štvrtok 6. augusta 2020

Figúrky na božskej šachovnici | Nevyzpytatelné jsou cesty osudu

Autor: Nathaniel Wonderful & Theodora Stonewall
Názov: Nevyzpytatelné jsou cesty osudu
Séria: Božská tragikomedie
Diel: prvý
Špecifikácia: humorne ladená fantasy o dobrodružstve nepravdepodobných hrdinov
Slovenské alebo české vydanie: samizdat
Hodnotenie na GR: 3.71




Pipin je trochu netradičný elfský čarodejník – je nižší ako jeho súkmeňovci, omnoho menej šikovný a navyše obrastený hustými fúzami, ktoré si denne holí. Napriek všetkému však zloží záverečnú skúšku a vydá sa na misiu. Má hlásať o veľkosti čarodejníctva po celom svete. Táto cesta jeho osud spojí s nadanou zlodejkou Eiri a zatrpknutým hraničiarom Sebasom. Ich spojenectvo je však rovnako nepravdepodobné ako dobrodružstvo, ktoré práve prežívajú. A pritom ich stretnutie je len začiatok...
Nepravdepodobní hrdinovia sa vyberú splniť náročnú misiu – aj takýmito slovami by sa dala kniha opísať. No pritom by som zabudla na to najdôležitejšie, totiž na tých hrdinov, ktorí sa náhodne stretli a spoločne sa vybrali na cestu, hoci ich absolútne nič nespájalo. Možno len niekoľko problémov a tiež fakt, že nikto z nich nie je práve ukážkou charakterného a dokonalého hrdinu, ktorý nezištne chráni a pomáha. Vďaka tomu je táto trojica sympatická a okrem toho je aj zdrojom občas naozaj vtipných momentov.
Za najvýraznejšieho komika považujem samotného Pipina. Trošku menej chápavého elfa, teda vlastne trpaslíka, ktorý úplne všetko berie doslova a vďaka jeho nešikovnosti vznikajú naozaj rôzne katastrofy. Na tom, čo dokázal vypustiť z úst, som sa dokázala len smiať. Eiri a Sebas za ním však v mnohom nezaostávajú, hoci vo všeobecnosti sa skôr stávajú obeťami Piponovho nadania. Dohromady ma naozaj bavili, možno aj vďaka tomu, že to boli skrátka úplne obyčajní ľudia bez veľkolepých ambícií, ktorým sa tak normálne nedarilo.
Zo začiatku bol dej vďaka tejto trojici pomerne komický. Navyše boli udalosti opísané viac ako len trochu uštipačným spôsobom, čo mi vytvorilo úsmev na perách. Postupom strán však aj dej trošku zvážnel a prišli na rad aj bitky, dokonca tiekla krv a ukázalo sa, že celý tento príbeh nie je úplnou komédiou. Osobne si ale myslím, že posledná tretina knihy mohla byť pokojne aj kratšia. Napriek tomu sa nemôžem sťažovať, pretože kniha si nakoniec udržala istú ľahkosť a dobre sa čítala.
Kniha Nevyzpytatelné jsou cesty osudu predstavuje naozaj vydarenú prvotinu. Príbeh síce neponúka nič nové, ale v spojení nepravdepodobných hrdinov a niekedy šialených udalostí vznikol miestami komický príbeh – čo ešte umocňoval uštipačný štýl rozprávania. Dejová línia bola navyše jednoduchá a vďaka tomu všetkému je tento príbeh predovšetkým oddychovým čítaním o tom, ako sa raz nejaké mocné bytosti rozhodli niečo urobiť a využili na to naozaj podivnú skupinu hrdinov.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem autorom.
Viac informácii o knihe nájdete TU.


oficiálna anotácia:
Rozmarní bohové usedli opět ke stolu, aby rozehráli další ze svých tragikomických her. Osudy tří smrtelníků se nečekaně protnou na území Danrijského království. Jedné z největších říší v západní části Estellského kontinentu, kde vedle sebe po dlouhá staletí žijí lidé, nelidé i bytosti, pro něž v dnešním jazyce již nemáme jmen.
Pipin, prostoduchý elfí kouzelník, odchází s důležitým posláním do drsného světa, rozprostírajícího se za hranicemi rodné vesnice. Cestou potkává Eiri, zlodějku toužící zažít opravdové dobrodružství a Sebase, hraničáře ženoucího se pouze za pomstou a penězi.
Nesourodá trojice dostává nabídku, která se prostě neodmítá. Blyštivé zlaťáky jsou koneckonců nejenom potěchou oka všech hrabivců, ale je jich zapotřebí i pro každodenní přežití. Získat je, už tak snadné ovšem není a čím více po nich srdce jednoho prahne, tím vyšší cenu za to musí zaplatit.
Nevyzpytatelné jsou cesty osudu…
A stejně tak neexistují hranice zlomyslnosti bohů.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára