pondelok 2. marca 2020

Kto má väčšie právo prežiť? | The Vanishing Deep

Autor: Astrid Scholte
Názov: The Vanishing Deep
Špecifikácia: YA dystopická science fantasy o tom, aké náročné je rozlúčiť sa s milovanými mŕtvymi 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.13


“Grief is the hardest on those left behind.”


Vo svete ponorenom z väčšej časti pod vodou prežívajú ľudia zvyknutí skôr plávať, než utekať. Snažia sa čo najviac prispôsobiť svojej momentálnej situácii, dokonca by sa dalo povedať, že prešli istou evolúciou. Vďaka jednému náhodnému objavu dokážu to, čo ich predkovia nie – môžu na dvadsaťštyri hodín oživiť svojich mŕtvych, aby sa s nimi mohli rozlúčiť. Keď však Tempe zaplatí za oživenie svojej sestry Ely, neplánuje jej len povedať zbohom. Chce sa dozvedieť pravdu o smrti rodičov. Je však pripravená na to, čo sa od Ely dozvie?
Ľudstvo, v zúfalej snahe vyriešiť otázku preľudnenia, sa rozhodlo pre naozaj riskantný krok. Rozhodli sa roztopiť stále ľadovce na póloch, čo situáciu vyriešilo trochu iným spôsobom, než plánovali – svet zaliala obrovská prívalová vlna, ktorá zabila väčšinu populácie. Od toho momentu sa začali písať nové dejiny plné zaplavených pokladov v niekdajších metropolách sveta. Plávanie sa stalo spôsobom prežitia, rovnako ako potápanie.
Okrem toho, že ľudia bežne nachádzali rôzne predmety, našli tiež zvláštny druh koralu, ktorý má moc vrátiť mŕtvemu dočasne život. Vďaka tomu vznikla organizácia Palindromena, ktorá za istý poplatok vráti život milovanému zosnulému, aby sa s ním rodina mohla naposledy rozlúčiť. Zo smrti si doslova urobili biznis, pretože vedia, že smútiaci pozostalí urobia čokoľvek, aby sa aspoň ešte raz mohli porozprávať s tými, ktorí už nie sú medzi živými.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o veľmi originálnu myšlienku. A svojim spôsobom je to pravda. Autorka sa rozhodla opäť stvoriť dystopický svet, avšak do svojej knihy vložila prvky hneď niekoľkých rozdielnych žánrov, aby si zabezpečila pozornosť svojich čitateľov. A aby zakryla fakt, že jej kniha je vlastne o asi najohranejšej téme v celom literárnom svete – o tom, ako sa ľudia niekedy nevedia vyrovnať so smrťou svojich blízkych.
Táto téma je veľmi obľúbená v YA literatúre, vo všetkých tých romantických drámach zo stredných škôl, no dokonca aj tam je téma vyrovnávania sa so smrťou len akousi kulisou. V prípade tejto knihy však hovoríme o hlavnej téme, o tom podstatnom, o tom jedinom, o čom sa v celom deji hovorí a okolo čoho sa to všetko točí. Okolo smrti – a okolo postáv, samozrejme.
“I know grief,” she interrupted, her eyes narrowed. “Gods, do I know grief. You think it wears you down, but no, it turns you into a fortified version of yourself. Although that fortification is often surface level. With the right amount of pressure, at the perfect angle, it can be shattered like a rock.”
Tempe je hlavná hrdinka a jedna z dvoch rozprávačov. Je zvyknutá starať sa o seba a je samostatná, tvrdohlavá a hlavne uzavretá, nakoľko musela veľmi rýchlo dospieť a vie, že na svete sa môže spoľahnúť len sama na seba. Naproti tomu Lor, druhý rozprávač, sa svojho života vlastne vzdal. Viac ako čokoľvek iné pripomínajú jeho dni hru na skrývačku pred všetkým a všetkými, pretože je to tak pre neho jednoduché.
Zhodou okolností sa ale ich životy prepletú a je to ako náraz dvoch meteoritov, nakoľko sú obaja nesmierne rozdielni, vďaka čomu majú možnosť pochopiť, čo je v živote dôležité. Okrem nich som spoznala aj iné postavy, tie tvorili veľmi schopné „krovie“ v ich príbehoch a dopĺňali udalosti svojimi postrehmi.
Dej samotný bol veľmi lineárny, ale aj dobrodružný. Postavy vlastne skákali z jednej vypätej situácie hneď do ďalšej, vďaka čomu som si nedokázala ani na chvíľu vydýchnuť a otáčala som stránky akoby mi za to platili. Jednotlivé udalosti však boli jednoduché a pomerne ľahko predvídateľné, čo rozhodne oceňujem. Pretože vďaka tomu mohlo vyniknúť, o čom je táto kniha v skutočnosti.
Nešlo totiž len o tému vyrovnávania sa so smrťou milovaných, ale aj o tom, čo všetko sme schopní urobiť a obetovať, aby sme zachránili tých, na ktorých nám najviac záleží. Že vo svojej honbe za záchranou rodiny sa neštítime obetovať ostatných, ale aj samých seba a svoje ideály a zásady. No je tiež o tom, aké náročné je žiť s pocitom viny a aké zúfalstvá sme ochotní spáchať len preto, aby sme si vyprosili od ostatných odpustenie. V tomto smere bola teda kniha hlavne veľmi emocionálne a morálne silná a zasiahla ma hneď niekoľkými spôsobmi.
The Vanishing Deep je predovšetkým zmesou hneď niekoľkých žánrov. Vďaka tomu vznikla naozaj dobrodružne ladená kniha odohrávajúca sa predovšetkým pod hladinou mora. Reálne vykreslené a rôznorodé postavy v nej zápasia s časom, aby mali možnosť rozlúčiť sa so svojimi milovanými zosnulými. Jednoduchosť deja je v prípade tejto knihy účelná, aby vďaka tomu mohli vyniknúť témy, ktorým sa autorka rozhodla venovať. Nejde len o vyrovnávanie sa so smrťou milovaných, ale aj o neschopnosti rozlúčiť sa, o zúfalstve a zúfalých činoch, o vine a túžbe po odpustení, no najmä o nádeji, že každá bolesť nám do života môže priniesť niečo nové a možno aj lepšie. Vďaka tomu je táto kniha predovšetkým emocionálne a morálne silná, čím rozhodne vytŕča z „davu“ podobne ladených fantasy kníh.


oficiálna anotácia:
Seventeen-year-old Tempe was born into a world of water. When the Great Waves destroyed her planet, its people had to learn to survive living on the water, but the ruins of the cities below still called. Tempe dives daily, scavenging the ruins of a bygone era, searching for anything of value to trade for Notes. It isn't food or clothing that she wants to buy, but her dead sister's life. For a price, the research facility on the island of Palindromena will revive the dearly departed for twenty-four hours before returning them to death. It isn't a heartfelt reunion that Tempe is after; she wants answers. Elysea died keeping a terrible secret, one that has ignited an unquenchable fury in Tempe: Her beloved sister was responsible for the death of their parents. Tempe wants to know why.
But once revived, Elysea has other plans. She doesn't want to spend her last day in a cold room accounting for a crime she insists she didn't commit. Elysea wants her freedom and one final glimpse at the life that was stolen from her. She persuades Tempe to break her out of the facility, and they embark on a dangerous journey to discover the truth about their parents' death and mend their broken bond. But they're pursued every step of the way by two Palindromena employees desperate to find them before Elysea's time is up--and before the secret behind the revival process and the true cost of restored life is revealed.

2 komentáre:

  1. Páni, tak toto vyzerá ako naozaj dobré čítanie. Mám rada, keď sa dobre skombinujú viaceré námety alebo žánre a z recenzie by som povedala, že v tomto prípade to fungovalo dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Autorka vie naozaj dobre kombinovať rôzne žánre. Dosť dobre sa jej to darilo už v knihe Four Dead Queens, ale tu to bolo ešte o úroveň vyššie.

      Odstrániť