utorok 18. februára 2020

Každý má vlastné dôvody | Krvavé preteky

Autor: Maggie Stiefvater
Názov: Krvavé preteky (angl. The Scorpio Races)
Špecifikácia: fantasy s prvkami magického realizmu plná nevšednej mágie a nebezpečenstva
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2020 (SR); Argo, 2013 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.09


„Mama vravievala, že niektoré veci sa dejú z nejakej príčiny a že prekážky sú tu na to, aby nám bránili urobiť niečo hlúpe.“


Každý rok sa do zapadnutého mestečka na pobreží doslova zletia ľudia z celého sveta, aby sledovali nebezpečné preteky. V tomto dostihu totiž nepretekajú len také obyčajné kone, ale mäsožravé kelpie, ktoré sa však napriek všetkým predpokladom stali súčasťou života miestnych obyvateľov. Kit preteky až doteraz ignorovala, no tento rok sa prekvapivo rozhodla prihlásiť, aby mohla zachrániť svoju rodinu. Jej čin však zmení viac ako len jej vlastný život.
Príbeh sa odohráva v maličkom mestečku Skarmouth, ktoré je presne také malomeštiacke, ako si ho predstavujete. Všetci sa tu navzájom poznajú a každý vie o každom prakticky úplne všetko, niekedy aj vrátane toho, kedy dotyčný chodí spať a o ktorej vstáva. Je známy miestny zloduch, tupý plejboj, ale aj všetky všetečné gazdinky, ktoré sa vám veľmi rady natlačia k nedeľnému obedu, aby mohli skritizovať vaše kulinárske umenie.
Je to teda šialené a výstredné miesto, no neskutočne realistické, ktoré ma, ako obyvateľa podobne čarovného miesta, nútilo niekoľkokrát sa pousmiať s pocitom, že to všetko veľmi dobre poznám. Na svete by ste si teda predstavili len sotva obyčajnejšie miesto, no napriek všetkým predpokladom je Skarmouth plný nevšednej mágie. Ostrov sa totiž stal prechodným domovom vodných koní, kelpií, vražedných a divokých príšer z vašich najhorších nočných môr. Nikto by sa im nikdy nechcel pripliesť do cesty – preto si miestni úplne logicky vymysleli dostihy, v ktorých pretekajú práve na chrbtoch týchto kelpií.
Do životov im tak preniká zaujímavá mágia a stávajú sa svedkami rôznych udalostí, ktoré pre nich úplne zovšedneli. Kelpie pri tom nie sú nijakou novinkou, poznám aj iných autorov, ktorí ich vo svojich knihách alebo sériách spomínali, väčšinou okrajovo, ale nikomu nenapadlo urobiť z nich takpovediac hlavných hrdinov. Tým bola táto kniha absolútne jedinečná. Okrem toho tiež doslova dýchala nielen mágiou, ale hlavne mytológiou, ktorá sa ukrývala vo všetkých tých drobných rituáloch, ktoré miestni vykonávali, aby sa pred kelpiami ochránili – a aby ich kelpie počas pretekov čo najviac počúvali.
Ale ako v prípade hociktorej inej autorkinej knihy, aj v tejto išlo predovšetkým o postavy a ich príbeh. Kit a Sean boli úžasní a veľmi uveriteľní hrdinovia. Kit bola divoká a výbušná, čo na srdci to na jazyku, no okrem toho bola aj lojálna a spätá s miestom, ktoré obývala. Skarmouth bol jej domov a odmietala na tom niečo meniť. Sean bol jej doslovný protiklad, nakoľko bol skôr tichší, zádumčivejší a karty by ste s ním rozhodne hrať nechceli, pretože svojou nehybnou tvárou bez kúska emócie by vás v deviatich prípadoch z desiatich dokonale zmiatol.
Kit nespúšťa zrak z oranžovej žiary na konci sveta. „Prezraď mi, aké to je. Preteky.“
Je to ako bitka. Skrumáž koní, ľudí a krvi. Tých najrýchlejších a najsilnejších, čo zostali po dvoch týždňoch príprav na piesku. V tvári máte príboj, na pokožke smrtiacu mágiu novembra, namiesto tlkotu srdca bubny škorpióních hudobníkov. Dostihy sú rýchle, ak máte šťastie. Sú život, smrť alebo oboje. Nič na svete sa tomu nepodobá. Kedysi dávno bol pre mňa tento okamih – tieto posledné slnečné lúče večer pred pretekmi – najlepším momentom za celý rok. Očakávanie blížiaceho sa zápasu. Lenže to bolo vtedy, keď jediné, č osom mohol stratiť, bol môj život.
Ich životy sa spoja len vďaka pretekám, ktorých sa obaja zúčastňujú, Sean ako víťaz obhajujúci titul a Kit ako prvé dievča v celých dejinách. (Niekomu teda môže pripadať, že je táto kniha ktovieako feministická. Je pravda, že autorka s týmto námetom flirtuje a robí to tak nevtieravo, že som si väčšinu času ani len neuvedomovala, aké silne feministické posolstvo sa vlastne skrýva v knihe.) Ich príbeh sa vďaka tomu preplieta veľmi nevtieravým a zaujímavým spôsobom, pričom ich rozhodnutia sa ovplyvňujú rovnako ich životy bez toho, aby si to vôbec uvedomili.
Autorka sa okrem toho nikam neponáhľa, všetko mi kvetnato opisuje, inokedy sa uchyľuje až k ostrej strohosti, a postupne ma púšťa do hláv oboch hrdinov. Zamýšľa sa hlavne nad tým, ako ich okolnosti ovplyvňujú, ako sa im prispôsobujú a čoraz väčšmi si začínajú uvedomovať, čo chcú a že by za to mali aj bojovať. Pripadalo mi to ako kronika skutočného života. Pretože aj v reálnom svete nás často v činoch i rozhodnutiach ovplyvňujú ľudia, ktorí si ani len neuvedomujú, aký dopad má na nás ich prítomnosť.
Vďaka tomu všetkému vznikol príbeh, ktorý bol na pomedzí fantázie a reality, bol plný pochmúrnosti i prekvapivej citlivosti, melanchólie i svižnosti, miestami dokonca prechádzal do prekvapivo ostrej živočíšnosti. Bol to príbeh nielen o živote, ale zo života, niečo, vďaka čomu si postavy na konci celého dobrodružstva mohli uvedomiť, že to, po čom v živote najviac túžime, nie je vždy aj to, čo skutočne potrebujeme.
Krvavé preteky je kniha nabitá nielen dobrodružstvom a nebezpečenstvom, ale aj mágiou a metaforickosťou. Príbeh ponúka jednoduchý dej odohrávajúci sa v priebehu niekoľkých krátkych týždňov, avšak to úplne postačí. V tomto čase som mala možnosť spoznať hlavných hrdinov, totálne protiklady, ktorí si náhodne vstúpia do životov a v mnohých ohľadoch ovplyvnia smerovanie cesty toho druhého. Kniha opäť vyniká autorkinou typickou lyrickosťou a občas prekvapivou ostrosťou, ale po celý čas je predovšetkým o postavách. O tom, ako sa všetko zmení len vďaka jedinému rozhodnutiu a že občas túžime po niečom úplne inom, než čo v skutočnosti potrebujeme.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Napínavý, jesennou mágiou presiaknutý román od Maggie Stiefvater, ktorá si získala verných fanúšikov po celom svete vďaka sérii Havraní chlapci.
Každý november sa pod útesmi Skarmouthu odohrávajú krvavé preteky, počas ktorých sa jazdci pokúšajú udržať na divokých vodných koňoch. Každý rok sa zídu šialene odvážni, aby jazdou na ich chrbtoch riskovali životy. Niektorí sa ženú za víťazstvom, ďalších láka nebezpečenstvo. Devätnásťročný Sean Kendrick preteká, aby opäť zvíťazil. Kit Connollyová sa nikdy nemala v pláne zúčastniť, no osud jej nedal na výber, a tak sa do súťaže prihlási - ako prvé dievča v histórii brutálnych pretekov. Len jeden z nich však môže byť prvý v cieli. A len vtedy, ak prežije.


4 komentáre:

  1. Knižka mi má čoskoro prísť. Iné série od autorky som nečítala, tak som zvedavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si od autorky ešte nič nečítala, je táto jednohubka tým pravým, s čím by si mala začať. Ja milujem všetky jej knihy (teda, s výnimkou tej série o féroch, ktorú som ešte nečítala) a ak máš rada magický realizmus (aspoň trošku), možno sa budú pozdávať aj tebe. :)

      Odstrániť
    2. Akurát som ich prečítala a som spokojná. Pekný, čarovný, magický, napínavý príbeh so super postavami a celkovo dejom :)

      Odstrániť
    3. Veľmi sa teším, že sa ti kniha páčila. Vždy ma zahreje pri srdiečku, keď sa niekomu páči niečo, čo aj ja sama milujem. :)

      Odstrániť