piatok 18. novembra 2016

Čo spôsobí jedno tajomstvo | Korene hriechu



Autor: Marja Holecyová 
Názov: Korene hriechu 
Slovenské alebo české vydanie: Vydavateľstvo Fragment, 2016 (SR) 
Hodnotenie na GR: 4.50
Loriana by zostala prostou slúžkou na hrade baróna Ostrožiča, nebyť rozmaru malej baronesy Kataríny, ktorá si ju zvolila za priateľku. Zobrala ju pod svoje krídla, naučila ju správať sa ako dáma, umožnila jej vzdelanie. Len jej pôvod nemohla zmeniť. Loriana už nepatrila medzi sedliakov, no nemohla sa zaradiť ani medzi šľachtu.
Jedného dňa do mestečka vtrhli bratia Podmanickí s bandou hrdlorezov. Z chlipných rúk násilníkov vytrhol Lorianu tajomný rytier a postavil ju pred prvé hriešne pokušenie. Vo svojej dievčenskej naivite sa doňho zamilovala, no keď po rokoch zavítal na Ostrožičovo panstvo, pochopila, že bola kruto oklamaná. A predsa ju túžba byť v jeho náručí stavia pred ďalšie ťažké skúšky.
Hriešny príbeh z obdobia Uhorska v 16. storočí o dospievaní dvoch priateliek a pokušeniach, ktoré im odhalia, kam až môžu siahať korene jedného hriechu.

„Nie všetko sa dá ospravedlniť láskou a dobrým úmyslom.“
Marja Holecyová sa preslávila ako autorka fantasy série Mariotovi dediči, ktorá si získala srdcia mnohých čitateľov. Avšak historické romance sú niečo celkom iné ako fantasy a dovolím si tvrdiť, že sú aj omnoho náročnejšie. Nejde len o dobu, o ktorej píšete, ale aj o to, ako o nej píšete. Táto kniha je toho dôkazom.
Rozbeh knihy je o niečo pomalší, ale na druhej strane je potrebný. Príbeh je vskutku rozsiahly a ak by sme nepochopili vzťahy medzi hlavnými postavami, čítal by sa omnoho náročnejšie. Pretože postáv je tu naozaj hojne, avšak len minimum z nich potrebujeme poznať naozaj bližšie na to, aby sme pochopili a ocenili všetky udalosti. Navyše sú mnohé z nich známe z histórie.
Loriana a Katka sú kamarátky, ktoré sa trochu vymykajú konvenciám. Loriana je v skutočnosti len chudobnou dcérou kuchárky, ktorú si raz všimne dcéra baróna a vyhlási ju za svoju dvornú dámu, čím jej zabezpečí nielen ochranu a lepší život, ale jej tým aj otvorí dvere k prepychu a vzdelaniu, o ktorom sa väčšine ľudí v tej dobe môže len snívať.
Na opačnej strane zákopu sa nachádzajú obávaní bratia Podmanickí, ktorí však nepredstavujú ultimátne zlo, skôr len ľudí, ktorí bojovali s osudom po svojom a to niekedy vyvolalo strach ostatných. Vďaka tomu sa z nich stávajú veľmi zaujímavé postavy. Vzťahy medzi touto štvoricou niekedy veľmi jasne ukazujú, ako rozdielne sa posudzovali tie isté „hriechy“, keď ich spáchali muži a ako na tieto prešľapy doplácali ženy.
Z tohto hľadiska je takisto veľmi reálne vykreslený vzťah medzi bohatými a chudobnými. Rozdiel medzi nimi je jasne citeľný. Ak nemáte pôvod, nie ste nikto. Ak však nemáte pôvod, ale mocného priateľa, spoločnosť vás vníma inak.
„Ľudia sa rodia do rôznych životných podmienok s rôznymi osudmi. Niektorí majú väčšie šťastie, iní sa narodia ako bedári a tak aj zomrú, ale všetci do jedného sa rodíme s rovnakými nárokom na jednu vec. Vieš akú?“

„Akú teda?“

„Rodíme sa a vyrastáme s podobnými predstavami o tom, čo je správne a čo nie, dokážeme rovnako rozlišovať dobro od zla a požadovať trest za to zlé.“
Príbeh si plynie vlastným tempom, niekedy je rovnako pomalý ako nudné prednášky o niečom, čo vás nebaví, a inokedy jedna udalosť strieda druhú v prekvapivom tempe. Táto dynamickosť zaručuje, že bez ohľadu na vlastné výhrady budete otáčať jednotlivé stránky.
V každej scéne sa ukrýva niečo zaujímavé, čo môže súvisieť s ďalším vývojom. Predvídať, čo sa stane, je miestami skutočne náročné. Príbeh však ani v najmenšom nie je naivný. Autorka sa nebojí svoje postavy postaviť pred ťažké rozhodnutia, núti ich trpieť i radovať sa a to všetko prispôsobuje často nezmyselným, no o tom krutejším, spoločenským konvenciám.
Ženie ich do krajných situácií a núti ich premýšľať a konať v rozpore so svojim najlepším presvedčením. Pomaly odkrýva jednotlivé tajomstvá, vďaka čomu sa napätie v príbehu len zvyšuje, až vybuchne do toho pomyselného vyvrcholenia, ktoré je rovnako veľkolepé ako je v istom zmysle nečakané. Keď si ho však prečítate, uvedomíte si, že jednotlivé diely skladačky boli ukryté v každej udalosti, o ktorej ste si mysleli, že je zbytočná. Spolu s búrlivými emóciami sa z knihy stáva takmer neopakovateľný zážitok.
Korene hriechu sú veľmi zaujímavou a dobre napísanou knihou. Hoci niekedy autorka podceňuje historický pátos vlastného príbehu a nebojí sa použiť také moderné slová akými unikát alebo deflorovanie sú, nemožno jej uprieť, že má všetko dobre premyslené. Vďaka dynamike deja a reálnemu vykresleniu postáv i jednotlivých udalostí budete schopní odpustiť príbehu nejeden prešľap a skrátka si užijete čítanie.
Dômyselne vystavaná kniha rozprávajúca príbeh o tom, čo všetko môže pokaziť jedno z počiatku nevinné tajomstvo. To neskôr dostane postavy do krízových situácií a ukáže im, že niekedy ani láska nestačí na to, aby ochránili svojich milovaných od bolesti a sklamania. Najväčšou výhodou knihy je však to, že sa dokázala striasť zaužívaného klišé v podobe naivity, ktorou niekedy trpia historické romance.

4 komentáre: