piatok 23. septembra 2016

Ísť proste ďalej | Exit, Pursued by a Bear



Autor: E. K. Johnston 
Názov: Exit, Pursued by a Bear 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.99
Hermione Winters is captain of her cheerleading team, and in tiny Palermo Heights, this doesn’t mean what you think it means. At PHHS, the cheerleaders don't cheer for the sports teams; they are the sports team—the pride and joy of a tiny town.
The team's summer training camp is Hermione's last and marks the beginning of the end of…she’s not sure what. She does know this season could make her a legend. But during a camp party, someone slips something in her drink. And it all goes black.
In every class, there's a star cheerleader and a pariah pregnant girl. They're never supposed to be the same person. Hermione struggles to regain the control she's always had and faces a wrenching decision about how to move on. The assault wasn't the beginning of Hermione Winter's story and she's not going to let it be the end. She won’t be anyone’s cautionary tale.

“I do not want to be anyone’s model for becoming a better person.”
Od E. K. Johnston som už jednu knihu čítala a hoci je viac neznáma ako známa, v jej štýle niečo je. Dokáže spracovať tému tak zaujímavo, že píše úplne odlišný príbeh než to, čo ste očakávali. Takže som aj k čítaniu tejto knihy pristupovala veľmi opatrne.
To, že niektorú hlavnú hrdinku niekto znásilní, nie je v súčasnej literatúre nič ojedinelé. Takmer každé druhé dievča z priemernej newadultke si niečím podobným prešlo a preto má jej vyvolený skutočne čo robiť, aby sa jej dostal pod kožu. Ale v týchto príbehoch narážame na jediný „paradox“ – dané dievča sa s hrozným zážitkom vyrovnalo po svojom a ostal v ňom strach a nedôvera. To však nie je prípad tejto knihy. Celý vývoj psychiky hlavnej hrdinky vlastne sledujeme v priamom prenose.
Autorka sa postarala o to, aby čitateľ veľmi detailne videl všetky aspekty života roztlieskavačky, aby porozumel vášni pre tento druh športu. Problém je, že rovnakú pozornosť nevenovala aj emocionálnej stránke príbehu. Alebo aspoň tak to pôsobí. Lenže ako vám môže zlomiť srdce niečo, čo si hlavná hrdinka ani sama nepamätá?
Z toho všetkého jej len ostal horký pocit a túžba nepremeniť sa na ultimátnu obeť. A to je vlastne silná stránka tohto príbehu. V podstate ukazuje, ako sa dievča spamätáva z niečoho, na čo nemá priamu spomienku. Namiesto toho dostaneme jej hnev, strach a zotavovanie. Aj keď skutočného pátrania sa nedočkáme.
“There's a moment when I know that I should scream. But screaming would be hard. And blackness would be easy. Black picks me.”
Našťastie aspoň postavy dokážu nejako presvetliť dej niekedy plný zbytočných detailov o tom, ako funguje letný tábor, ako prebiehajú rozcvičky a každá postava aspoň desaťkrát každého presviedčala, že miluje roztlieskavanie najviac na celučičkom svete. Teda, každý by mal mať rád to, čo robí, ale načo to niekomu neustále hádzať do tváre?
Odhliadnuc od toho boli postavy skutočne rôznorodé a každá vo mne dokázala vyvolať nejakú emóciu. Najviac asi hnev, keď sa tam objavil niekto so zastaraným názorom, že znásilnené dievča si za to vlastne môže tak trochu samo. Pretože asi nosí na tričku napísané, že by ju mal niekto zdrogovať a potom si s ňou môže robiť čo len chce a nemusí sa jej pýtať na názor. Akoby sme boli v stredoveku, kde za každé zlo mohla žena. Len s tým rozdielom, že vtedy mohla žena aj za to, že susedovi zhnili jablká.
Anotácia knihy Exit, Pusued by a Bear sľubuje, že dostaneme niečo medzi Shakespearom a Veronicou Marsovou. Shakespeare možno prepožičal autorke námet Zimnej rozprávky, ale Veronica sa do príbehu nepreniesla ani v podobe mena niektorej vedľajšej postavy. Odhliadnuc od toho je táto kniha vcelku zaujímavá. Ponúka pohľad nie na deprimovanú hlavnú hrdinku v slzách, ale dievča, ktoré zo všetkého najviac odmieta stať sa len ďalšou obeťou.
Bohužiaľ, nefunguje to tak, ako autorka plánovala, nakoľko sa jej nepodarilo ani do jedinej repliky hlavnej hrdinky prepracovať emóciu. Jediné, čo vo mne čítanie vyvolalo, bol hnev, keď sa úrady nedokázali postarať ani o zdarné chytenie páchateľa. A keď ho nakoniec predsa len odhalili, viac som sa zaujímala o to, kto vyhral šampionát roztlieskavačiek.
Bohužiaľ, to jediné som sa nakoniec nedozvedela.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára