenára ako Tigria sága. Alebo to len tak teraz pôsobí, čo je možno autorkiným zámerom, a neskôr ma vyvrcholenie tejto série posadí na... proste ma dostane.
Za mňa vydarený príbeh, ktorý ma bavil o niečo viac ako Reawekened.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára