piatok 14. februára 2020

InDaBoR #9: Deň zaľúbených


Deň zaľúbených sa každoročne oslavuje práve 14. februára. Ďalším jeho názvom je tiež Deň svätého Valentína alebo len jednoducho Valentín, nakoľko tento deň je čiastočne pomenovaný po jednom z dvoch umučených kňazov, ktorí napriek výslovnému želaniu rímskeho cisára naďalej sobášil jeho vojakov. Cisár totiž veril, že ženatí vojaci nie sú takí dobrí bojovníci ako tí slobodní. Okrem toho bol tiež 14. február v čase starovekého Ríma sviatkom plodnosti, počas ktorého ženy napísali ľúbostné odkazy, tie sa potom vložili do nádoby a muži si z nich losovali, pričom sa neskôr museli dvoriť žene, ktorej odkaz si vytiahli. Fúziou týchto sviatkov vznikol moderných sviatok, ako ho poznáme dnes.
Pravý knihomoľ tento deň oslavuje čítaním romantických kníh. Alebo tým, že tieto knihy daruje, nakoľko 14. február je aj Medzinárodným dňom darovania kníh.



Netradičná romantika
... alebo keď lásku nájdete v tom najneočakávanejšom prostredí
Nie každé prostredie láske praje a niektoré sú také temné, že by ste v nich nenašli svetlo, nie ešte nejaký náznak lásky alebo iného citu. Práve preto sú tieto romantiky podobne temné ako miesto, v ktorom sa odohrávajú. Ale pozor, nemám na mysli tie príbehy, v ktorých lietajú bičíky a sú populárne lodné uzly. Hovorím o tých knihách, ktoré mnohým romantické nepripadajú, pretože hrdinovia si nepotrpia na veľké gestá, ale skôr sa snažia prežiť. Príkladom takejto romantiky je aj séria z pera J. A. Redmerski, pretože kde by ste lásku hľadali ťažšie ako v spoločnosti nájomných vrahov.

Zaľúbenci so zmyslom pre humor
... alebo aj smiech je dôležitý
Nie všetky romantické príbehy musia byť zákonite bojom o prežitie. Niekedy je nutné si uvedomiť, že najlepším pozadím akéhokoľvek príbehu, je život sám a ten, ako iste všetci vieme, niekedy skrýva doslova nevídané zážitky. Ako keď sa vám pod rukami rozpadne svadobná torta, idete na rande, počas ktorého vlastne hráte neónovú Máriu obvešanú vianočnými svetielkami, alebo len tradične vtipkujete so svojimi rodičmi. Ashley Elston, Camryn GarrettMorgan Matson pochopili, že niekedy je dôležité sa aj zabávať, pretože aj ľudia so zmyslom pre humor (alebo len takí, ktorých prenasledujú pohromy na každom kroku) by si radi našli svoju spriaznenú dušu.

Romantika s horkou príchuťou
... alebo láska, o ktorú treba bojovať
Každá láska sa rodí inak a niektorí autori veria, že čím tvrdšie musia hrdinovia o ňu bojovať, tým silnejší sa stane ich vzťah. Niekedy však hrdinovia musia čeliť naozaj ťažkým skúškam, vlastnej minulosti, vlastným rodinám, či vlastným démonom, z čoho by sa nejednému do očí nahrnuli slzy. Amy Harmon, Kelly Oram a aj C. G. Drews si uvedomujú, že život nie je jednoduchý a niekedy je nutné si aj poriadne poplakať, no tiež veria, že všetky ťažké životné skúšky si zaslúžia odmenu. Napríklad aj vo forme nájdenia tej dokonalej spriaznenej duše.

Láska v rokoch minulých
... alebo o tom, ako sa dvorili naši pradávni predkovia
Všetky tie knihy, ktorých obálky a názvy sú také škandalózne, že by ste nechceli, aby vás niekto prichytil, ako ich čítate – hlavne nie na verejnosti. Pritom sú to len príbehy lásky z dávnych dôb, kedy česť mala verné miesto v živote ľudí, intrigovalo sa kvôli majetku a lásku ľudia často nachádzali netradičnými spôsobmi – alebo boli prekvapení, že aj dohodnutá svadba im môže priniesť šťastie. Autorky ako Kinley MacGregor alebo Julie Garwood vedia, že tieto príbehy vedia potešiť a niekedy aj rozosmiať, na čo prišli aj ďalší autori, napríklad aj Marja Holecyová.

Pomaly horiaca láska
... pretože keď milujete, máte všetok čas sveta
Hovorí sa, že všetko má svoj čas. V prípade príbehov niektorých postáv je to čistá pravda. Veď nakoniec, nie je sa kam ponáhľať. Láska by nemala pripomínať utekanie po peróne na čoskoro odchádzajúci vlak. Nie je to tak, že všetci musia v prvej kapitole skončiť v posteli, v druhej sa milovať až za hrob a v tretej sa sobášiť. Niektorí si toto všetko skrývajú až do poslednej kapitoly, pretože veľa času strávili tým, že sa napríklad neznášali. To, že láska si vyžaduje čas, aby dozrela, podobne ako dobré víno, si uvedomujú aj autorky L. J. Shen, K. A Tucker alebo Mariana Zapata. A majú pravdu. Láska je ako beh na dlhé trate – čiže ak začnete šprintovať hneď na začiatku, riskujete, že do cieľa ani nedorazíte.



Čo vy a romantické knihy. Máte nejaké obľúbené, ktoré by ste mi chceli odporučiť?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára