nedeľa 15. marca 2020

Kto nakoniec prežije? | Návraty do Nesveta

Autor: Marisha Pessl
Názov: Návraty do Nesveta (angl. Neverworld Wake)
Špecifikácia: psychologický triler hľadajúci odpoveď na to, čo je správne a čo nie
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2020 (SR); Argo, 2020 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.77


„Málokedy vidíme tých, ktorých ľúbime, takých, akí sú.“


Beatrice mala kedysi dokonalý život – chodila do dobrej školy, pred sebou mala zaujímavú budúcnosť a všetko ostatné nachádzala v spoločnosti svojich priateľov. Lenže potom jeden z nich za záhadných okolností zomrel, čo zničilo všetkých. Banda sa rozpadla a všetci sa rozleteli na vysoké, aby sa viac neobzreli. Až kým sa predsa len niekto neobzrie – samotná Beatrice. Rozhodne sa prijať pozvanie na tajomné panstvo, odhodlaná zistiť pravdu. Miesto toho však ostane uväznená v časovej slučke. Má dookola prežívať ten istý deň, až kým sa piati niekdajší kamaráti jednomyseľne nerozhodnú, kto z nich prežije. Kto má však najväčšie právo prežiť?
Už od prvého pohľadu je táto kniha zaujímavá. Sľubuje zaujímavý psychologický príbeh a snáď aj napínavé spracovanie. Avšak ešte predtým, než sa to stane skutočnosťou, autorka začiatok knihy strávila tým, že sa mi snažila všetkých predstaviť a všetko vysvetliť. Nehovorím, že to robiť nemala, pretože potom som lepšie rozumela dynamike celej pätice. Len si myslím, že ak by zvolila o niečo odlišnejší prístup, pôsobila by kniha v úvode o čosi svižnejšie.
Našťastie bol tento úvod pomerne krátky, možno aj preto, že aj kniha samotná je relatívne krátka (len necelých tristo strán), čiže autorka nemala strany navyše, aby ich zaplnila hlúposťami. Čo bolo jednoznačne výborné strategické riešenie. Až na tie úvodné strany totiž v deji nenastalo jediné hluché miesto. Vždy som sa mala čím zaoberať a hoci akcia bola skôr ojedinelá, užívala som si najmä ten psychologický aspekt celej knihy.
Nešlo len o postavy a predstavenie ich motivácií, ale aj o ich najvnútornejšie pohnútky a tajomstvá, o ich nedostatky a silné stránky, no predovšetkým o ich skupinové fungovanie. Alebo skôr nefungovanie. Rozprávačkou príbehu je Beatrice, ktorá pôsobí tak všedne, až je to miestami podozrivé, a jediné, čím sa vlastne odlišuje, je fakt, že sa vo voľnom čase venuje skladaniu soundtrackov k neexistujúcim filmom.
Beatrice pritom neprišla len o frajera, z čoho sa stále spamätáva, ale okrem neho prišla aj o všetkých priateľov, do ktorých sa vlastne dobrovoľne odstrihla. Jim, jej mŕtvy priateľ, bol totiž niečo ako hnací motor celej skupiny, ktorá akoby po jeho smrti netušila, ako má ďalej pokračovať. Okrem toho však mala Beatrice o svojich zvyšných priateľoch pochybnosti. Pretože vedela, že minimálne niektorí z nich klamali o tom, čo robili v čase Jimovej smrti. A táto pochybnosť vlastne udávala nielen tempo, ale aj atmosféru celému rozprávaniu.
„Život vám nepatrí. Je to len apartmán na prenájom. Milujete bez strachu, pretože láska je ako lietadlo, unáša vás do nových krajín. V tichu sa skrýva vesmír, v kriku tunel do pokoja. Vychutnajte si dobrý nočný spánok. Smejte sa, keď sa dá. Ste čarovnejší, ako si viete predstaviť. Nechajte si poradiť od starších a detí. Nič z toho nie je také významné, ako sa vám zdá, ale tým sa ich cena neznižuje. Naše životy pokračujú. A pretrvávajú.“
Autorka sa naozaj snažila vytvoriť nielen napätie, ale aj istú záhadnosť a naliehavosť. Postavy prechádzali rôznymi štádiami, najskôr si odmietali pripustiť, čo sa stalo, potom si začali užívať, niektorí si dokonca siahli na život, keď im to neustále opakovanie začalo liezť na mozog. Skrátka, na jednej stane mi to pripadalo, akoby autorka nasledovala nejakú psychologickú príručku, na tej druhej ale dokonale prenikla do charakterov svojich postáv, čiže to všetko na mňa pôsobilo realisticky.
Vďaka tomu bola v knihe nastolená už spomínaná atmosféra plná pochybností a napätia, pretože bolo od začiatku jasné, že pravdepodobne všetci klamú a pred ostatnými skrývajú nejedno tajomstvo. Čiže čítanie to bolo nielen napínavé, ale aj temné a niektoré scény boli tak veľmi psychopatické, až ma z nich mrazilo. Nehovoriac o tom, že autorka výborne pracovala aj s gradáciou, takže niekedy som mala chuť knihu zahodiť, no zároveň som sa od nej nedokázala odtrhnúť.
Okrem toho sa jej veľmi dobre darilo zmiasť ma, vďaka čomu boli niektoré odhalenia doslova šokujúce. Mám rada knihy, v ktorých sa autori pohrávajú s pozornosťou svojich čitateľov a autorka to v tejto knihe robila tak dobre, že nemôžem inak, než jej za tú snahu tlieskať. Možno ma vďaka tomu neprekvapil záver, ktorý bol dosť predvídateľný, ale prekvapilo ma, akým spôsobom sa k tomu záveru postavy dostali.
Návraty do Nesveta je kniha, ktorá je predovšetkým psychologicky i morálne silná. Postavy v nej čelia naozaj náročnej výzve a uvedomia si, že rozhodovať o niečom živote nie je ani zďaleka také jednoduché. Okrem toho autorka kládla dôraz nielen na vykreslenie temnej atmosféry, ale aj rovnako pochmúrneho prostredia. Tiež sa jej podarilo rozohrať veľkolepú psychologickú hru, ktorej úlohou nebolo len pohrávať sa s postavami, ale aj s čitateľom. Vďaka tomu ma kniha niekoľkokrát nielen zmiatla, ale aj doslova oklamala. Keď potom vyšli na povrch niektoré odhalenia, ostala som na ne pozerať s otvorenými ústami. Jediným nedostatkom knihy tak ostáva len trošku pomalý úvod, avšak vo svetle toho vynikajúco napísaného zvyšku ide o nedostatok, ktorý ochotne prehliadnem. Pretože toto je psychologický triler naozaj na úrovni.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.



oficiálna anotácia:
Päť priateľov. Len jeden môže prežiť. Ktorý z nich to bude?
Kde bolo, tam bolo, žila raz Beatrice Hartleyová a jej piati najlepší priatelia. Žili si celkom šťastne, až pokým Jim, Beatricin frajer, nezomrel. Jeho šokujúca, záhadná smrť navždy všetko zmenila a Beatrice prerušila s partiou kontakt.
Rok po maturite prichádza na panstvo Wincroft, aby sa s bývalými priateľmi opäť stretla a snáď konečne našla odpovede na ťaživé otázky. Ich noc však dopadne diametrálne inak a všetci uviaznu v časovej slučke, ktorá ich núti prežívať ten istý deň stále odznova. V snovom Nesvete sa ich nedobrovoľný pobyt mení na čoraz intenzívnejšiu nočnú moru a vyslobodiť sa z nej však môže len jeden z nich. Práve v tom tkvie hrôza voľby, ktorej pätica kamarátov čelí. Je možné vôbec rozhodnúť, kto z nich si zaslúži žiť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára