piatok 6. marca 2015

Napravovanie rozbitej minulosti | Fighting for Flight



Autor: J. B. Salsbury  
Názov: Fighting for Flight 
Séria: Fighting 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.21
What happens when in order to win, you’re forced to lose? 
The only daughter of an infamous Las Vegas pimp, Raven Morretti grew up an outsider. Liberated from the neglectful home of her prostitute mother, she finds solace as a mechanic. With few friends, she’s content with the simple life. Flying under the radar is all she knows, and more than she expects. 
Until she catches the eye of local celebrity, UFL playboy Jonah Slade. 
Weeks away from his title fight, Jonah is determined to stay focused on everything he’s trained so hard to achieve. Undefeated in the octagon, he’s at the height of his career. But resisting Raven’s effortless allure and uncomplicated nature is a fight he can’t win.
Jonah trades in his bad-boy reputation and puts his heart on the line. But when her father contacts her, setting in motion the ugly truth of her destiny, Jonah must choose. In a high-stakes gamble where love and freedom hang in the balance, a war is waged where the price of losing is a fate worse than death. 
Will the hotheaded Jonah be able to restrain his inner fighter to save the woman he loves?
Or will Raven be forced into a life she’s been desperate to avoid?

“Fighting gave me my breath, but you brought me back to life.”
Rada by som vám rozpovedala čarovný príbeh o tom, ako som na túto knihu raz narazila a zamilovala sa do nej na prvý pohľad – v mojom prípade skôr na prvé prečítanie. Nuž, ničoho takého sa v tomto prípade nedočkáte. Na knihu som nenarazila, ale raz mi ju poslala kamarátka a ja som si ju dala do čítačky s tým, že si ju možno raz prečítam. A nakoniec som to urobila. Nabudúce by som si možno mohla aj prečítať, o čom tá kniha bude predtým, než ju otvorím...


Postavy a prostredie
Chvíľu mi trvalo si uvedomiť, že mám v ruke vlastne klasickú newadultku so všetkým, čo k tomu patrí. Hlavné postavy s ťažkou minulosťou, ktorá neustále ničí ich prítomnosť a vyhliadky do budúcnosti ani náhodou nevyzerajú priaznivo.
A potom sa títo dvaja stretnú, padnú si do oka, preskočí iskra a na dvadsiatej strane sa už milujú „jak kone“ a nemôžu bez seba prežiť ani jeden jediný deň. To je, takpovediac, veľmi známy koncept, ktorého sa držia autori ako kliešte mačacieho kožuchu. V tomto prípade to nebolo iné, aj keď som predsa len očakávala nejakú zmenu.
Aby som začala niekde na začiatku... hlavné postavy ma veľmi milo prekvapili. Raven bola veľmi netypická, hanblivá a zároveň vedela poriadne útočiť. Navyše bolo sympatické, že bola mechaničkou, aspoň niečo trošku netradičné zo strany autorky. Na druhej strane by jednému mohlo začať liezť na nervy to jej večné fňukanie. Neberte ma zle, je super popklakať si a to všetko okolo, ale zase s mierou, nikoho predsa nechceme utopiť.
“If only everything were like that. It's not easy to do: owning and accepting the pain of our past, the heartbreak, our misgivings, and using them for good. Make our lives better not in spite of it all...but because of it.”
A potom tu máme Jonaha. Profesionálny bitkár, ktorý si zo svojej agresie urobil živnosť - je sexy, krásny, dokonalý, bohatstvo nie je zanedbateľné (a absolútne nepodstatné) a určite na neho môžeme aplikovať všetky superlatíva, na ktoré by sme si dokázali v tejto sekunde spomenúť. Proste klasický veľký zlý medveď, ktorý dokáže priasť ako spokojný kocúr.
len jednu chybu. Som si istá, že prídete na to akú... Cink-cink! Je to hrozný playboy. Ženy strieda častejšie ako ponožky, ale potom príde svetlo na konci tunela. Proste uvidí Raven a povie si, že už dosť striedal a mohol by si nechať „jeden pár ponožiek“ aj dlhšie ako päť minút. Vážne opäť musíme vchádzať do tých istých vôd?
Ale napriek tomu sa mi páčil štýl autorky. Bol veľmi svieži a strany išli jedna za druhou, ani som netušila ako a bola som za polovicou. Len som bola prekvapená vývojom príbehu. Čaka som niečo naozaj temné, pomalé premeny postáv a nejaké tie hrozne vypäté a hlavne emóciami nabité momenty, ktoré ma prinútia plakať alebo možno ešte niečo horšie. Ale nič také sa nekonalo. Od začiatku do konca to bola skôr taká klasická romantika. Žena stretne muža, zamilujú sa a všetko je dokonalé. A potom sa to začne kaziť.
Osobne si myslím, že autorka to mala radšej trochu prehodiť, ale možno by to potom celé vyzeralo inak. Atmosféra je veľmi dôležitá pri výstavbe všetkých príbehov a v tomto bola nastavená inak, než som čakala. Len to nakoniec vyzeralo tak, že Raven prekonala svoju minulosť trošku príliš rýchlo a ani ste sa nenazdali a už bol koniec. Aký, to vám nepoviem, nechcem vám kaziť zábavu.
“When God hands you a gift, you don’t push it away and tell him ‘later'.”
Až na poslednú štvrtinu, kde sa do deja zapojila aj výraznejšia akcia presne toho druhu, ktorá sa mi páči, bola kniha veľmi pokojná. Bojová nálada bola príjemným oživením inak veľmi oddychovaného plynutia jednotlivých kapitol. Všetko malo svoje miesto, každá emócia bola naplánovaná a ešte sa tam stihla presadiť aj nejaká tá humornejšia časť, hoci Raven občas skončila tak, že sa smiala len ona a potom ostatní... ale na nej. Tie momenty sú veľmi dôležité.
Kniha nebola to, čo som očakávala a nemôžem povedať, že by ma sklamala. Skôr trošku zarazila. Viac ako emocionálna bomba bola skôr romantickým príbehom v štýle „jednokopystických“ pilcheroviek z nemeckej produkcie. Keďže som beznádejná romantička (fajn, priznala som to, ale neopovážte sa to šíriť medzi ľudí), čítanie ma stále bavilo.
Neprinútilo ma to premýšľať ani nič podobné, ale ako oddych po všetkom zhone v škole slúži naozaj dobre. Občas človek musí siahnuť aj po takomto type literatúry. Nič nové vám nedá, viete, ako to skončí od prvého slova a nemusíte rozmýšľať o tom, čo sa tam stane. Len automaticky obraciate stránky a proste vypnete.
Hej, v poslednom čase podobné knihy potrebujem skutočne často.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára