pondelok 16. marca 2020

Nič netrvá večne | When You Were Everything

Autor: Ashley Woodfolk
Názov: When You Were Everything
Špecifikácia: kniha o priateľstve a o tom, že aj keď strata bolí, nie je to koniec  
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je  
Hodnotenie na GR: 4.24


“I want to love the people I love with my eyes wide open.”


Cleo a Layla boli najlepšími priateľkami do nepamäti. Vždy si pomáhali. Vždy sa podporovali. A vždy trávili voľný čas v spoločnosti tej druhej. Lenže to sa zmenilo a všetko vyvrcholilo hádkou, ktorá ich rozdelila. Odvtedy ubehlo niekoľko týždňov a Cleo si to stále vyčíta. Pričom naznačuje, že všetko je to jej vina. Až náhľady do minulosti priateliek však ukazujú pravdu.
Osobne si myslím, že toto je niečo, čo zažil každý z nás. Niekedy sa priatelia jednoducho rozídu, pretože jeden druhého prerastú, pretože sa príliš zmenili a už viac nenachádzajú vo vzájomnom vzťahu to, čo predtým, alebo sa skrátka jeden druhému odcudzia. Niečo podobné zažila aj hlavná hrdinka Cleo. Pohľady do minulosti ukázali, že v priateľstve s Laylou vždy ťahala za kratší koniec, avšak odmietala si to pripustiť, hoci to bolo očividné, a na Layle aj naďalej doslova visela.
Táto časť príbehu bola veľmi sympatická a zároveň som ju vnímala ako najreálnejšiu, pretože faktom ostáva, že najviac sme slepí práve voči tým, ktorých máme najradšej. Tým pádom si Cleo neuvedomovala, že Layla už nie je jej najlepšou kamarátkou, skôr sa mení na akúsi lepšiu známu. Zároveň sa však Cleo prezentovala ako typický sebec, pretože bola presvedčená o tom, že Laylin voľný čas patrí len jej a ona by sa nemala stretávať s nikým iným.
Autorke gratulujem za to, že sa jej podarilo tému strateného priateľstva spracovať naozaj do hĺbky a precízne, pričom sa zamerala hlavne na realistický obraz toho všetkého, tým pádom boli jej postavy nedokonalé a každá z dvojice Cleo-Layla niesla svoj podiel viny na tom, ako ich vzájomný vzťah skončil. Samozrejme, autorka sa venovala aj iným témam, akými sú napríklad klebety a šikana na stredných školách, ktoré často pramenia práve z rozbitých priateľstiev. Myslím si však, že najsilnejšou myšlienkou knihy bolo posolstvo, že hoci sa niekedy priatelia, aj tí najlepší, vydajú inými cestami, nemusí to byť nutne koniec sveta, pretože každý deň stretávame množstvo ľudí, s ktorými by sme sa mohli zblížiť, len im to musíme dovoliť.
V konečnom dôsledku teda ide o veľmi citlivý a dobre napísaný príbeh, ktorý sa venuje veľmi dôležitej tematike priateľstva a toho, ako občas nepekne skončí. Na môj vkus síce v knihe bolo niekoľko zbytočne dramatických scén, ale napriek tomu nejakým spôsobom zapadli na svoje miesto v celej dejovej línii (plus mi prišlo dosť reálne, že ublížení kamaráti sa niekedy skrátka chcú pomstiť). Čiže autorka aj v tejto knihe dokázala, že vie spracovať citlivé témy zaujímavo, realisticky a navyše emotívne.


oficiálna anotácia:
It’s been twenty-seven days since Cleo and Layla’s friendship imploded.
Nearly a month since Cleo realized they’ll never be besties again.
Now, Cleo wants to erase every memory, good or bad, that tethers her to her ex–best friend. But pretending Layla doesn’t exist isn’t as easy as Cleo hoped, especially after she’s assigned to be Layla’s tutor. Despite budding new friendships with other classmates—and a raging crush on a gorgeous boy named Dom—Cleo’s turbulent past with Layla comes back to haunt them both.
Alternating between time lines of Then and Now, When You Were Everything blends past and present into an emotional story about the beauty of self-forgiveness, the promise of new beginnings, and the courage it takes to remain open to love.


4 komentáre:

  1. Velmi zajímavé přátelství a pouto lze sledovat v knize ( filmu ) Černobílý svět... Velmi doporučuji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Túto nepoznám (hoci ako názov filmu mi to asi niečo hovorí), ale pozriem sa na to. ďakujem za tip :)

      Odstrániť
  2. To vypadá na zajímavé čtení :) Děkuji za tip, ted se bude hodit každý dobrá kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak snáď to s tým správnym čtivom všetci zvládneme.

      Odstrániť