nedeľa 8. marca 2020

Svet krvi a vedy | Down Among the Sticks and Bones

Autor: Seanan McGuire
Názov: Down Among the Sticks and Bones
Séria: Wayward Children
Diel: druhý
Špecifikácia: temná fantasy o tom, aké náročné je vymaniť sa z predpísanej úlohy
Slovenské alebo české vydanie: prvý diel v češtine CooBoo
Hodnotenie na GR: 4.17


“A single revelation does not change a life. It is a start.”


Nájsť si svoje miesto vo svete je náročné. O to viac, keď sa vo veku dvanástich rokov prepadnete po dlhočiznom schodisku do sveta, v ktorom vládne veda po boku s krvou. Dvojičky Jack a Jill tak dostanú príležitosť robiť to, čo chcú ony samy a nie to, čo im prikazujú druhí. Navyše môžu byť konečne samy sebou. Lenže niekedy je potrebné rozlišovať medzi tým, čo je správne a čo je až príliš šialené.
Jack a Jill sú postavy, ktoré sa mi predstavili už v predchádzajúcej knihe a doslova ma chytili za srdce. Ich príbeh mi bol sčasti odhalený, no bol rozprávaný len narýchlo a stručne, čiže v tejto knihe som dostala do rúk necenzurovaný pohľad na ich život. A ten bol, ak by som sa mala vyjadriť ešte mierne, dosť zaujímavý. Narodili sa totiž rodičom, ktorí deti vnímali ako splnenú úlohu. Ako kolónku, ktorú si odškrtnú na svojom zozname dokonalosti, lebo tak to má byť, a to bez ohľadu na to, že deti v skutočnosti nielenže nechcú, ale do úlohy rodičov sa hodia asi tak ako kanibal do kuchyne.
Aj kvôli nárokom vlastných rodičov z Jack a Jill rastú presné kópie ich ambícií, avšak vytvárajú tak obraz, ktorý ani v najmenšom nezodpovedá tomu, aké sú v skutočnosti. Zatiaľ čo Jack je vychovávaná ako dáma, vždy odetá do šiat a vedená k trpezlivosti a pokoju, Jill je divoká a s krátkymi vlasmi ju niektorí považujú skôr za chlapca. Pritom Jack by zo všetkého najradšej konečne zahodila nepohodlné šaty a než pre svoju krásu by chcela byť obdivovaná pre intelekt. Jill by zase chcela byť tá obľúbená, tá, ktorú obdivujú tak, ako jej sestru. Veď maj rovnaké tváre, prečo by ich mali posudzovať tak rozdielne?
Ich príbeh mi od začiatku trhal srdce, nakoľko bol ukážkou toho, že ľudia by naozaj nemali mať deti len preto, že to od nich niekto vyžaduje. Okrem toho bol napísaný úžasne svižným štýlom, ktorý ma pohltil od prvého momentu a nepustil. Mala som pocit, akoby som sedela niekde pri ohni a počúvala staré historky rozprávané naozaj skúseným veršotepcom. Bolo to nádherné, lyrické a občas mi to pripomínalo krásnu, ale zároveň smutnú, klavírnu hudbu.
“Some adventures begin easily. It is not hard, after all, to be sucked up by a tornado or pushed through a particularly porous mirror; there is no skill involved in being swept away by a great wave or pulled down a rabbit hole. Some adventures require nothing more than a willing heart and the ability to trip over the cracks in the world.
Other adventures must be committed to before they have even properly begun. How else will they know the worthy from the unworthy, if they do not require a certain amount of effort on the part of the ones who would undertake them? Some adventures are cruel, because it is the only way they know to be kind.”
Od začiatku to bol teda príbeh plný vnemov, pretože mojou úlohou bolo cítiť a prežívať, nie nečinne sa prizerať. A ja som to naozaj prežívala, a to bez ohľadu na to, že som vedela čo sa stane a ako sa to skončí, keďže som sa to dozvedela v predchádzajúcej knihe. Napriek tomu je tento príbeh samostatným dejom a teda nie je nutné prečítať si predchádzajúcu knihu. Pretože táto je úplne odlišná.
Pridať popis
Prvým rozdielom je fakt, že sa to odohráva v inom svete. Tento bol ako vystrihnutý z gotických románov, je plný temnoty, krvi a strachu. Je domovom šialených vedcov schopných oživovať mŕtvoly, no zároveň aj kráľovstvom vznešených upírov posadnutých výzorom a krvou. (A len slepec by nespoznal tú očividnú inšpiráciu grófom Draculom a doktorom Frankensteinom) Je to krásne prepracovaný svet, ktorý, hoci sa opiera o prvky nonsensu, je vo svojom podstate nesmierne logický. Pretože všetko má svoje miesto a presne určené pravidlá.
Výhodou knihy je jej krátkosť. Príbeh má teda svižné tempo a prakticky v ňom nie je priestor na hluché momenty alebo nudu. Absentuje tu ale detektívna zápletka, taká výrazná v predchádzajúcej knihe. Miesto toho som mala možnosť sledovať emotívne vyrozprávaný príbeh dvoch sestier, dvojičiek, ktoré boli najskôr vlastnými rodičmi a neskôr okolnosťami stále rozdeľované, hoci si obe v kútiku duše priali mať sestru po boku. Okrem toho to však bol aj krásne temný príbeh plný mágie a napätia. Krásna jednohubka opäť sa odohrávajúca v inom svete, ktorá je dôkazom toho, že autorka má čo ponúknuť.
Down Among the Sticks and Bones je druhým pokračovaním série kníh o deckách, ktoré našli dvere do ďalších svetov a rozhodli sa vojsť. Hoci ale ide o druhý diel, kniha predstavuje samostatný príbeh úplne iného charakteru. Autorka zvolila o čosi lyrickejší spôsob rozprávania, ktorý sa viac hodí k temnote gotického románu. Okrem toho tiež vsadila na citlivé vyrozprávanie zložitého vzťahu medzi sestrami, ktoré sa milujú a zároveň nenávidia. Kniha možno neponúka zložitú zápletku a prekvapivé zvraty, ale je nádherná vo svojej jednoduchosti a ukazuje ďalšiu tvár autorkinej bezbrehej fantázie. Neviem sa dočkať ďalších jej príbehov a svetov.


oficiálna anotácia:
Jacqueline was her mother’s perfect daughter—polite and quiet, always dressed as a princess. If her mother was sometimes a little strict, it’s because crafting the perfect daughter takes discipline.
Jillian was her father’s perfect daughter—adventurous, thrill-seeking, and a bit of a tom-boy. He really would have preferred a son, but you work with what you've got.
They were five when they learned that grown-ups can’t be trusted.
They were twelve when they walked down the impossible staircase and discovered that the pretense of love can never be enough to prepare you for a life filled with magic in a land filled with mad scientists and death and choices.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára