pondelok 5. septembra 2016

Keď originalita škodí | Zodiac



Autor: Romina Russell 
Názov: Zodiac 
Séria: Zodiac 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.72
In the Zodiac galaxy, your astrological sign determines everything about you. The stars tell the story of your life, and nothing—and nobody—is real unless you can actually touch them. It’s a galaxy divided, where personalities clash and suspicions run high. Everyone is a potential enemy, so it’s best to stick to your kind.
House Cancer prizes loyalty and honesty above all else. When an unforeseen catastrophe strikes their ocean planet, the stars select sixteen-year-old Rho as their new Guardian. Rho suspects an ancient, power-hungry evil of legend has returned to exact revenge across the entire Zodiac. But Rho is an unknown novice and one of the youngest Guardians ever. Who should believe her?
And with the stars anywhere but in her favor, how can Rho defeat an enemy she can’t touch?

“Trust your fears. Believing in them makes you safe.”
Romina Russell je úplne neznáma autorka, ktorej prvotina sa stala pomerne známa a jej prvá trilógia si získala veľa fanúšikov. Problém s niekedy originálnym príbehom je však to, akým spôsobom je vymyslený. A autorka si vybrala síce neohraný námet, ale taký, ktorý veľa ľudí pozná a dokáže ho prehliadnuť.
Predstavme si svet, v ktorom existuje dvanásť samostatných galaxií – alebo aspoň ekvivalentov. Samostatné planéty s presne určeným počtom mesiacov v jednej konštalácii. Okrem toho však presne viete, ako sa obyvatelia týchto samostatných svetov budú správať, nakoľko je to presne určené. Dokonca tu máme aj záhadný trinásty svet, ktorý bol vymazaný zo záznamov. Niekto by si vymyslel, že ide o dokonale vymyslený sci-fi svet s úžasnou zápletkou. V skutočnosti ale ide o niečo, čo každý z nás veľmi dobre pozná.
Znamenia zvieratníka tvoria súčasť životov mnohých ľudí. Niektorí dokonca veria, že na základe postavenia hviezd a iných vecí, dokážu predpovedať budúcnosť. Rovnako ako členovia všetkých rodov pomenovaných práve podľa znamení zvieratníka. Avšak nejde len o ich pomenovanie, ale aj o ich správanie.
Blíženci s dvomi tvárami, na rodinu orientovaní Raci, diplomatické Váhy a ďalší ostatní. Celkom dvanásť národov, ktorí veria, že skutočné je len to, čoho sa môžu dotknúť a žijú v úplnej ignorancii voči existencii trinásteho súhvezdia, vlastne samostatného národu. Hadonos je záhadný, vyškrtnutý zo zvieratníka pred mnohými rokmi a mnohými zabudnutý, čo korešponduje so skutočnosťou.
“It's one of our greatest human flaws: Arrogance. We look up and dare to assume we know, when the universe is unknowable.”
Takže výhoda tohto príbehu je vlastnej jeho nevýhodou. Je úžasné vymyslieť vlastné svety, národy a pravidlá, ale na druhej strane stačí otvoriť akúkoľvek stránku určenú nadšencom znamení zverokruhu a tam si nájdete charakteristiku každého Leva, Panny alebo Vodnára. A čo je horšie? Charaktery postáv budú viac či menej vlastne súhlasiť. A potom sa čítanie mení na ľahko predvídateľný cirkus.
Ak odložím bokom dosť pochybnú originalitu tejto knihy, nemôžem prehliadnuť ostatné aspekty. Iste, postavy boli občas celkom zábavné, hoci totálne surreálne, rovnako ako situácie, v ktorých sa často ocitli. Nech sa dialo čokoľvek, nedokázalo to strhnúť moju plnú pozornosť, nepohltilo ma to a hoci tam v podstate umierali tisícky ľudí, mňa sa to nijako nedotklo. Nevyvolalo to vo mne žiadnu emóciu.
Väčšina príbehu pripomínala len náhodné udalosti poskladané dohromady hlavnými postavami. Miestami príliš naivné, príliš málo premyslené a správanie postáv občas pripomínalo klaunov v cirkuse. Bez ohľadu na to, čo sa snažili urobiť, nikdy to vo mne nič nezanechalo. Keď sa to v poslednej tretine aspoň trochu zlepšilo, najskôr bolo príliš neskoro, aby to zmenilo pôsobenie príbehu ako celku.
Zodiac je jasným dôkazom toho, že niekedy vás môže zradiť aj vlastná snaha o originalitu. Nejde o to, aký svet vymyslíte, ako ho spracujete. Miestami autorka akoby podcenila svoj vlastný svet a dovolila mu robiť si s ňou čo len chcel, čo v konečnom dôsledku viedlo k rôznym udalostiam, ktoré boli až príliš nereálne. V konaní a udalostiach niekedy chýbala logika, v emóciách zase skutočný cit a postavy boli príliš ploché na to, aby vo mne niečo zanechali.
Na druhej strane sa nedá uprieť, že sa tento príbeh veľmi dobre číta a jeho záverečná tretina je dôkazom, že autorka dokáže zažiariť, ak sa skutočne snaží. Dúfam, že sa jej niečo z toho podarí pretlačiť do zvyšných dvoch dielov.
Napriek môjmu skepticizmu má tento príbeh čo ponúknuť aj napriek tomu, že pre mňa bol až príliš predvídateľný a naivný. Len by autorka mohla využiť jeho potenciál. Preboha, veď sa to má odohrávať vo vesmíre a väčšinu času by som povedala, že sa dej sústreďoval len v niečej obývačke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára