piatok 31. júla 2020

Politické hry pokračujú | Courting Darkness

Autor: Robin LaFevers
Názov: Courting Darkness
Séria: Courting Darkness Duology / His Fair Assassin
Diel: prvý / štvrtý
Špecifikácia: historická fikcia o osude Bretónska v 15. storočí s prvkami fantasy
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.91


“Your love cannot change a man – or a god. All it can do is open a door, create a new path for him to choose.


Po udalostiach predchádzajúcej trilógie His Fair Assassin bolo jasné, že v príbehu o osude Bretónska ešte ostalo veľa nedopovedaného. Takisto zostali niektoré neuzatvorené dejové línie, takže bolo jasné, že sa im bude autorka venovať. Osobne som však rada, že som najskôr predsa len prečítala predchádzajúcu trilógiu, nakoľko by mi unikli niektoré súvislosti, ktoré sa v tejto knihe nespomínali, ale inak boli dôležité, aby som si mohla domyslieť celkový obraz a hlavne aby som mohla lepšie predvídať správanie postáv.
Na rozdiel od predchádzajúcich kníh, táto je napísaná z pohľadu dvoch postáv. Jedna z nich, Sybella, je však už známa rozprávačka, nakoľko jej bola venovaná druhá kniha v trilógii. Tešila som sa však, že sa s ňou opäť stretnem, nakoľko to bol práve jej príbeh, ktorý ma najviac chytil za srdce a niekoľkokrát mi ho zlomil. Sybella pokračuje v ceste po boku vojvodkyne a tým sa dostáva do stredu politických a mocenských hier.
Vďaka tomu je jej príbeh pomalý a plný opisov, avšak v konečnom dôsledku bolo všetko z toho dôležité, nakoľko som vďaka tomu dokázala pochopiť aj tie na pohľad záporné postavy. Okrem toho intrigy len sotva bývajú rýchle a s okamžitým účinkom, takže som vlastne ani neočakávala, že by dej nejakým spôsobom utekal. Hoci s v ňom objavili aj napísané scény a dokonca niekoľko menších bojov.
Druhou rozprávačkou bola Genevieve a tá ma bavila už o niečo menej. Bola vyslaná svojim domovským „kláštorom“ pred piatimi rokmi, aby sa začlenila do domácnosti francúzskej šľachty a potom z tejto pozície mohla lepšie slúžiť Bretónsku. Lenže problém je, že na ňu tak trochu zabudli a ona si nie je istá tým, že niekedy vôbec dostane nejakú úlohu. Tak sa rozhodne zobrať život do svojich rúk a vyberie sa na cesty.
“Sometimes,” he says softly, “the death of those we hate is harder to bear than that of those we love.” A sense of some old hidden pain floats up from the oubliette, mingling with me. “I think once they are dead, all the things that might have been, all the truces that might have been called, all the broken pieces that might have been mended, are now sealed for all time. It is final, this hate.”
To je motivácia, ktorej rozumiem, avšak tam moje pochopenie pre túto postavu asi končí. Genevieve bola neskutočne otravný druh hrdinky, taká tá všetečná osoba, ktorá všetko vie najlepšie a je presvedčená, že je darom z nebies a všetci čakajú len na ňu. Čo sa dosť hodilo do knihy, ale to nič nemení na fakte, že mi aj tak liezla na nervy. Plus som občas mala pocit, že Genevieve mala neskutočnú vlastnosť neustále sa vracať k tomu istému a navyše opakovať tie isté chyby.
Ale zase na druhej strane, vďaka jej pohľadu na vec, som sa dozvedela, že niektoré postavy klamú a dostala som aj iné informácie, ktoré by som sa od Sybelly nedozvedela. Vo výsledku sa teda tieto dve časti pomerne dobre dopĺňali, hoci ku koncu knihy som mala pocit, že čokoľvek sa Sybelle podarilo dosiahnuť, už tam bola Genevieve, aby nevedomky všetko pokazila. Okrem toho je to však stále ten krásne napínavý pomalý príbeh o mocenských hrách, intrigách a kvapke mágie, ktorá by dokázala nahnúť misky váh v prospech tej správnej osoby.
Courting Darkness je prvotriednou ukážkou historickej fikcie. Dej je o čosi pomalší, pretože jeho cieľom je zobraziť napätú a nebezpečnú situáciu v atmosfére mocenských a politických bojov. V knihe sa síce objavilo niekoľko akčnejších scén, ale všetky slúžili na prehĺbenie intríg postáv. Príbeh mi rozprávali dve rozprávačky, ktoré sa dopĺňali a s ich pomocou som nachádzala ďalšie a ďalšie lži, ale na druhej strane v deji ostalo ešte veľa tajností, aby ma čítanie bavilo. Drobnou chybičkou krásy sú len niektoré scény, ktoré sa mi zdali zbytočné. No vo výsledku mi len autorka dokázala, že nestratila nič zo svojho umu a ak niečo, tak politikárčenie svojich postáv dostala na novú úroveň. Len škoda, že aj táto kniha končí, rovnako ako všetky predošlé z tejto série, akosi uprostred vety.


oficiálna anotácia:
When Sybella accompanies the Duchess of Brittany to France, she expects trouble, but she isn’t expecting a deadly trap. Surrounded by enemies both known and unknown, Sybella searches for the undercover assassins from the convent of St. Mortain who were placed in the French court years ago.
Genevieve has been undercover for so many years, she no longer knows who she is or what she’s supposed to be fighting for. When she discovers a hidden prisoner who may be of importance, she takes matters into her own hands.
As these two worlds collide, the fate of the Duchess, Brittany, and everything Sybella and Genevieve have come to love hangs in the balance.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára