nedeľa 9. októbra 2016

Keď sa život mení | Kočičí host



Autor: Takashi Hiraide 
Názov: Kočičí host 
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.48
Citlivý a mimořádně krásný příběh o pomíjivosti života a o tom, jaké to je prožívat ho po svém.
Manželé po třicítce žijí v malém pronajatém domku v klidné části Tokia, pracují z domu jako redaktoři a už si nemají mnoho co říct. Jednoho dne se k nim do kuchyňky pozve kočka a rychle nato zase odejde. Další den ale opět přijde a pak zas a znovu a znovu. 
Manželé jí brzy kupují dobroty a rádi si o kočce a jejím chování povídají. Život jako by pro ně byl najednou příslibem něčeho víc — dny jsou jasnější a barevnější. Příběh překypuje drobnými radostmi a okamžiky ohromující poetičnosti, ale pak se něco stane…

„Každý den činíme rozhodnutí, která vytvářejí další a další malé proudy.“
Takaši Hiraide je japonský autor, ktorý sa vďaka tejto knihe stal známy aj v Amerike či iných štátoch. Aj keď určite nie len vďaka tejto knihe. Dokonca za ňu získal významné ocenenie. Mňa viac ako to lákala predstava, že budem čítať príbeh, ktorý vlastne predstavuje zápisky samotného autora o mačke, ktorá jemu a jeho žene jedného dňa proste vstúpila do života.
Hlavní hrdinovia knihy by vlastne mohli byť kýmkoľvek. Nepotrebujeme poznať ich mená (to, že ide o samotného autorka a jeho ženu sa dozvieme až neskôr), ako vyzerajú a pokojne by sme sa zaobišli aj bez informácie o ich povolaniach. V podstate môže ísť o kohokoľvek z nás, o mňa, môjho suseda, či neobľúbenú klebetnicu z domu oproti. Autor vlastne ani nevenuje pozornosť opisu týchto ústredných postáv, ako skôr prostrediu, v ktorom žijú. Nádherné tradičné predmestie Tokia plné záhadných a čarovných zákutí.
Tento príbeh však nie je o tom, ako títo dvaja chodia do práce, vrátia sa späť, aby sa mohli najesť, vyspať a aby na druhý deň mohli pokračovať. Aj keď, aj to je niekedy dôležité. Skôr je zameraný na tú časť, keď im do života vstúpi niečo, teda skôr niekto, kto navždy zmení ich nazeranie na život.
Mačky majú úžasnú schopnosť, že sa vám len tak vkradnú do života bez toho, aby ste o to skutočne stáli. Votrú sa vám do domu, do postele a úplne narušia vaše dovtedy pokojné spolunažívanie. Odrazu sa pristihnete pri tom, že im nechávate otvorené dvere, v miske pri dverách na ňu vždy čaká nejaká dobrota a neskôr jej dokonca zaobstaráte niečo na spôsob vlastnej postele.
„Co je vůbec zač, ta potřeba navštěvovat místo, kde spočívá něčí tělo? Snad jen toužíme utvrzovat o nenahraditelnosti milované bytosti, jež navždy odešla, a přejeme si najít k ni znovu cestu skrze jinou dimenzi.“
Hráte sa s ňou a smejete na tom, čo dokáže vyparatiť. Vypĺňa váš život zvláštnym svetlom. Všetko je odrazu krajšie, plnšie farieb. A potom sa jedného dňa z vášho života vytratí. Pripadáte si prázdni, rovnako ako všetky miesta, na ktorých ste ju predtým vídavali. Niekedy skutočne nevieme plne oceniť to, čo máme, kým o to neprídeme. Zrazu to len zmizne a nech sa snažíme akokoľvek, to prázdne miesto len tak niečo nezaplní.
Hoci v doslove prekladateľka píše o skrytých motívoch tohto príbehu, ktoré z neho robia výnimočné dielo, je pravda, že ja som si ich prítomnosť veľmi neuvedomovala. Viac ako ťažká ekonomická situácia v Japonsku, ceny pozemkov a chátrajúca záhrada ma zaujali práve tie drobnosti spojené s mačičkou Čibi.
Tento príbeh nie je žiadne akčné dobrodružstvo. Dokonca to nie je ani typický príbeh. Skôr pripomína zápisky v denníku o tom, ako obyčajný pár prežíva svoje dni, ako ich presvetľuje prítomnosť zvieracieho kamaráta a ako tento malý chlpáč dokázal ovplyvniť aj niečo také dôležité ako je výber ich budúceho bývania.
Kočičí host je rozsahom malý príbeh, no má silnú myšlienku. Jeho výhodou je to, že každý čitateľ v ňom môže nájsť niečo iné. Niekto len obyčajný príbeh o tom, ako niekto prehnane reaguje na odchod milovaného maznáčika. Niekto by tam naozaj našiel ten motív pominuteľnosti a hodiny by dokázal rozprávať o tom, čo všetko v sebe nesie obraz chátrajúcej záhrady.
Pre mňa osobne je tento záblesk života v podstate nehodnotiteľným zážitkom niekoho, kto sa nikdy nepovažoval za milovníka mačiek. Umňaukané stvorenie z tejto knihy skutočne ovplyvnilo život autora a jeho manželky. Prenieslo so sebou niečo nové a veľa toho po sebe zanechalo. Spolu so zaujímavými myšlienkami to pre mňa bol vskutku citlivý a dojemný príbeh.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára