sobota 8. februára 2020

Nenechaj sa odradiť! | Skyward

Autor: Brandon Sanderson
Názov: Skyward (čes. Vzhúru k obloze)
Séria: Skyward
Diel: prvý
Špecifikácia: nadupaná YA sci-fi o boji, odvahe a nasledovaní svojho vlastného osudu
Slovenské alebo české vydanie: Talpress, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.55


“Sometimes, the answers we need don't match the questions we're asking.”


Ľudstvo sotva prežíva na planéte, kde vzduchom poletujú trosky a za každým rohom sa skrýva nebezpečenstvo. Nádejou sú elitní piloti ochotní letieť nebezpečenstvu v ústrety a bojovať aj do posledného dychu – aj keby v mene tejto služby mali obetovať vlastné životy. Spensa sa celý život túžila stať práve takýmto pilotom. Bol ním aj jej otec, ktorého však po udalostiach v minulosti označili za zbabelca a tieň tohto obvinenia ju prenasleduje na každom rohu.
No bez ohľadu na to, ako ju ostatní podceňujú a odradzujú, je odhodlaná dosiahnuť svoje, aby všetkým ukázala, že sa mýlia nielen v nej, ale aj v jej otcovi. Ťažko vydobyté víťazstvá však čoskoro prestanú stačiť, keďže nepriatelia pritvrdzujú, pričom Spensa musí bojovať aj s tými, ktorí by jej mali byť oporou. Cesta za slávou má však nečakané zákruty a je plná odhalení, pred ktorými by Spensa najradšej zatvorila oči. Otázkou je, či nakoniec bude dosť silná na to, aby čelila nielen najtvrdším bojom, ale aj dlho ukrývanej pravde.
Námet tejto knihy vlastne nie je ničím originálny. Máme tu mladé dievča, ktoré by si zo všetkého najviac chcelo splniť svoj sen, ale do cesty sa mu stavajú prekážky a hlavne tieň minulosti jej otca. Len takto narýchlo by som si dokázala spomenúť na minimálne ďalších desať kníh, ktoré ponúkajú niečo veľmi obdobné. Kľúčové však je, rovnako ako v akomkoľvek inom prípade, aké spracovanie si autor zvolí.
Tento príbeh sa odohráva vo vesmíre, na šialene poničenej planéte Detritus, kde sa ľudstvo uchýlilo v hodine dvanástej. Ľudia žijú v malých alebo väčších komunitách v jaskyniach pod zemou, pričom na povrch vychádzajú len vtedy, ak chcú bojovať proti nepriateľovi, tajomnej mimozemskej civilizácii, ktorá si dala za úlohu vyhladiť ľudstvo z povrchu celého vesmíru.
Toto prostredie je nesmierne dobre vymyslené. Temné zákutia jaskýň, nebezpečný povrch, ľudia ochotní prispôsobiť sa novým podmienkam. Tomu hovorím vytrieskať čo najviac zo svojich kulís. Vďaka tomu príbeh hneď od začiatku získal takú temnejšiu emóciu, nakoľko ľudstvo bolo trochu zúfalé a trochu odhodlané, no nedarí sa im tak, ako by chceli. Toto všetko samozrejme podporovali postavy.
Myslím, že už niekoľkokrát som hovorila, že autor by sa mal vykašlať na snahu písať o tínedžeroch, nakoľko jeho pubertálne postavy nie sú veľmi uveriteľné. Aj pri čítaní tejto knihy som sa niekedy chystala za hlavu, ale potom som nad tým mávla rukou. Pretože napriek všetkému sa do deju to výstredné a premrštené správanie dosť dobrý spôsobom hodilo – lebo ruku na srdce, ľudia ktorí sú ochotní hodiť za hlavu pud sebazáchovy a vrhnúť sa po hlave do boja s mimozemskou rasou, o ktorej prakticky nikto nič nevie, to v hlave asi nebudú mať úplne v poriadku.
“You,” he said, “are amazing. Everything about my life has been planned out. Careful. It makes sense. I understand it. Then there's you. You ignore my authority. You follow your feelings. You talk like some Valkyrie from a scudding ballad! I should hate you. And yet..." He squeezed my shoulder. "And yet, when you fly, you are amazing. You're so determined, so skillful, so passionate. You're a fire, Spin. When everyone else is calm, you're a burning bonfire. Beautiful, like a newly forged blade.”
Spensa tomu cirkusu, samozrejme, vo všetkom kraľovala a pôsobila prinajmenšom trhlo. Ale ako rozprávačku som si ju nemohla vynachváliť, naozaj ma bavila. Bola odvážna, odhodlaná, no tiež neistá a dosť o sebe pochybovala, ale páčilo sa mi, ako som ju videla rásť. Samozrejme, že bola aj totálne výstredná, ale to aspoň zaručovalo, že dialógy budú stáť za to.
K tomu prispievali aj vedľajšie postavy, ktorých bolo v knihe naozaj neúrekom (pričom niektoré z nich boli vlastne neživé predmety, ktoré som si okamžite zamilovala). Našťastie nebolo náročné sa v nich orientovať, keďže boli rôznorodé a ak aj nastala situácia, že boli pokope desiati naraz, autorovi sa podarilo všetko uhrať tak, aby z toho nevznikla zoologická záhrada, v ktorej sa chcú všetci krvavým spôsobom pozabíjať.
Interakcie postáv tiež prespievali k celkovej dynamike a svižnosti, ktorú navnadil už aj dej. Autor sa vyžíva v rôznych akčných situáciách a jeho bojové scény sú fascinujúce a dokázali ma prikovať k stoličke. Navyše dokázal tiež dobre stupňovať napätie, keďže medzi všetky tie bojové sekvencie vkladal aj opisné časti a časti plné zamyslenia, takže sa mu podarilo niekoľkokrát mi vohnať slzy do očí.
V strede knihy to však miestami vyzeralo, akoby som neustále čítala tú istú zrecyklovanú bojovú scénu, takže ak by ich niekoľko autor vynechal, vlastne by som nespoznala rozdiel. Vo výsledku to ale knihe výrazne neuškodilo, stále som v rukách držala dobre rozbehnutú akčnú jazdu plnú záhad, vynikajúcej vzdušnej akrobacie, ťažkých rozhodnutí a ešte ťažkých emócií. Nutne potrebujem pokračovanie.
Skyward je nadupaný úvod do výborne rozbehnutej série. Od prvého slova je jasné, že ide o dielo skúseného autora, ktorý má všetko pevne v rukách. Nielen jednotlivé udalosti, ale aj postavy, ich charaktery a činy. Navyše sa dej odohráva v tajomnom a dobre vymyslenom svete, ktorý je nebezpečný a rovnako aj krásny. Rozprávanie má svižné tempo a nespomalí ani natoľko, aby si postavy stihli vydýchnuť – hoci je pravda, že dej by sa bol hravo zaobišiel aj bez niektorých scén v ústrednej časti, ktoré pôsobili dosť opakujúcim sa dojmom. Okrem toho však táto kniha mala úplne všetko – nápad, spracovanie a aj emóciu. Od Brandona Sandersona by som ani nič iné nečakala.


oficiálna anotácia:
Spensa's world has been under attack for decades.
Now pilots are the heroes of what's left of the human race, and becoming one has always been Spensa's dream. Since she was a little girl, she has imagined soaring skyward and proving her bravery. But her fate is intertwined with that of her father's—a pilot himself who was killed years ago when he abruptly deserted his team, leaving Spensa the daughter of a coward, her chances of attending Flight School slim to none.
No one will let Spensa forget what her father did, yet fate works in mysterious ways. Flight school might be a long shot, but she is determined to fly. And an accidental discovery in a long-forgotten cavern might just provide her with a way to claim the stars.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára