sobota 8. októbra 2016

Keď nemôžete spať | Insomnia



Autor: Vladimíra Šebová 
Názov: Insomnia 
Séria: Insomnia 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Citadella, 2016 (SR) 
Hodnotenie na GR: 4.25
Čo ak by ste nikdy nemuseli spať?
Sara Nickson je mladá spisovateľka žijúca v Londýne, ktorá trpí totálnou insomniou - nikdy nespí. Zatiaľ čo je jej kariéra rozbehnutá, v osobnom živote sa jej nedarí. Všetko sa zmení, keď sa jej pokúsi niekto ublížiť a ona je nútená vyhľadať cudzinca, ktorého už mesiace sleduje. Ten jej povie pravdu, ktorá zmení jej život navždy.

„Povedať, čo som robila včera a čo budem robiť zajtra je tak náročné, pretože pre mňa existuje len dnešok.“
Vladimíra Šebová nie je nováčik, čo sa týka písania, aj keď na nás tak môže pôsobiť, keďže sme na jej knihy nikdy nenarazili. Teda, ak nás nezaujíma téma životného štýlu. No na pôde fantasy je skutočným nováčikom a spolu v spojení so slovenskou národnosťou to v mnohých čitateľoch vzbudzuje veľmi mizerné očakávania. Opatrnosť je možno na mieste, ale negativizmu prepadajme až vtedy, keď si knihu skutočne prečítame.
Rozjazd príbehu je trochu pomalší, nakoľko prvých niekoľko desiatok stránok autorka strávila pri tom, že sa nám snažila predstaviť hlavnú hrdinu. Teda, vlastne Sara to zvládla sama, keďže sa viackrát v jedinej kapitole prihovára priamo čitateľom, akoby bola skutočnou rozprávačkou usadenou niekde pri ohníku. Zo začiatku to môže pôsobiť rušivo, ale neskôr si na to proste  zvyknete (alebo vás to bude aj naďalej rozčuľovať).
S čím sa už „zžíva“ omnoho náročnejšie, je skutočne vysoký počet všakovakých gramatických chýb, či už zdvojená väzba, tendencia používať anglické pravidlo o nadmernom používaní privlastňovacích zámen – a to ani nezabieham do sféry priamej reči. Toto len ukazuje, že akokoľvek dobre napísaný príbeh môže byť, vždy potrebuje aj nejakú odbornú pomoc od dobrého editora.
Odhliadnuc však od týchto nedostatkov, príbeh nie je prepadák. Určite sme sa nejedenkrát zamýšľali nad tým, aké úžasné by bolo, keby sme nemuseli spať. Toľko by sme toho stihli! Toľko kníh by sme prečítali, možno dokonca dostali povýšenie v práci.
No akokoľvek neodolateľne znie táto predstava, žiť vo svete, od ktorého si nemôžete vďaka spánku oddýchnuť, je niekedy až desivo prázdne. Táto kniha ukazuje nielen svetlé stránky života bez spánku, ale aj jeho temný dopad na psychiku jednotlivca. Na čo mať všetok čas sveta, keď ho nemáte s kým zdieľať?
„Nič nevonia krajšie ako nová kniha. Je to prísľub. Odpútanie od minulosti. Šanca na zabudnutie dneška, šanca na lepšie zajtrajšky. Útek od reality, vstup do nových svetov. Radí, zabáva, učí... Zastavuje čas alebo ho prinúti bežať rýchlejšie. Chce nás rozosmiať, rozplakať alebo prinútiť myslieť. A my ju necháme.“
Postavy na to takisto veľmi rýchlo prišli. Sara je pomerne sympatická autorka kníh pre deti, avšak ostáva v nej niekedy istá naivita, ktorá dokáže poriadne znechutiť. Nepomáha v tom ani jej netradičné hobby v podobe vkrádania sa na cudzie pozemky a vytváranie chaosu.
Na druhej strane taký Barton pôsobí občas až príliš vážne, ale ako sa hovorí, každý yang potrebuje svoj yin. Každý insomnik má svoj osud a postavil sa k neobmedzenému času svojho dňa iným spôsobom. Vďaka tomu vznikla rôznorodá skupinka postáv, ktorá nikdy nenudí.
Preto je druhá časť knihy omnoho zaujímavejšia ako tá prvá. Spoločnosť insomnikov je skutočne osviežujúca a presvetlí celý príbeh. Prinesie so sebou nové zápletky a takisto nebezpečenstvo. Celkový námet sa síce rozvíja pomalšie a na niektorých miestach pôsobí mierne prehnane, ale všetko sa vysvetlí v skutočne veľkom vyvrcholení plnom nebezpečenstva. To nielenže utvrdí čitateľa, že má v ruke fantasy knihu, ale takisto ho navnadí na pokračovanie nakoľko niektoré otázky ešte stále ostali nezodpovedané.
Insomnia je aj napriek gramatickým chybám vcelku dobre napísaná kniha. Nápad je pomerne originálny a jeho spracovanie so sebou prináša nielen vtipné momenty, ale aj filozofické zamyslenia hlavnej hrdinky a niektoré naozaj pekné myšlienky. Po emocionálnej stránke sa vás niekedy príbeh úplne nedotkne, ale čítanie je stále príjemné.
Dej napreduje a niektoré udalosti sa naozaj nedajú predvídať. Najvýraznejšia je záverečná štvrtina knihy, ktorá akoby Saru prebudí a vďaka tomu je oveľa „živšou“ postavou. Emócie vložené do vyvrcholenie dotvárajú napätú atmosféru, všetko je odrazu ešte reálnejšie.
Námet tejto knihy ani kniha samotná nie je naivnou a zle napísanou atrapou na fantasy knihu. V skutočnosti sa autorka snažila vyťažiť skutočne všetko, čo téma nespavosti dokáže ponúknuť. Prešacovala ju z mnohých uhlov a ešte stále má k dispozícii nepreskúmané zákutia. Vďaka tomu po zatvorení knihy budete túžiť po ďalších a ďalších dobrodružstvách hlavnej hrdinky.
Aj keby to bolo len preto, aby ste dostali odpovede na svoje otázky.

2 komentáre:

  1. Gramatické chyby boli presne to, čo mi kazilo dojem z knihy. Príbehovo som sa spočiatku nudila, ale ako vravíš, k záveru je to lepšie a teším sa na ďalší vývoj postáv a príbehu. :) Pekná recenzia, naozaj. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa ti recenzia páčila. :)
      Uvidíme, ako to bude ďalej. Čo všetko sa vysvetlí a čo všetko zlepší - možno aj tá gramatika :D

      Odstrániť