streda 8. marca 2017

Genre Challenge #3



Pôvodne som nechcela ďalšiu časť výzvy čítať hneď na začiatku mesiaca, ale keď som si vybrala knihu, ktorú chcem čítať, neodolala som. Hlavne aj preto, že o čítaní tejto knihy som váhala už celé mesiace. Možno aj dlhšie. Preto bolo asi načase, aby som sa do nej pustila.
Zámerom tejto výzvy je každý mesiac prečítať knihu iného žánru.
Originálny článok o výzve nájdete na GR.


III. Space Opera
Špekulatívny subžáner fikcie alebo sci-fi, ktorá v sebe zahŕňa romantiku, často melodramatické dobrodružstvo, ktoré sa odohráva z väčšej časti alebo úplne vo vesmíre, vo všeobecnosti v sebe zahŕňa konflikt medzi dvomi oponentmi oplývajúcimi mocnou (a niekedy aj dosť pestrou) technikou a schopnosťami.

Amie Kaufman & Maegan Spooner – These Broken Stars (Starbound #1)
Amie Kaufman a aj jej kolegyňa Maegan Spooner sú autorky, o ktorých sme už počuli. Amie je spolutvoriteľkou úspešnej série Illuminae, teda respektíve The Illuminae Files, a Maegan je zase autorkou úspešnej série Skylark / Ptačí spěv. Dá sa teda očakávať, že obidve dámy vedia, čo robia a písanie pre ne nie je len prechodnou kratochvíľou. Tým pádom je jasné, že zážitok by mohol byť na trochu vyššej úrovni.
Celkový námet príbehu mi pripomínal film Titanic (a to som ho nikdy nevidela celý) s tou katastrofou a obrovskou (vesmírnou) loďou, ktorá by mala byť (údajne) ohromne bezpečná a vo svojej triede najmodernejšia. Potom ju nejaká záhadná sila (ľadovec to nebol) doslova stiahne z oblohy. Hej, loď havaruje (v podstate sa potopí) a prežijú iba hlavní hrdinovia Lilac a Tarver. Takže je to zlepšenie oproti Titanicu, kde úbohý Leonadro zamrzne.
Myslím, že každému je jasné, ako to s tými dvoma bude. Romantika, dúhy a jednorožci. Ale, táto kniha pre mňa bola hrozne nesúrodá. Každú kapitolu vlastne uvádzajú kúsky dialógov medzi Tarverom a niekým, kto ho vyšetruje po tom, čo sa všetko skončí. Tým pádom je to zaujímavé, lebo som musela hádať, čo sa tam asi stane. Pretože jeho slová nekorešpondovali s tým, čo sa stalo v kapitole.
Najhoršie je na tom ale „rozloženie“ príbehu, ktoré ma tak sklamalo, že som chcela knihu nie raz odložiť. Prvých cca 70 strán je úžasných. Ocitneme sa na lodi a vidíme, ako sa títo dvaja prvýkrát stretnú. Vysoká spoločnosť a v nej je vojak, hoci vojnový hrdina a major, stále len obyčajným chudobným vojakom. Potom loď padne, oni sa ocitnú na planéte a až do polovice sa celý dej príšerne ťahá.
Lilac sa správa ako primadona, Tarver si o nej myslí, že je primadona a kvôli tomu sa vlastne sám správa ako taká primadona. Trochu priveľa násilnej drámy aj na knihu, ktorá ma označenie YA. Vďakabohu za druhú polovicu knihy, ktorá bola oveľa zaujímavejšia, hlavne aj kvôli tomu, že postavy spolu aj hovorili.
Knihu hodnotím nakoniec dosť kladne, no nebyť tej jednej nudnej časti, čítala by sa oveľa lepšie. Pretože bola dosť dobre vymyslená. Záhadná havária, nejasný osud a teória, či postavy prichádzajú o rozum, alebo sa tam s nimi na planéte nachádza aj niekto iný.


Iné knihy zo „žánru“ Space Opera, ktoré by vás mohli zaujať:


Séria Akta Illuminae od Amie Kaufman & Jay Kristoffa
Toto som ešte nečítala. Ale má to byť dobré. Vraj. Netradičné spracovanie. Príbeh prostredníctvom správ, e-mailov a protokolov. Spracovanie by malo fungovať viac ako to v knihe S láskou, Rosie.
Výhody: CooBoo vydáva túto sériu v češtine

Séria Alienated od Melissy Landers
Ľudia už vedia, že vo vesmíre nie sú sami. Nejakí prídu k nám. Ľudia idú na ich planétu. Niečo ako transgalaktický Erasmus. Mimozemšťan teda býva v dome ľudského dievčaťa. Láska. Tragédia. Melodráma. Typická tínedžerská kniha.
Nevýhoda: náročnejší čitatelia budú prevracať očami (okrem toho knihy nie sú preložené)

Séria Siranta Jax od Ann Aguirre
Celé sa to odohráva vo vesmíre. Hlavná hrdinka dokáže „skákať“ z miesta na miesto. Akcia. Dráma. Možno strata pamäte. Možno väzenie. Každá kniha by mala byť o niečom inom. Autorka si potrpí na opisovaní somarín, čím príbeh stráca na kvalite.
Výhoda: sériu vydáva FANTOM Print a nie je to YA

Séra Saga od Briana K. Vaughana & Fiony Staples
Znepriatelené národy. Nepriatelia sa do seba zamilujú. Musia utekať. Skrývať svoje dieťa. Nech sa prihlási ten, komu to pripomína Rómea a Júliu. Veľmi zaujímavé národy. Planéty. Námety. Má to v sebe prekvapivo veľa emócií a filozofie.
Výhoda: je to komiks (a úplne nádherný, lebo Fiona je skvelá), v preklade vydáva BB/art


Niečo iné zo žánru space opera, čo by ste mi chceli odporučiť?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára