piatok 14. októbra 2016

Teen Wolf


Herecké obsadenie: Tyler Posey (Scott McCall), Dylan O’Brien (Stiles Stillinski), Holland Roden (Lydia Martin), Crystal Reed (Allison Argent), Tyler Hoechlin (Derek Hale), Shelley Henning (Malia Tate), Argen Cho (Kira Yukimura) a i. 
Scenáristi: Jeff Davis, Angela Harvey, Andy Cochran, Ian Stokes a i. 
Hudba: Dino Meneghin 
Hodnotenie ČSFD: 77% 
Hodnotenie IMDb: 7,7 z 10

Teen Wolf je americký seriál, ktorý vysiela televízna stanica MTV už od roku 2011. Ten poväčšine sleduje osudy stredoškoláka Scotta, ktorý bol pohryzením premenený na vlkolaka a so všetkým sa snaží vyrovnať. Nielen s náhlym vstupom nadprirodzena do života, ale aj s nie vždy jednoduchým životom toho neviditeľného a menej obľúbeného stredoškoláka.
Hoci si seriál za roky vysielania získal milióny fanúšikov po celom svete, málokto už vie, že ide o remake rovnomennej komédie z roku 1985, kde hral hlavnú úlohu Michael J. Fox. Zaujímavosťou tohto filmu je, že už ide v podstate o prerozprávanie staršieho filmu z roku 1957 s názvom I Was a Teenage Werewolf.
Avšak seriál samotný je len vzdialene podobný pôvodnému filmu z osemdesiatych rokov. Spoločné majú možno zápletku točiacu sa okolo dramatického života stredoškolského vlkolaka, avšak tu podobnosť končí. Hlavným rozdielom však ostáva, že zatiaľ čo film je komédia, seriál je takisto dráma, nájdeme v ňom isté hororové prvky, akciu, romantiku, ale najviac nadprirodzena a humor až úplne na konci, hoci je oveľa temnejší.
A hlavne tá temná atmosféra je niečo, čo chcel vytvoriť Jeff Davis, hlavný scenárista a takisto tvorca seriálu. Chcel vytvoriť triler a občasným humorným ladením podobný filmu The Lost Boys. Začiatok série je takisto inšpirovaný napríklad začiatkom filmu Stand by Me (Pri mne stoj!), v ktorom skupina kamarátov začne pátrať v lese po mŕtvole a nedopadne to tak, ako očakávali. V seriáli je to práve ten okamih, keď Scotta pohryzie vlkolak. Vlkolaci samotní boli ovplyvnení aj filmom Faunov labyrint (od Guillerma del Tora), kde sú títo chlpáči vykreslení ako krásne, elegantné, ale desivé stvorenia.
Seriál bol ohlásený ešte v júni 2009, pričom už v decembri 2010 boli obsadené všetky hlavné úlohy. V samotnom seriáli nakoniec ostalo len veľmi málo prvkov z pôvodného filmu. Jedným z nich boli hlavný hrdina Scott a jeho najlepší priateľ Stiles. Hoci vo filme sa Scott ako vlkolak narodil, v seriáli bol pohryzený; takisto o jeho „stave“ nevie široká verejnosť, ako je tomu vo filme.
K filmu existuje aj pokračovanie Teen Wolf Two, ale tento film nemá so seriálom už absolútne nič spoločné. Paradoxné však je, že v seriáli môžete nájsť minimálne jeden odraz na pôvodný film. Vo filme hlavný hrdina nehral lakros, ale basketbal. Vo finále prvej série Peter Hale, Derekov strýko, poznamená, že za jeho čias všetci hrali basketbal. Tým poukazuje na rozdiel s pôvodným filmom, hoci väčšina divákov o skrytom význame jeho prehlásenia nemá ani len potuchy.
Seriál bol ovplyvnený aj iným stredoškolským seriálom – Buffy, premožiteľka upírov. Hoci sa v Teen Wolf nikdy upíri neukázali a ani by nemali, nájdeme tam iné nadprirodzené stvorenia a takisto predstavu strednej školy ako hororu a prekvapivé množstvo násilných scén. O tieto hororovejšie prvky sa postaral austrálsky režisér Russell Mulcahy (Highlander).
Aj vďaka všetkým týmto prvkom si seriál získal mnoho pozitívnych hodnotení od rôznych kritikov. Vďaka úspechu u divákov bolo doteraz odvysielaných 5 sérií, z toho tretia a piata boli rozdelené na dve časti. V roku 2016 však osadenstvo seriálu oznámilo v rámci Comic-Conu v San Diegu, že 6. séria bude posledná. Podľa posledných informácií by táto séria mala mať 20 častí a nie je vylúčené, že séria bude opäť rozdelená na dve časti.

Seriál ako taký je teda postavený na tom, ako sa nie veľmi obľúbený stredoškolák snaží vyrovnať s tým, že sa z neho v podstate z jedného dňa na druhý stal vlkolak. Prvá séria však ostáva skôr vo sfére stredoškolskej drámy, takže dôležitejšie ako celý nadprirodzený svet je získať srdce vyvoleného dievčaťa a konečne si splniť sen v podobe trvalého členstva v lakrosovom tíme.
Nadprirodzeno je často vtlačené do úzadia a tvorí v prvých častiach skôr kulisu. Až finálne prvej série ukazuje, že môžeme čakať aj niečo temnejšie a oveľa viac prepracovanejšie, hoci scenár niektorých častí je vyslovene vlažný, možno až lacný. Niekedy jednotlivé epizódy zachraňuje len výkon hercov, či už tých mladších v hlavných úlohách alebo ich starších kolegov. Nakoniec to ale vyzerá tak, že niektoré činy v sebe skrývajú oveľa hlbší význam a môžeme sledovať aj istý vývoj postáv.
Všetko sa to pomaly začne meniť až v ďalších sériách, kde prichádza na scénu oveľa prepracovanejšia zápletka, nové tváre, ale hlavne nové časti mytológie. Tento seriál totiž stvoril veľmi zaujímavé príšerky z rôznych kútov sveta a tie sa stretli v jedinom mestečku.. Nie všetky sú však priateľské a mnohé spôsobujú len problémy.
K tomu všetkému ešte pripojte vnútorné boje jednotlivých postáv a garantujem, že vývoj v seriáli už nebude také jednoduché predpokladať. Vďaka tomu v tretej sérii hovoríme o kvalitatívne úplne inom seriáli. V béčkovej časti tretej série je už jasné, že čajíčkový odvar z prvej série sa nikdy nebude opakovať a takisto sa vysvetlí, prečo si produkcia najímala ľudí špeciálne určených na tvorbu hororových prvkov.
Úžasné na tomto seriáli nie sú však len špeciálne efekty a akčné sekvencie. Ide hlavne o osobný vývoj všetkých postáv. Na obrazovkách sledujeme ich vnútorné dilemy i problémy a komplexy, ktoré neohrozujú len ich zdravý spánok. Tvorcom sa nejako darilo zo série na sériu gradovať udalosti i zápletky. Snažili sa všetko posúvať dopredu, až sa im stalo, že typicky vtipné výmeny medzi sarkastickým Stilesom a ostatnými postavami sú len vzdialenou spomienkou.
V poslednej časti piatej série sa vďaka neustálej snahe tvorcov prekonávať samých seba stalo, že celý epický záver akosi nezafungoval tak, ako plánovali. Po doznení posledných minút som si pomyslela, že niečo podobné som už v seriáli videla a posledný boj akosi vždy prebieha podľa rovnakých pravidiel.
Takýto pocit však mohol spôsobiť fakt, že za tých päť sérií som všetky postavy tak dokonale spoznala, že som začala predvídať ich správanie a niektoré prekvapenia tak pre mňa stratili ten prvok prekvapenia.

Verdikt:
Seriál Teen Wolf sa stal v i stom zmysle až pojmom. Získal si milióny fanúšikov a to aj vďaka vývoju, ktorý jasne badať už len na prepracovanosti scenára keď porovnáte prvú sériu napríklad so štvrtou. Nadprirodzeno so sebou prinieslo mnohé príšerky a určite si mnohí vydýchnu, keď sa dozvedia, že tam v lese nečíha žiadny upír. Miesto toho narazíme na iné bytosti, ktorých menovanie by mi zabralo niekoľko minút.
Mesto Beacon Hills má vlastné pravidlá a istá časť populácie mesta v noci vyje na mesiac. Úspech seriálu zaručili aj herecké výkony dovtedy skôr neznámych hercov, z tých najlepších je famózny výkon Dylana O’Briena (stvárnil Stilesa), ktorý v tretej sérii dokázal veľmi presvedčivo zahrať dvojúlohu. A to je len vrchol pyramídy.
Tento seriál je až n niekoľko výhrad skutočne vydareným dielom. Ponúka celkom nový pohľad na svet nadprirodzena. Navyše doň tvorcovia celkom schopne dokázali zakomponovať aj neustále nárazy sveta normálnych ľudí s tým magickým. K tomu prirátajte herecké obsadenie, slušný scenár, istý druh filozofie a psychológie a nakoniec dostanete seriál, ktorý síce nie je dokonalý, ale kvôli tomu, že vás tak baví, mu občas prepáčite aj nejaké to klišé. Nehovoriac o tom, že sa budete mať na čo pozerať, či ste ženského alebo mužského pohlavia.

Trailer: 

2 komentáre: