piatok 28. februára 2020

V ústrety nepriateľovi | Šedí bastardi

Autor: Jonathan French
Názov: Šedí bastardi (angl. The Grey Bastards)
Séria: Sozené země (angl. The Lot Lands)
Diel: prvý
Špecifikácia: epická fantasy z krutého sveta plného krvi, bojov a odvahy
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.13


„Krvácíš a mě probudili až moc brzy. Někdo musí chcípnout.“


Suozené země je územie rozdelené medzi mnohé kmene. Obyvatelia tejto časti sveta tvoria jedinú bariéru medzi kráľovstvom ľudí a nepriateľskými nájazdníkmi. S orkami pritom najefektívnejšie bojujú práve poloorkovia, ich napol ľudskí potomkovia, a tí sú súčasťou hneď niekoľkých kmeňov, alebo aj kopýt, ako ich nazývajú oni. Šakal je súčasťou jedného kopyta a vždy sa domnieval, že jediné problémy v jeho živote spôsobuje šéf a jeho nerozumné rozhodnutia. No čoskoro sa ukáže, že svet bude čeliť omnoho väčším problém. Je však Šakal pripravený čeliť im?
Vždy, keď si myslím, že ma epická fantasy už nedokáže ničím prekvapiť, dostane sa mi do rúk kniha, ktorá ma veľmi rýchlo vyvedie z omylu. Podobne ako v tomto prípade. Autor zvolil trochu tradičnejší motív o kraji, ktorý svorne obývajú rôznorodé skupiny obyvateľov a tie medzi sebou síce až tak dobre nevychádzajú, ale napriek tomu sa dokážu spojiť, aby svoj domov chránili. V tomto prípade musia svoju domovinu obraňovať pred nájazdmi orkov, čo je už prvý prvok, ktorý ma veľmi príjemne prekvapil.
Som odchovanec klasických hier akými sú Warcraft, čiže sú orkovia stvorenia, ktoré som si veľmi obľúbila a majú obrovský potenciál, ale v literatúre o nich až tak často netradovať, alebo len nevyhľadávam tie správne knihy. V tomto prípade sú orkovia tí zlí, ktorí napádajú územie svojich susedov, kradnú, znásilňujú a vraždia, v čom sa im snažia zabrániť aj ich poloorskí potomkovia.
Poloorkovia boli v mojich očiach skôr orkovia ako ľudia, takže so sebou prinášajú dosť veľa zábavy. Autor totiž na ich vyjadrovanie použil jednak pomerne vulgárny jazyk, ale predovšetkým kopu sarkazmu a to je niečo, čo ma neskutočne baví. O to viac, že autor rozhodne vie, čo robí a mala so pocit, že ten sarkazmus miestami z tých slov až odkvapkáva. Čiže ma jednoznačne bavili interakcie postáv a tým pádom aj postavy samotné.
Najviac priestoru dostal hlavný hrdina Šakal, poloork, ktorý dúfa, že jedného dňa zosadí šéfa svojho kopyta a bude môcť nastúpiť na jeho miesto. Je dostatočne arogantný na to, aby vlastnému plánu uveril, ale všetci vieme, že nasleduje po prehnanej pýche – a naplnenie snov to väčšinou nie je. Vďaka tomu všetkému Šakal ako postava dozrel. Nebudem ale tvrdiť, že na konci z neho bol totálne rozumný a pokorný jedinec, pretože to by som klamala. Stále bol arogantný, ale aspoň už nebol naivný a začal premýšľať o tom, čo robí a aké to môže mať následky.
„První Šedí bastardi vyráběli hrnce. Jméno jsme nedostali podle barvy naší kůže, ale podle suchého jílu, kterým byla ušpiněná. Existoval pro nás jen oheň, žár a hlína, do dne, kdy jsme vyjeli do bitvy na hřbetech divočáků, kteří do té doby znali jen chomout vozu se zásobami. Toho dne se z nás stali válečníci. Prosekávali jsme si cestu ke svobodě, i když jsme o tom tehdy ještě nevěděli. Vyřezali jsme ji meči, které vypadly našim prchajícím pánům z rukou, vyřezali jsme ji z masa našich orčích zploditelů.“
Čo tiež súvisí s mojou obľúbenou témou vo fantasy literatúre – že každý čin má svoje následky a tie by mali postavy spoznať, pretože im to môže pomôcť v raste. Rovnako ako Šakalovi. Okrem neho však v deji vystupovali aj iné zaujímavé postavy a musím povedať, že ma všetky bavili, dokonca aj tie, ktoré sa javili ako záporné. Autor strávil veľa času tým, že sa mi snažil ukázať ich motiváciu, takže som ich mohla pochopiť.

Postavy teda boli teda veľmi dobre vytvorené a opísané, rovnako dobrú prácu autor odviedol aj v otázke deja. V jeho knihe sa neustále niečo dialo, vlastne by sa dalo povedať, že to celé bola jedna akčná jazda s občasnými prestávkami na vydýchanie. Jednotlivé zápletky na seba krásne nadväzovali a každá udalosť, akokoľvek bezvýznamná sa mohla zdať, nakoniec zapadla do reťazca, ktorý všetko ovplyvňoval. Niektoré kroky bolo jednoduché predvídať, iné boli obrovským prekvapením.
Jediné, čo autor trochu prestrelil, boli niektoré zbytočne zložité schémy. Občas sa v deji príliš zamotal a aby sa z tejto situácie dostal, ponúkol zjavne jednoduché riešenie, čo by nebol problém. Len mne osobne sa niekedy zdalo, že niektoré tie situácie v deji vlastne ani nemuseli byť, pretože dej sa vďaka nim nikam neposunul a ani postavy vďaka nim nedospeli k nejakému veľkému odhaleniu. Ale okrem toho vlastne knihe nemám čo vytknúť. Keby takýchto kníh bolo viac, bola by so ten najšťastnejší milovník epickej fantasy.
Šedí bastardi je kniha presýtená nielen akciou, ale aj sarkazmom. Ostré a občas vulgárne výmeny postáv vytvoria neraz úsmev na perách a takisto okorenia už tak dobre rozvrhnutý a dynamický dej. V ňom sa predstavujú rôznorodé a rýchlo obľúbiteľné postavy, na čele s hlavným hrdinom, pričom som sledovala, ako sa vplyvom udalostí menia. Neustále sa vrhali z jedného problému do ďalšieho, pričom postupne sa ukazovalo, ako teste boli tieto udalosti prepletené. Čo len dokazuje, že autor má všetko dobre premyslené. Výnimku tvorilo len niekoľko okamihov, ktoré autor pokojne mohol vypustiť a nič by sa nestalo. Vo výsledku však vznikla kniha nielen s výborným tempom, ale aj príbehom, ktorý otvára dvere do sveta ďalšej úžasnej epickej fantasy.


oficiálna anotácia:
Žít v sedle! Zemřít na mazlovi! Takové je krédo poloorků obývajících Souzené země. Tito bývalí otroci střeží svůj neutěšený kraj na hřbetech obřích divokých prasat, jimž přezdívají mazlové. Jsou tím jediným, co stojí mezi honosným a bohatým královstvím lidí, Hispartou, a divokými tlupami čistokrevných orků.
Šakal střeží svůj kraj coby člen Šedých bastardů, jednoho z osmi bratrstev, která přežila kruté obléhání Souzených. Mladý a ctižádostivý kříženec již dlouho nesouhlasí s rozhodnutími vůdce a zakladatele Bastardů, válečníka zvaného Jílmistr, a usiluje o jeho sesazení. Na své straně má věrného trojkrevného přítele Kaňoura a Nádhernou, jedinou jezdkyni v kopytu.
Když do pevnosti Šedých bastardů zavítá cizí čaroděj, plány na svržení šéfa jsou prozrazeny a Šakal se musí vydat na cestu. Během svého putování se utká s nebezpečnými protivníky: magickými kalňáky, hispartskými třasořitky, siláčími hordami i hrozivými kentaury, kteří za Zrádcova měsíce vyjíždějí vykonávat své krvavé rituály. Při hledání pravdy se Šakal musí rozhodnout, komu zůstane věrný, a najít si své místo ve světě, který odměňuje jen zlovolné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára