streda 12. februára 2020

A predsa sa nič nezmenilo... | Map of Days

Autor: Ransom Riggs
Názov: Map of Days (slov. Mapa dní)
Séria: Miss Peregrine’s Peculiar Children (slov. Neobyčajné deti slečny Peregrinovej)
Diel: štvrtý
Špecifikácia: fantasy o podivných deťoch a ich dobrodružnej výprave
Slovenské alebo české vydanie: Jota, 2019 (ČR); Lindeni (SR; chystá sa)
Hodnotenie na GR: 4.15


“War is a germ that can rarely be contained.”


Po udalostiach predchádzajúcej trilógie sa postavy zase stretli. Jacob sa snaží začleniť naspäť do svojho normálneho života, avšak do cesty sa mu postavila obrovská výzva – znormalizovať osoby, ktoré doteraz žili úplne mimo svoju dobu, aby zapadli do modernej spoločnosti. Ich dovolenku a plánovaný oddych však čoskoro narušia prekvapivé odhalenia, ktoré by mohli zmeniť nielen Jacobov život, ale možno aj celý svet neobyčajných.
Táto kniha ma v mnohom prekvapila a nie vždy to bolo milé. Postavy z predchádzajúce trilógie mi veľmi prirástli k srdcu, najmä tým, že hoci mali inteligenciu a zážitky dospelých, stále mali tendenciu správať sa ako naivné deti, ktoré celý život vyrastali obklopené ochrannou vatou. Lenže očakávala som, že všetkými tými udalosťami sa to nejako zmení a dokonca to tak aj začalo vyzerať, lenže potom som začala čítať túto knihu a uvedomila si, že sa vlastne toho až tak veľa nezmenilo.
Z celej skupiny sa len Emma a Enoch tvárili, že ako-tak dospeli a začali sa správať samostatne a uvedomovali si, že by mali robiť vlastné rozhodnutia. Ostatné decká sa však vrátili k tomu, čo bolo predtým a vlastne to pôsobilo, že nemajú ani vlastnú osobnosť alebo názor a ich správanie sa skrslo do neustáleho opakovania otázky „čo by na to povedala slečna Peregrinová“, čo po prvých kapitolách začalo byť nesmierne otravné.
Situáciu zachraňoval len Jacob, ktorý si uvedomoval, že po tom všetkom, čo sa stalo, by ich mali vnímať ako schopných členov neobyčajnej komunity, ale nestalo sa tak. Občas sa mi zdalo, že to je vlastne posolstvom tejto knihy – snaha skupinky deciek ukázať dospelým, ktorí ten cirkus riadia, že majú čo ponúknuť, že sú dospelí a schopní pomôcť a mali by sa k nim prestať správať ako k deťom. Čo je úplne najviac klišé tróp YA literatúry vôbec a bola som nemilo prekvapená tým, že som niečo podobné našla práve v tejto sérii, ktorá mi doteraz pripadala byť taká odlišná od ostatných YA kníh.
Postavy teda túto knihu nezachránili, skôr naopak, mala som pocit, že ju len neustále ťahajú ku dnu. Na hladine ju teda držalo to, čo som na tejto sérii obdivovala a našťastie sa to nezmenilo – autorova fantázia, s ktorou tento svet vytvoril. Viem, že na začiatku procesu boli všakovaké šialené fotky, ktoré ponachádzal na garážových výpredajoch, ale okrem toho tiež použil vlastnú obrovskú predstavivosť, aby tomuto svetu vdýchol život.
“All my life, normal people had mostly baffled me-the ridiculous ways they strove to impress one another, the mediocre goals that seemed to drive them, the banality of their dreams. The way people rejected anything that didn’t fit their narrow paradigm of acceptability, as if those who thought or acted or dressed or dreamed differently from them were a threat to their very existence.”
Anglicko a celkovo Európa boli rovnako konzervatívne, ako sa o nich hovorí. Všetko malo presne určené pravidlá, svoje miesto, dianie i všetko ostatné. Nikdy nebolo pochýb o tom, kto to všetko riadi a prečo. Ale Amerika? Ono sa to tak nezdá, ale podľa mňa väčšina Európanov verí predstave, že Američania sú hrozne výstrední a majú šialený život. Nuž, táto kniha je dôkazom, že na tom vlastne asi aj niečo bude.
Neobyčajná komunita v Spojených štátoch to vôbec nemá jednoduché. Prakticky neexistuje systém ochrany, ľudia sú vydesení a ukrývajú sa, nakoľko sú utláčaní inými neobyčajnými bažiacimi po moci. Skrátka to tu pripomína Divoký západ a ja som toho všetkého nemohla byť nadšenejšia. Malo to skutočne silný náboj a hlavne potenciál, ktorý autor využil do posledného slova. Vďaka tomu sa z putovania hrdinov stalo zaujímavé a nepredvídateľné dobrodružstvo plné nástrah i zaujímavých odhalení.
Navyše ma dosť prekvapilo to zapojenie obyčajných ľudí do tohto sveta, takže predpokladám, že o upaľovaní bosoriek sa nebude len hovoriť (ako to bolo v tejto knihe), ale k nemu s najväčšou pravdepodobnosťou aj dôjde. Každopádne som zvedavá, ako si s tým všetkým autor poradí a či sa mu podarí túto sériu držať pokope aj v tejto ďalšej trilógii. Pretože táto kniha bola miestami riadne rozpačitá.
Map of Days je na jednej strane výborným pokračovaním a na tej druhej je tak trochu sklamaním. Kniha opäť vyniká úžasnou autorovou fantáziou, ktorá tentoraz predstavila svet amerických neobyčajných pripomínajúci Divoký západ, kde platia vlastné zákony a všetci sú nebezpeční. Vďaka tomu postavy prežívali naozaj napínavé dobrodružstvo. Bohužiaľ sa však stalo, že postavy, ktoré v predchádzajúcej trilógii dospeli, sa v tejto knihe opäť zmenili na vystrašené deti bez názoru schopné iba počúvať príkazy slečny Peregrinovej. Čo bolo prinajmenšom frustrujúce, hlavne ak zoberiem do úvahy, že autor v knihe naznačil naozaj zaujímavú (a zároveň tak trochu desivú) zápletku honu na čarodejnice.


oficiálna anotácia:
Having defeated the monstrous threat that nearly destroyed the peculiar world, Jacob Portman is back where his story began, in Florida. Except now Miss Peregrine, Emma, and their peculiar friends are with him, and doing their best to blend in. But carefree days of beach visits and normalling lessons are soon interrupted by a discovery—a subterranean bunker that belonged to Jacob’s grandfather, Abe.
Clues to Abe’s double-life as a peculiar operative start to emerge, secrets long hidden in plain sight. And Jacob begins to learn about the dangerous legacy he has inherited—truths that were part of him long before he walked into Miss Peregrine’s time loop.
Now, the stakes are higher than ever as Jacob and his friends are thrust into the untamed landscape of American peculiardom—a world with few ymbrynes, or rules—that none of them understand. New wonders, and dangers, await in this brilliant next chapter for Miss Peregrine’s peculiar children. Their story is again illustrated throughout by haunting vintage photographs, but with a striking addition for this all-new, multi-era American adventure—full color.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára