sobota 17. septembra 2016

Nový nepriateľ, starý scenár | Magie změny



Autor: Ilona Andrews 
Názov: Magie změny 
Séria: Kate Daniels 
Diel: ôsmy 
Slovenské alebo české vydanie: FANTOM Print, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.48
Kate Danielsová a její druh Curran Lennart, bývalý Pán šelem, před časem odešli ze Smečky, a teď si zvykají na velmi odlišný styl života. I když jsou nadšení, že unikli vnitřním rozbrojům kožoměnců, vědí, že oddělit se od nich úplně zabere ještě nějaký čas. Když ale zjistí, že se jejich přítel Eduardo pohřešuje, začnou okamžitě vyšetřovat jeho zmizení.
Jak se dostávají stále hlouběji do záležitostí žoldáků, zjišťují, že se Cech proměnil v peklo na zemi a že Eduardovy poslední zakázky byly mezi sebou propojené tím nejzlověstnějším způsobem.
Povstal prastarý nepřítel, a jedině Curran a Kate ho dokáží zastavit – než jejich město kousek po kousku rozboří.

“Did they think I would throw a tantrum?”

“Baby, you’re not the tantrum type. You are the scary-smile-and-stabbing type.”
Predstavovať spisovateľské i manželské duo Ilona Andrews je naozaj zbytočné. Ľudia zorientovaný vo fantasy literatúre o nich minimálne počuli. Na konte majú niekoľko úspešných sérií a každým rokom si získavajú viac a viac fanúšikov. Stačí otvoriť jedinú ich knihu a hneď vám bude jasné, prečo to tak je.
Po udalostiach v poslednej knihe som neočakávala, že sa mi príbeh bude páčiť. Zdalo sa mi, že dej bol viac či menej uzavretý a nejako v ňom pokračovať je vlastne znásilnenie úžasného nápadu a dobre vymysleného sveta. Napriek tomu som si však povedala, že by som to mala aspoň skúsiť a až potom knihu súdiť.
Kate a Curran sú skvelá dvojka a postavy, ktoré sa správajú rovnako a je možné ich správanie viac ako len dobre predvídať. Tým pádom bolo od začiatku jasné, že hneď ako sa objaví nejaký problém, vrhnú sa do akcie a zo všetkých síl sa snažia, aby všetko vyriešili.
V tomto bode sa prejavila predstavivosť autorov, pretože opäť siahli po inej mytológii a dokázali, že si všetko naštudujú predtým, než písať vôbec začnú. Tentokrát sa zamerali skôr na východnú kultúru a ich mýty, čo je osviežujúce a fascinujúce zároveň. Každý detail bol presne premyslený. Ale to sa dalo očakávať.

“How have you been?” my father asked.

Say something diplomatic . . . something . . . “If you build a tower in Lawrenceville, I will smash it, set it on fire, and salt the ground it stood on.”
Čo sa však nedalo očakávať je celkom nový smer, ktorým sa séria začína uberať. Hoci išlo predovšetkým o akčné dobrodružstvo plné mágie, krvi a svižných dialógov, išlo aj o otvorenie dverí novým možnostiam. Teraz bude hnacím motorom série Roland vo svojej fyzickej podobe a pochybnosti o tom, ako s ním jednať. Prináša „čerstvý vietor“ a takisto perspektívu a tému do budúcich dielov.
Magie změny v ničom nezaostáva za predchádzajúcimi dielmi. Opäť sa k nám dostáva dobre premyslený príbeh, v ktorom sa riešia staré námety, ale pribúdajú k nim aj nové, čo spôsobuje, že dej nikdy nepôsobí „vyčerpane“ alebo ohrane, hoci každá kniha sa odvíja od istého prototypu scenára.
Objaví sa problém, nastupuje neistota a honba za časom, nakoniec prídu hektolitre krvi, triky s mečom a nevyhnutná smrť, aby to nepôsobilo ako rozprávka pre deti. Ale bez ohľadu na to má tento príbeh istú iskru. Ukrýva sa v emóciách, ktoré dej vyvoláva. V rozhovoroch postáv.
Predovšetkým sa však v tejto sérii jasne odráža radosť, s akou autori tvoria jednotlivé príbehy. Ukazujú, že v Atlante nikdy nič nekončí a vždy príde nové nebezpečenstvo, ktoré je vždy jedinečné. Na druhej strane by však bolo možno na mieste pomýšľať aj nad ukončením príbehu Currana a Kate. Vzťah týchto dvoch sa síce miestami stále vyvíja, ale niekedy by bolo lepšie nechať ho voľne plynúť. Veď v sérii sú aj iné postavy, o ktorých by sme sa chceli dozvedieť viac.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára