štvrtok 2. marca 2017

Genre Challenge #2




Žánrová výzva ma zatiaľ baví. Aj preto, že autorka vyberá naozaj zaujímavé žánre, ktoré nečítam každý deň. Aj keď som si najskôr myslela, že konkrétne s touto položkou budem mať problém, ale nakoniec som sa obávala zbytočne. Veď som predsa tretiačka a kvôli bakalárke tento druh kníh čítam dosť často...
Zámerom tejto výzvy je každý mesiac prečítať knihu iného žánru.
Originálny článok o výzve nájdete na GR


II. Literatúra faktu
Odnož literatúry, ktorá v sebe spája diela naratívnej prózy, ktoré sa zaoberajú rôznymi dohadmi a ponúkajú stanoviská k faktom a skutočnostiam. Patria sem aj biografie, história a esejistika.

Roderick Cave & Sara Ayad - Knihy
(Přehledné dějiny od klínového písma po elektronické čtečky)
O tejto knihe ste možno počuli. A možno nie. Nie je to typická kniha, ktorú by vám niekto chcel odporučiť, aby ste si ju prečítali. Čo je škoda, pretože vo svojej podstate je veľmi zaujímavá a obsažná. Roderick Cave sa navyše podobnej tematike venuje už naozaj dlho a vydal niekoľko podobne ladených kníh.
Táto kniha ma zaujala z rôznych dôvodov. Na vysokej som vďaka niektorým zábavnejším predmetom zistila, že ma fascinuje história knihy a vývin, akým prešla od najstarších čias. Keď sa teda táto kniha objavila v jednom z e-mailov, ktoré mi pravidelne chodia z Martinusu, vedela som, že si ju musím kúpiť. Potom som takisto zistila, že tá kniha bude pre mňa prospešná aj pri písaní bakalárky, keďže mám ako tému e-knihy.
Verte alebo nie, myslím si, že táto kniha by mohla zaujať veľa ľudí. Je to taká typická encyklopédia s naozaj úžasnými obrázkami. V niektorých prípadoch som mala možnosť prezrieť si „zblízka“ knihy, ktoré len tak nikto nevidí. Navyše si tvorcovia dali naozaj záležať na tom, aby pokryli čo najviac histórie knihy. Nemohli sa síce venovať všetkému, ale vybrané ukážky sú fajn. Čo ma sklamalo boli strohé informácie o e-knihách, ale aj to málo mi nakoniec pomohlo.
Musím však priznať, že to nie je druh záživného čítania, takže knihu neprečítate za jeden, dva, dokonca ani za tri večery. Budete na to potrebovať skôr pár týždňov, možno aj mesiacov. Ale z môjho pohľadu je táto kniha naozaj hodná času, ktorú s ňou strávite.

Iné knihy zo žánru „literatúra faktu“, ktoré by vás mohli zaujať:

Jak se dělá kniha od Vladimíra Pistoria
Ak by som sa mala zamerať len na tematiku kníh, je toto dosť dobrá príručka, ako sa vyznať nielen v knihách, ale skôr na knižnom trhu. Nečakajte však, že bude niečím viac ako školskou učebnicou, aj keď naozaj zaujímavou.
Výhoda: veľký rozsah informácií na jednom mieste

Jak se dělá e-kniha od Vladimíra Pistoria
Kniha vás v skratke prevedie svetom elektronických kníh. Dosť stroho. A potom sa vás bude snažiť naučiť e-knihu vytvoriť. Nevhodné pre ľudí s chladným vzťahom k programovaniu.
Nevýhoda: bez praxe je vám tá kniha na nič

Slobodný vydavateľ, mysliaci čitateľ od Ivony Kollárovej
Publikácia sa zaoberá vydavateľským životom v 18. storočí. Vhodné pre milovníkov Tereziánskej epochy. Nájdete tam aj nejaké pikošky, ktoré pobavia.
Nevýhoda: autorka preskakuje, čiže nepíše chronologicky
Výhoda: nádherné grafické spracovanie (hlavne vo vnútri)



Ani jedna z týchto kníh nie je práve večerným čítaním.
Čítali ste niečo podobné, čo by ste mi chceli odporučiť?

2 komentáre:

  1. Neviem či to spadá presne pod tento žáner, ale minulý rok som čítala knihu o tom, ako sa lepšie učiť a celkovo fungovať lepšie na vysokej škole. Na koľko mi to pomohlo je otázne, keďže väčšinou podobné knihy, články alebo videá vyhľadávam namiesto toho, aby som sa skutočne učila. Ale neviem veľmi po akej inej literatúre faktu by som siahla z vlastného rozhodnutia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že ja som na niečo podobné narazila, keď som bola na Bibliotéke. Možno si to skúsim aspoň nájsť a prečítať si o tom niečo bližšie.
      Ja zase pozerám videá alebo fotky na IG namiesto toho, aby som sa učila.

      Odstrániť