utorok 31. marca 2020

Knižná mágia #8: Šamanizmus


Verte mi, práve teraz zažívam podobne surreálny pocit ako vy, že konečne vidíte ďalší článok z tejto rubriky. Aby som bola úprimná, keď som sa náhle odmlčala, najskôr to bolo preto, že som nemala čas. Keď som sa o asi dva mesiace chcela vrátiť k písaniu článkov, zistila som niečo oveľa závažnejšie – totiž vo svojej absolútne nulovej prezieravosti sa mi podarilo vymazať si väčšinu materiálov, ktoré som zozbierala. A pretože som bola na seba nahnevaná, až doteraz som odolávala opätovnému zbieraniu materiálov. Tak som sa rozhodla pre kompromis a najskôr napísala článok na tému, ku ktorej som si doteraz nič nehľadala. Tak nech sa páči, staro-nová rubrika opäť dýcha životom a najmä mágiou, tentoraz pomerne spirituálnou...




Šamanizmus (ako súčasť spiritualizmu)
Šamani nie sú úplnou neznámou, avšak domnievam sa, že väčšina ľudí ich považuje skôr za niečo náboženské. Svojim spôsobom by sa vlastne nemýlili, nakoľko šamani vlastne zastávali úlohu akýchsi kňazov najčastejšie v domorodých kmeňoch. Ich úloha preto bola spirituálna, nakoľko v súvislosti s ich mágiou sa hovorí najmä o spojení so svetom duší. Úlohou šamana nie je len spájať sa s touto sférou, ale takisto môže za istých okolností hovoriť s dušami mŕtvych, vyprosovať od nich rôzne láskavosti, dozvedať sa o tajomstvách, no predovšetkým sa šamanizmus spája s ovládaním spirituálneho sveta.
Táto ich schopnosť sa spája hlavne s pohľadom šamanov na samotný svet, ktorý spočíva v teórii, že celý hmotný svet je pretkaný tým spirituálnym, je tvorený neviditeľnými silami nielen mŕtvych, ktoré ovplyvňujú živých, no okrem toho aj živly a vo všeobecnosti prírodu. Myslím, že na základe šamanizmu istým spôsobom vznikla aj predstava keltských druidov ako objímačov stromov, no tí sú o dosť krvilačnejší. Prototypom mága-milovníka prírody je teda šaman.
Okrem toho je potrebné si uvedomiť základné rozdelenie sveta v réžii šamanov – existujú takpovediac tri svety. Ten prvý predstavuje akési podsvetie, kde prežívajú duše mŕtvych. Potom je tu hmotný svet, v ktorom žijeme. No a nakoniec nadsvet obývaný veľkými duchmi, alebo aj božstvami, ak chcete. Tým, že šamani dokážu vnímať všetky tieto tri sféry, dokážu svojho ducha oslobodiť od svojho fyzického tela a v podobe duše navštevovať svety duší.
Na základe tohto opisu to môže pôsobiť, že šamani sú len veľmi spirituálni ľudia, ktorí často meditujú a nemajú žiadnu mágiu. Ich mágia je skôr taká nenápadnejšia a keďže je zameraná na manipulovanie neviditeľného sveta, neprejaví sa hneď. Osobne si myslím, že ide o veľmi zákerný druh mágie, ktorá vás uhryzne do zadku bez toho, aby ste ju skutočne videli prichádzať.
Šamanizmus teda nie je o pompéznosti, ale o vytrvalosti a hlavne trpezlivosti. Vždy záleží na miere skúseností a schopnostiach daného šamana, ktorý so správnym tréningom dokáže prakticky čokoľvek (ale v rámci vrodených schopností). Nejde tu len o prechádzanie do sveta duší, ale aj o ovládanie duší, o ich vťahovanie do sveta živých, o využívanie ich sily, v ďalších štádiách dokonca o veštenie budúcnosti, takisto sa šamani často stávajú liečiteľmi, alebo naopak získanú mágiu vedia používať aj na zabíjanie.
Rovnako ako pri iných druhoch mágie, ani táto nie je zadarmo a úroveň sily šamana je limitovaná aj tým, čo je ochotný pre túto moc obetovať. Čo v preklade znamená, že šaman nedokáže prinútiť ducha, aby plnil jeho vôľu, musí s ním uzatvoriť istý druh dohody, avšak v tomto prípade je na mieste opatrnosť. Duše sú nestále a môžu sa pohybovať od priateľov až po pomstychtivé prízraky. Niektorí duchovia sú náchylní skôr si zo šamanov uťahovať, než im pomáhať.
Šamani majú tiež nevýhodu, že nie každý nich dokáže urobiť to isté, nakoľko závisí aj od vrodených schopností (čo som spomínala už vyššie). Zatiaľ čo jeden šaman dokáže len liečiť, iný má v rukáve naozaj ohurujúce triky. Najväčšou nevýhodou je však samotný tréning – šaman sa musí vypracovať na úplného majstra, ak má byť narábanie s jeho schopnosťami bezpečné, pretože nedisciplinovaný šaman by mohol napáchať viac škody ako zlý duch.
Šamanizmus sa spája (ako som už uvádzala) predovšetkým s domorodými kmeňmi. Zaujímavé je, že tieto spirituálne praktiky sa stali predmetom výskumu rôznych odborníkov, nielen historikov, ale aj antropológov a archeológov. Vďaka tejto pozornosti zaujala aj bežných ľudí, ktorí sa začali spirituálnym spôsobom života šamanov riadiť, vďaka čomu hlavne v minulom storočí vznikali rôzne neošamanské skupiny (obdobne vznikli napríklad aj neodruidské skupiny).
Hoci v súčasnosti je šamanizmus na ústupe, v minulosti ho bolo možné nájsť v mnohých kútoch prakticky na celom svete. Vďaka tomu sa rôznia teórie o schopnostiach šamanov, avšak stále nesú podobné znaky. Na začiatku cesty šamana väčšinou vždy stoja sny alebo iné vízie, na základe ktorých je jedinec priťahovaný ku svojej vrodenej sile. Ak budúci šaman prijme volanie, často je vzápätí nakazený zvláštnou chorobou. Tá ho privedie až na pokraj smrti, vďaka čomu budúci šaman dokáže nadviazať spojenie s neviditeľným spirituálnym svetom.
Dôvody tejto choroby sa rôznia. Zatiaľ čo jedni tvrdia, že takýmto spôsobom sa šamani dostávajú do sveta mŕtvych, aby si odtiaľ priniesli dôležité informácie, ďalší zase veria, že šaman len cez vlastnú chorobu dokáže pochopiť utrpenie nakazených a vďaka tomu je z neho lepší liečiteľ. Sny a vízie sú takisto neoddeliteľnou súčasťou života šamana, nakoľko prostredníctvom snov dokáže nazerať do budúcnosti, tiež takto môže dostávať rôzne upozornenia od duchov. Tieto vízie pritom môžu prichádzať prirodzene vo forme snov, alebo navodené tranzom.
Úlohy šamanov sa líšia nielen na základe ich vrodených schopností, ale aj v závislosti od toho, kde žijú a aká je kultúra národa, ktorého je súčasťou. V niektorých prípadoch šamani napríklad vedú obety bohom, vykonávajú očisťovacie rituály alebo zaháňajú zlých duchov. Líši sa to na základe toho, v ktorom kúte sveta daný šaman žije. Napríklad predstava šamana tancujúceho do zvuku bubnov, aby si tak privodil tranzu podobný stav, vznikol na základe tradícií sibírskych kmeňov.
V modernej kultúre sa so šamanmi najčastejšie stretávame v rôznych filmoch a seriáloch o indiánoch a iných domorodých kmeňoch. Často sa objavujú aj v komiksoch alebo v počítačových hrách, z tých známejších nejde nespomenúť Warcraft alebo World of Warcraft, kde môžete hrať za postavu-šamana. Šamani sa napríklad objavili aj v animovaných filmoch, obľúbený pavián z Levieho kráľa Rafiki je takisto šaman, podobne sa šamani objavili a vo filmoch Medvedí bratia, ale napríklad aj v seriáloch Čarodejnice alebo Supernatural. V knihách (v beletrii, odborná literatúra je omnoho bohatšia) sú však šamani skôr ojedinelým úkazom.

Knihy so šamanmi v hlavných a vedľajších úlohách:

séria Alfa a Omena od Patricie Briggs
Hlavný hrdina Charles nie je len vlkolak, ale takisto vnuk mocného šamana, pričom ani jeho matka nebola len taká obyčajná sedmokráska. O svojich šamanských schopnostiach nehovorí často, avšak sú neoddeliteľnou súčasťou jeho života. Najväčšie slovo dostali v piatej knihe série Jasný plamenem.

séria Medicine Man od S. R. Howen
Hlavný hrdina je nielen Indián, ale navyše aj bývalý šaman, ktorý však opustil tradičného učenie svojho kmeňa a stal sa z neho chirurg. Pričom už názov série napovedá, že to s jeho rozhodnutím zanechať spiritualizmus za sebou nebude také jednoduché – „medicine man“ je totiž jedným z modernejších označení pre šamana.

séria Shamanborn od Lori M. Lee
V tomto prípade ide o novinku, ktorá ešte len vyjde, ale na základe názvu série i anotácie je bezpečné prehlásiť, že budeme svedkami šamanizmu. Podľa všetkého dokonca jedna z postáv vládne magickému lesu mŕtvych duší, vďaka čomu dokáže udržiavať mier medzi znepriatelenými krajinami.


Poznáte iné knihy/série, v ktorých má šamanizmus hlavné slovo?



2 komentáre:

  1. Super článok, som rada, že si sa rozhodla obnoviť/vrátiť k takýmto článkom, lebo je výborné dozvedieť sa nové info. Priznám sa, že asi nepoznám veľa kníh, kde sa vyskytujú šamani, minimálne mi teraz nič nepríde na rozum, ale na druhej strane je fajn, že aj tento prvok autori využívajú.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som rada, že som sa k tejto rubrike vrátila. Hoci už teraz s istou viem, že si to budem vyčítať v čase, keď budem písať ten článok o voodoo. :D

      Odstrániť