nedeľa 15. marca 2015

Kráľovná bez koruny | Kráľovná Tearlingu



Autor: Erika Johansen 
Názov: Kráľovná Tearlingu 
Séria: The Queen of the Tearling 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: YOLi, 2015 (SR); YOLi CZ, 2014 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.90
V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani čiernu mágiu. Hoci Kelsei koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú.
Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive.

„Otázka: Čo je dievča z vyhnanstva s nepravou korunou?
Odpoveď: Pravá kráľovná.“
Na rozdiel od kníh, ktoré som v poslednom čase dostala do ruky, som bola presvedčená, že tento príbeh bude epický. A presne taký aj bol. Začiatok išiel trošku stuha, ale to pripisujem úvodným oťukávačkám, keď autor presne nevie, ako čitateľa pohltiť a čitateľ zase netuší, čo si o tom všetkom myslieť. Chvíľku trvá, kým si zvyknete na štýl autorky a postavy, ale hlavne na dejovú líniu. Takže po úvodných pár stranách som sa do toho doslova zažrala a nepustila sa až do konca.
Čakala som klasickú high fantasy, ale po tom, čo som sa rozprávala o knihe s Lyn, som začínala tušiť, že to nebude až také klasické. Celý svet bol fascinujúci, jednoduchý a pritom zložitý a hlavne mal svoje vlastné pravidlá. To sa mi vždy páči, keď si pisateľ dá záležať na kvalitne vystavanom svete.
Nech si hovorí kto chce čo chce, „worldbuilding“ je veľmi dôležitý. Ani dom si nepostavíte do vody, ale najskôr sa postaráte o dobré základy a takými základmi knihy sú práve základné informácie o svete, v ktorom máte stráviť nasledujúcich tristo a viac strán.
Tearling i okolité krajiny... všetko to bolo čarovné, ale napriek všetkému som skutočne čakala taký ten tradičný stredoveko pôsobiaci „highfantastický“ svet. A miesto toho tu hlavná hrdinka čítala Pána prsteňov a Harryho Pottera a pritom sa preháňala na koni a nepoznala elektrinu. Trošku rozporuplné, ale presne takéto aspekty vás v príbehu zaujmú a nútia vás obracať ďalšie a ďalšie strany.
No nie je to len umenie prekvapiť, ale aj rozprávačský talent. Kniha je autorkinou prvotinou a pritom vôbec nezodpovedá dielu začiatočníka, skôr skúseného rozprávača. Dej ma úplne pohltil, strácala som pojem o čase a skôr, ako som sa nazdala, boli tri hodiny ráno a vonku to vyzeralo, že o pár hodín začne svitať. To sú kvality príbehu, ktoré si veľmi cením – v poslednom čase som nemala možnosť čítať nič, čo by ma tak dokonale pohltilo.
Napomáhali tomu aj charaktery jednotlivých postáv. Kelsea bola veľkým osviežením. Mám plné zuby hrdiniek, ktoré sú prehnane ufňukané a patetické, radšej mám silné ženy, ktoré sa síce boja, ale vedia svoje obavy prekonávať. Kelsea bola práve taká postava, hoci mala svoje momenty, ale na druhej strane, kto ich nemá?
„Máte peknú zbierku, kráľovnička,“ poznamenal Arliss cestou k stolu. „Po Tearlingu je roztrúsených niekoľko knižných fanatikov, vaše knihy by som vedel predať za veľmi dobrú cenu.“

„Skôr by som predala korunu.“

„Aj tú by som pravdepodobne vedel predať za dobrú cenu.“
Len v niektorých momentoch som mala chuť zatriasť ňou (tak metaforicky) a pripomenúť jej, že má devätnásť a nie desať rokov! Každý má občas právo na zúfalé momenty, ale hlavne aby sa príliš často neopakovali. Hádam, že autorka našla symbiózu, keď kráľovná bola kráľovná a pritom bola stále človekom a nie modlou. Nebola dokonalá a to sa mi na nej páčilo.
Takisto ma zaujali aj ostatné postavy. Pri niektorých som sa občas strácala a som rada, že autorka netrvala na fakt skomolených menách, ktoré by som nevedela ani vysloviť, niečo ešte napísať, hoci pri niektorých to bolo na hrane. Najviac som si obľúbila Lazara (odmietam ho volať Palcát, hlavne po tom, čo som jeho meno niekoľkokrát omylom prečítala ako Placák), Pena, ale aj Bartyho a Carlinu, hoci tam boli krátko. Taká Andalie tiež nebola na zahodenie.
Dosť ma zaujal Fantóm. Dúfala som v nejakú romancu a na druhej strane som sa jej obávala. Ono nie vždy je potrebné niekam pretlačiť nasilu romantický vzťah aj za ceny zničenia atmosféry. Tu sme dostali dobré náznaky spolu s miernym postrčením k tomu, kto by mohol byť Fantóm v skutočnosti. Nejaké teórie by boli, ale ako si ich overiť, keď nemáme žiadne dôkazy. Vidíte, ešte aj postavy vám dajú priestor na premýšľanie.
Dokonca ma bavili aj záporné postavy. Neverili by ste tomu, ale v súčasnosti je vážne ťažké vytvoriť zlosyna, ktorý by nevyzeral ako desivý klaun z cirkusu. Postavy, ktoré človek nenávidí sú však rovnako dôležité ako tie, ktoré si zamiluje. Taká Červená kráľovná nebola na zahodenie a fakt, že o nej nikto nič nevie, je tiež úchvatný. Je tajomná ako Hrad v Karpatoch a pritom ju človek aj tak dokáže nenávidieť. Tomu sa hovorí talent.
Napriek tomu všetkému a faktu, ako veľmi som sa do knihy zamilovala, nebudem predstierať, že je dokonalá. Autorke ušli viaceré záležitosti, nejaké to klišé a najviac som sa na ňu hnevala za tú cirkev (tá mi v poslednom čase neskutočne lezie na nervy, takže to možno bude aj dôvod, prečo mi prekážala v knihe).
Ale na druhej strane to dokázala vyvážiť všetkým tým krásnym a skvele napísaným. Je tam akcia, je tam opis, sú tam emócie (a dosť silné) a je tam aj nejaká tá mágia a dokonca aj vtipné momenty. Všetko si pekne žive v harmónii a nič extra nevytŕča z radu.
Takže čo mi ostáva na koniec? Len skonštatovať, že táto kniha ma pohltila, rozhodne sa k nej plánujem vrátiť a medzičasom budem netrpezlivo čakať na pokračovanie. Som viac ako zvedavá, ako to bude pokračovať.

6 komentárov:

  1. Už sa neviem dočkať pokračovania. Rada by som vedela viac o Fantomovi, ten ma zaujal asi najviac. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fantóm je naozaj fantóm, pretože absolútne netuším, kto by to mohol byť. :D Takže pokračovanie je nutnosť. :D

      Odstrániť
  2. Super recenzia a vlastne s tebou asi vo všetkom súhlasím. Fantóm bol peckový a celý ten svet... no paráda. Začiatok ma, priznám sa, nenadchol, ale postupne sa to pekne rozbehlo a som veľmi zvedavá na pokračovanie.
    Inak to s tým, že to vôbec nepôsobí ako jej prvotina, je totálna pravda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je pravda, toto ako prvotina rozhodne nevyzeralo, nechce ukazovať prstom, ale o niektorých príliš odfláknutých prvotinách by som mohla hovoriť hodiny. :D Ale nechcem byť malicherná. :D
      Hej, ten svet bol úplne mega a Fantóm skvelý. Vďaka tým tajnostiam sa dostala kniha na novú úroveň.
      A dík :D (Aj za požičanie!)

      Odstrániť
  3. Hmmm.... no dobre dobre, tak nechcela som, ale pozriem na ňu! Tomuto hovorím "sila skvelej recenzie" :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak som rada, že moja recenzia nejako zavážila a dúfam, že sa ti kniha bude páčiť. :D

      Odstrániť