nedeľa 23. februára 2020

Žeby láska dvoch zlosynov? | The Shadows Between Us

Autor: Tricia Levenseller
Názov: The Shadows Between Us
Špecifikácia: fantasy s nádychom gotiky o tom, že aj zlosynovia prahnú po láske
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.23


”Aren’t we all drawn to our friends in the beginning by trifling things? True bonds develop afterward, when character is revealed.”


V krajine, kde ženy zväzujú prísne pravidlá, sa jedna dievčina rozhodne, že chce svoj osud držať pevne v rukách. Avšak uvedomuje si, že aby to mohla dosiahnuť, musí nazhromaždiť práve dostatok moci na to, aby ju ostatní počúvali. A kto má viac moci ako kráľovná, všakže. Avšak miesto toho, aby sa spoliehala na moc, ktorú možno získa svadbou, rozhodne sa, že po nej po svojom boku nikoho nepotrebuje. Plán je teda jasný – zaujať kráľa a keď sa s ňou ožení, čo najskôr ho zabiť, aby tak mohla vládnuť sama.
Všetky knihy tejto autorky majú niečo spoločné – hlavná hrdinka je silná žena, ktorá sa rozhodne zobrať svoj osud pevne do rúk a pri tom sa odmieta klaňať nielen konvenciám, ale najmä mužom a ich názorom. Alessandra, hlavná hrdinka tejto knihy, za jej ostatnými postavami v ničom nezaostáva, ba medzi nimi dokonca aj v niečom vyniká. Alessandra totiž nie je klasická kladná hrdinka, ona je totiž skôr prototyp zlosyna.
Je nielen ambiciózna, ale tiež múdra a dokáže tieto svoje bunky používať aj v praxi, čo z nej robí vcelku schopného stratéga a v niektorých momentoch až generála. Čo z nej ale robí zlosyna? Napriek predpokladu niektorých sklamaných čitateľov zlosyn nie je vždy zlomyseľný a nemyslí len na to, ako každého vo svojom okolí zabije, aby mohol tancovať na ich hroboch.
Nie, niekedy je zlosyn ten, ktorý má možno aj dobré srdce a dokáže priať to najlepšie svojim priateľom, ale na druhej strane sa neštíti ničoho, aby nielen svojim priateľom k tomuto šťastiu dopomohol. Myslím, že Alessandra by sa dala označiť za takého neutrálneho zlosyna, čo sa prejavovalo tak, že jej morálny kompas neukazoval úplne tým istým smerom ako kompasy iných ľudí a nehanebné využívanie ostatných jej tak vôbec nekradlo spánok.
“I think that when you care enough for someone, you reach a point where it’s far more painful not to have him at all than to have him and risk losing him. You realize the risk is worth it. Because happiness, however short-lived, is always worth it.”
Podobným neutrálnym zlosynom bol aj Kallias, alebo tiež neslávne známy Shadow King, ktorý dobýva okolité krajiny skrátka preto, lebo mohol a pre ktorého vražda nepredstavovala nič závažné a keď sa dozvedel o niektorých Alessandriných morálne nie práve najsvetlejších činoch, ešte jej k tomu gratuloval. No a títo dvaja neutrálni zlosynovia na stránkach tejto knihy prežívali svoju romancu, čo bolo miestami nesmierne zábavné.
Čiastočne za to mohli brilantné dialógy postáv a inokedy samotné okolnosti alebo udalosti. Vďaka čomu vznikol nanajvýš oddychový príbeh. Dej sám osebe teda nebol chudobný, ale na druhej strane sa v ňom neskrývali nejaké hlboké zápletky alebo extrémne zložité sprisahania, ktoré sa hlavní hrdinovia snažili odhaliť. Teda, snažili sa nájsť vraha Kalliasových rodičov, ale táto zápletka bola skôr ako krovie romantickým trampotám hlavných hrdinov.
V knihe som teda nenašla žiadne detailné opisovanie fascinujúceho sveta, vysvetľovanie väzieb a vzťahov medzi touto a tamtou postavou a čo sa týka nejakého politikárčenia, to bolo naznačené tiež len veľmi okrajovo. Vlastne išlo len o tú romantiku a o vzťah hlavných hrdinov a som rada, že autorka sa ani nesnažila zbytočne to komplikovať. Chcela vytvoriť zábavnú oddychovku, takže tú zábavnú oddychovku aj napísala.
The Shadow Between Us mi pripadá tak trochu ako autorkin experiment. Akoby si jedného dňa položila otázku „ako by vyzerala romanca dvoch zlosynov?“. To som mala možnosť dočítať sa na stránkach tejto knihy, pričom keď hovorím zlosynov, mám na mysli skôr tých neutrálnych, ktorí nemajú v pláne všetkých pozabíjať, len ich morálny kompas väčšinu času ukazuje trochu iným smerom. Vďaka tomu vznikol príbeh, ktorý síce nebol extrémne zložitý, nediali sa v ňom obrovské zvraty a väčšina zápletiek si vyslúžila len povrchnú pozornosť, ale vo výsledku z toho všetkého vznikla vysoko čitateľná a miestami nesmierne zábavná romantická oddychovka.


oficiálna anotácia:
Alessandra is tired of being overlooked, but she has a plan to gain power:
1) Woo the Shadow King.
2) Marry him.
3) Kill him and take his kingdom for herself.
No one knows the extent of the freshly crowned Shadow King’s power. Some say he can command the shadows that swirl around him to do his bidding. Others say they speak to him, whispering the thoughts of his enemies. Regardless, Alessandra knows what she deserves, and she’s going to do everything within her power to get it.
But Alessandra’s not the only one trying to kill the king. As attempts on his life are made, she finds herself trying to keep him alive long enough for him to make her his queen—all while struggling not to lose her heart. After all, who better for a Shadow King than a cunning, villainous queen?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára