piatok 20. marca 2020

Všetky pirátky sveta | Ohnivý príboj

Autor: Natalie C. Parker
Názov: Ohnivý príboj (angl. Seafire)
Séria: Sestry mora (angl. Seafire)
Diel: prvý
Špecifikácia: dobrodružstvo na pirátskej lodi o sile priateľstva a schopnosti odpustiť
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2020 (SR + ČR)
Hodnotenie na GR: 3.88


„More nás nesie počas života. Kŕmi nás, kolíše a skúša nás. A vo chvíli smrti nám dáva pokoj.“


Muž menom Aric Athair sa rozhodol, že mu celý svet bude hovoriť pane. Dosahuje to tak, že odvádza od rodín perspektívnych synov a robí z nich členov svojej námornej armády. Ich poslušnosť si vynucuje závislosťou na droge, pretože len ak mu budú oddaní, dostanú ďalšiu dávku. Mnohí sa pokúšajú utiecť, no skôr či neskôr ich dostihne. Rovnako sa to stalo rodine Caledonie Styxovej, ktorá teraz už ako kapitánka vedie vlastnú posádku na beznádejnej misii, ktorej cieľom nie je len pomsta, ale aj zničenie Aricovho námorného impéria. Môže však jediná loď uspieť v tom, na čo sa neodvážia ani celé národy?
Pomsta je úplne najstarším motívom v literatúre, no napriek tomu stále dokáže zaujať. Hlavne v prípade, ak je tento námet zasadený do sveta zaváňajúceho nielen postapokalyptickou literatúrou, ale aj niečím podobným steampunku (v ktorom autorka paru vymenila za elektrinu). Pričom cieľ rozložiť na úplné súčiastky obrovskú námornú armádu len s pomocou päťdesiattričlennej posádky jedinej lode doslova zaváňa zápasom Dávida s Goliášom, pričom Goliáš pripomína chobotnicu na steroidoch so schopnosťou vydesiť alebo zničiť kohokoľvek, kto by sa odvážil postaviť jej na odpor.
Keď si toto všetko predstavíte, máte zhruba námet a spracovanie tejto knihy, no pritom by tento opis stále nevystihol knihu, ktorá sa mi dostala do rúk. Predovšetkým ide o spracovanie tematiky a to je naozaj ukážkové. Kľúčovým je v tomto prípade už samotné tempo rozprávania. Kniha pôsobí na prvý pohľad naozaj útlo, no napriek tomu sa v nej udeje hneď niekoľko zaujímavých námorných bitiek, vydieranie, nebezpečné úniky, napínavé plánovanie a hádky medzi sestrami.
Autorka sa rozhodla, že svojim čitateľom nedovolí vydýchnuť, vďaka čomu má príbeh nezameniteľnú dobrodružnú atmosféru. Vďaka nej som pri čítaní miestami zabúdala dýchať. Postavám sa skrátka do cesty postavili vždy nejaké prekážky, dostali sa do problémov, čo ich zdržiavalo na ceste, vďaka čomu im dochádzal čas a zvyšovalo sa teda aj napätie v deji. Čiže v príbehu neexistovalo jediné hluché miesto a je nutné autorke uznať, že sa jej podarilo ma niekoľkokrát prekvapiť.
„Taká mladá. Takto zblízka dokonca mladšia, než som si myslela.“
„Možno primladá.“
„Mladá, ale nie dieťa. Deti už neexistujú. Len bábätká a my ostatní. Pamätaj si, keď ťa nazvú dievčaťom, chcú ti tým niečo povedať. Snažia sa ti povedať, že sú niečo viac ako ty, že telo, v ktorom si, ťa robí menejcennou. Ale ty aj ja vieme, že si presne tým, čím potrebuješ byť.“
Avšak správna dobrodružná cesta by nebola taká zábavná a prudko čitateľná, ak by v nej nevystupovali zaujímavé hrdinky. Posádka tvorená len dievčatami je námet, ktorý si získa pozornosť už na prvý pohľad. Ale aj na druhý má čo ponúknuť. O ženskom priateľstve sa totiž veľa hovorí a veľa sa o ňom aj popísalo, no napriek tomu by som na prstoch jednej ruky dokázala vymenovať knihy, ktoré túto tematiku aj dobre spracovávajú. Táto je jednou z nich.
Pričom vzťah dievčat je vykreslený nielen krásne, ale hlavne realisticky. Čo v praxi znamená, že sa občas hádali, inokedy doťahovali, hojne vtipkovali, no predovšetkým držali pri sebe a podporovali sa. Všetky boli iné, mali iné vlastnosti, iné slabosti i silné stránky, ale všetko to dokázali nejako potlačiť, aby ich vzájomné priateľstvo mohlo rásť a aby vďaka nemu mohli aj ony dospievať a meniť sa.
Čiže na začiatku som mala Caledoniu, ktorá bola zatrpknutá a posadnutá pravidlami, ktorá si ku koncu uvedomovala, že ľudia ju nenasledujú kvôli tomu, že je neomylná, ale vďaka tomu, že si získala ich srdcia. Sledovala som jej cestu z nahnevaného dievčatka na ženu, ktorá dokázala počúvať, priznať chybu a dokonca aj sama sebe odpustiť. To všetko pritom bolo kľúčové pre vytvorenie súdržnej a rôznorodej skupiny, ktorá dokázala čeliť úplne všetkému, čo sa im na mori postavilo do cesty. Som nadmieru spokojná a pripravená na pokračovanie.
Ohnivý príboj je prudko čitateľná kniha s naozaj rýchlym a dobrodružným tempom. Posádka dievčenskej lode pritom čelí rôznym prekážkam, no spoločne sa im darí ich do určitej miery prekonávať. Autorke sa okrem toho podarilo vytvoriť naozaj rôznorodú skupinu, ktorá mala výbornú dynamiku a pôsobila realisticky, nakoľko žiadne z dievčat nebolo dokonalé. Tematika ženského priateľstva je teda nielen prítomná, ale hlavne výborne spracovaná a jednoznačne pridáva knihe na príťažlivosti. Čiže okrem napätia a dobrodružstva sa do deja nenásilne prepracovala aj téma rovnocennosť pohlaví. Vo výsledku sa mi teda do rúk dostal naozaj svižný úvod zaujímavej pirátskej trilógie apelujúci na fakt, že v jednote je sila a nikto nemôže poraziť hlavného zlosyna bez pomoci priateľov (s spojencov).

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.



oficiálna anotácia:
Caledonia Styxová velí na lodi Mors Navis posádke dievčat a žien, ktoré rovnako ako ona prišli o rodinu a domov. Poslanie posádky je jasné: zostať nažive a zničiť obrnenú flotilu skorumpovaného diktátora Arica Athaira, ktorý má ich blízkych na svedomí. Dievčatá sú nútené brázdiť nebezpečné moria na vlastnú päsť a bojovať s Aricovými mužmi - Brokmi povestnými svojou krutosťou.
Keď však Caledoniina najlepšia priateľka len tak-tak prežije jeden z útokov iba vďaka Brokovi, ktorý vraj zbehol z Aricovej armády, Caledonia čelí dileme - má mu dovoliť pridať sa k posádke? Je tento chlapec kľúčom, vďaka ktorému sa im raz a navždy podarí zničiť Arica Athaira... alebo ohrozí všetko, za čo dievčatá z Mors Navis bojovali?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára