nedeľa 29. marca 2020

Hľadanie vraha v magickej komunite | House of Earth and Blood

Autor: Sarah J. Maas
Názov: House of Earth and Blood
Séria: Crescent City
Diel: prvý
Špecifikácia: urban fantasy o rozsiahlej magickej komunite a pátraní po skutočnom vrahovi
Slovenské alebo české vydanie: v slovenčine Slovart, v češtine CooBoo
Hodnotenie na GR: 4.51


“Through love, all is possible.”


Bryce Quinlan nikdy nepovedala nie dobrej zábave. Tancovala, bavila sa a pila, o nápadníkov nikdy nemala núdzu. Jej bezstarostný život plný radovánok však skončí v momente, keď niekto brutálne zabije jej najlepšiu priateľku. O dva roky neskôr z domnelej milovníčky párty neostalo nič, iba nenávidená a sotva trpená schránka. Pocit spokojnosti jej dodáva len pocit, že vrah bol chytený a potrestaný. Lenže čoskoro sa ukáže, že vraždil možno niekto iný a Bryce bola vybraná, aby pod dohľadom zachmúreného zotročeného anjela odhalila pravdu. Je však pripravená na to, čo zistí?
Sarah J Maas som nikdy nedokázala uprieť jedno – bez ohľadu na to, o čom písala, vždy ma dokázala zaujať a vtiahnuť do svojho príbehu. Výnimkou nebola ani táto kniha, hoci je v mnohom odlišná od jej predchádzajúcich počinov. Základným rozdielom je fakt, že oproti dvom sériám epických fantasy ide v tomto prípade o urban fantasy. Základným kameňom urban fantasy je hneď niekoľko prvkov.
Dej sa väčšinou odohráva v skutočnom svete a je viazaný na priestor jediného mesta. V niektorých prípadoch ide o fiktívne mesto, inokedy nie. Crescent City je síce názov hneď niekoľkých miest v Spojených štátoch, ale okrem toho je to aj „prezývka“ iného obľúbeného magického mesta – tým mestom je New Orleans, ktoré milovníci mágie a hlavne urban fantasy (a okrajovo aj paranormálnych romancí) veľmi dobre poznajú.
V podstate by sa teda dalo povedať, že viac klišé miesto si ani nemohla zvoliť, ale na druhej strane, jej komunita, ktorá toto mesto obýva, sa podstate líši od väčšinou prezentovanej predstavy. Ide o dômyselný systém niekoľkoúrovňovej moci, v ktorej má každý svoje presne určené miesto a v ktorom platia prísne pravidlá a zákony. Je možné tu nájsť asi každý možný druh magického stvorenia, na aký si spomeniete, pričom mnohé z nich pochádzajú z iných mytológií a panteónov.
Autorka mala vždy tendenciu flirtovať s mytológiou, avšak v doterajších knihách tieto prvky kombinovala veľmi opatrne, čiže to nebolo až také očividné. Napriek tomu to však zo začiatku bolo veľmi mätúce. Nerozumela som tomu, kto koho vedie, kto sa komu zodpovedá a prečo, plus som nenachádzala zmysel v mytológiách. Vo výsledku z toho bol mix, ktorý napriek tomu dosť dobre fungoval, hoci trvalo dlhšie, kým ma o tom presvedčil.
Ďalšou dôležitou súčasťou urban fantasy je detektívna zápletka. V tom sa podobá paranormálnej romanci, avšak zásadný rozdiel je v tom, že v paranormálnej romanci ide predovšetkým o romantiku a až potom o detektívku, v urban fantasy je to naopak. Čo veľa vypovedá o charaktere knihy, ale aby nevznikli pochybnosti, ešte to zvýrazním – táto kniha je predovšetkým detektívka s paranomálnymi prvkami.
“I’m scared.”
“That’s the point of it, Bryce. Of life. To live, to love, knowing that it might all vanish tomorrow. It makes everything that much more precious.”
Nehovorím, že v deji nie je aj romantická línia, avšak je taká zaprataná ostatnými udalosťami, že to občas pôsobí, akoby tam ani nebola. Takže tí hejteri, ktorí tvrdia, že táto kniha bude kamasútra – zožeňte si lupu a nájdite mi aspoň jednu sexuálnu scénu (pripravte sa ale na sklamanie, že ju nenájdete).
Tieto prvky urban fantasy sú vystavané predovšetkým na postavách. To som vlastne na autorke vždy obdivovala – to, ako pracuje so svojimi postavami. Niekedy síce z postavy vytvorila niečo, čo mi neskutočne liezlo na nervy, ale pravdou ostáva, že s ich charaktermi pracovala. Podobne je to v prípade tejto knihy. Bryce zo začiatku knihy ma teda naozaj neohúrila. Ako niekto, komu tancovanie a návštevy barov veľa nehovoria, som nebola jej najväčším fanúšikom.
Postupom strán sa ale jej charakter rozvíjal, do určitej miery Bryce aj dospela a hlavne sa zmenila, až mi nakoniec prišla naozaj sympatická, dokonca som ju dokázala pochopiť a vcítiť sa do nej. Ostatné postavy mali k dispozícii oveľa menej priestoru, ale takisto bolo možné vidieť prácu s ich charaktermi. Vďaka tomu som si knihu naozaj užila, ale na druhej strane v nej boli aj isté časti, ku ktorým mám výhrady.
Autorka je tak trochu grafomanka, čo sa prejavuje tak, že sú jej knihy poriadne dlhé a osobne si myslím, že táto mohla byť pokojne o nejakých 200 strán kratšia. Pretože kvôli tomu vznikol nepomer medzi prvou a druhou polovicou – tá prvá bola rozvláčna a objavilo sa tam niekoľko momentov, ktoré pôsobili ako konečná zastávka. Akoby postavy dorazili do bodu, z ktorého už nemôžu pokračovať ďalej. Pričom druhá polovica bola taká plná akcie, až to pôsobilo trochu prehnane.
Našťastie detektívna zápletka bola fakt na úrovni, takže zaberala väčšiu časť mojej pozornosti, pretože som stále váhala nad tým, kto je vlastne vrah a prečo. Za väčší prešľap než nejaké rozvláčne scény považujem príliš ukecaného záporáka a hlavne to, ako doslova na počkanie vyklebetil hlavnej hrdinke čo presne urobil a prečo. Chápem, je potrebné predstaviť motiváciu aj záporných postáv, aby boli realistickejšie, ale dá sa to urobiť inak. Ja by som napríklad prijala, keby sa záporák vysmial hlavnej hrdinke do tváre a vyzval ju, aby zistila, čo urobil a prečo. To by bolo omnoho osviežujúcejšie.
House of Earth and Blood je zaujímavý úvod do novej série žánru urban fantasy. Vyšetrovanie vrážd v magickej komunite bolo naozaj zaujímavé, rovnako aj odhaľovanie motivácie správania hlavnej hrdinky. Magická spoločnosť pritom bola nemenej zaujímavá a pochopiť jej fungovanie je miestami tiež výzvou. Jediným nedostatkom v tejto dobre rozbehnutej knihe je teda príliš veľký počet strán, vďaka čomu bol dej miestami zbytočne rozvláčny, no a potom tu bol prehnane ukecaný záporák. Vo výsledku z toho vznikla solídna urban fantasy a lákavý úvod do novej série. Som zvedavá, čo pre svoje postavy autorka ešte chystá.


oficiálna anotácia:
Bryce Quinlan used to light up Crescent City, partying all night in the clubs where the strict classes of angel, shifter, human and Fae merge into a sea of beautiful bodies.
And then a demon murdered her closest friends.
Two years later, when the supposed killer is behind bars but the crimes start up again, the city‘s leaders command Bryce to help investigate. They assign an enslaved fallen angel, Hunt Athalar, to make sure she does. But as Bryce fights to uncover the truth – and resist her attraction to the brooding angel who shadows her every step – she finds herself following a trail that leads deep into her own dark past.

6 komentárov:

  1. Samozrejme, vydanie knihy som zachytila, je jej plný instagram takže som rada, že ju dobre hodnotíš. Chcem si ju prečítať, ale počkám si asi na preklad 🙂

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však samozrejme, že jej je plný instagram, ľudia si podobné veci nenechávajú utiecť - či už preto, lebo tú knihu milujú, alebo preto, že chcú na autorku hádzať špinu.
      Každopádne kniha je zaujímavá a za pozornosť stojí. Snáď sa k nej raz dostaneš - hoci predpokladám, že preklady asi budú skôr niekedy začiatkom budúceho roka. :)

      Odstrániť
  2. Práve si ma upokojila, ďakujem! Pretože ku mne sa dostalo enormne veľa recenzií, kde čitatelia nadávali na sexuálny podtón knihy. Takže toto ma celkom upokojilo, pretože doteraz som sklamaná z Dvorov, teda akým smerom sa autorka rozhodla ísť, takže som bola na vážkach, či ísť do tohto alebo nie. Aj keď pravdepodobne by som do toho šla, ale aspoň moje obavy budú menšie.
    Ešte raz vďaka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak je to kniha aj o ľuďoch (teda o magický bytostiach, ale to je detail), tým pádom sa tam rieši aj nejaká príťažlivosť a iné záležitosti a áno, o sexe a podobných veciach sa tam hovorí, ale nie je to nijako premrštené - ale upozorňujem, že prvých 100 strán na to nevyzerá. Tiež sa tuším niektorí ľudia sťažovali, že tam boli všetci strašne príťažliví atď, pričom tuším to bolo spomínané, že vlastne magické bytosti sú vnímaní ako predátori, tým pádom svoje obete, čiže smrteľníkov, lákajú aj svojim výzorom. Inak ale myslím, že sa nemáš čoho veľmi báť.
      Takže absolútne nemáš za čo. :D

      Odstrániť
  3. Na novou knihu od Maasse moc těším i když to bude tentokrát trochu něco jiného, než jsme zvyklí :) Doufám, že u nás taky vyjde :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa práve práči hlavne to, že je to niečo iné, než čo predviedla doteraz. :)
      Som si istá, že preklady budú, len neviem, či niektorý z nich stihne vyjsť ešte tento rok, keďže momentálne situácia je taká, aká je.

      Odstrániť