sobota 4. marca 2017

O monštrách a démonoch | This Savage Song


Autor: Victoria Schwab 
Názov: This Savage Song 
Séria: Monsters of Verity 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Cooboo, 2017 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.14
Kate Harker and August Flynn are the heirs to a divided city—a city where the violence has begun to breed actual monsters. All Kate wants is to be as ruthless as her father, who lets the monsters roam free and makes the humans pay for his protection. All August wants is to be human, as good-hearted as his own father, to play a bigger role in protecting the innocent—but he’s one of the monsters. One who can steal a soul with a simple strain of music.
When the chance arises to keep an eye on Kate, who’s just been kicked out of her sixth boarding school and returned home, August jumps at it. But Kate discovers August’s secret, and after a failed assassination attempt the pair must flee for their lives.

“The beautiful thing about books was that anyone could open them.”
Victoria Shwab je jeden z dvoch pseudonymov autorky, ktorá píše fantasy literatúru pre mladších, ale aj pre dospelých čitateľov. Väčšinou prichádza s pomerne netypickými námetmi a niekedy prekvapí aj spracovaním. Možno aj preto sa na jej knihy vzťahujú také veľkolepé očakávania.
Rozjazd tejto knihy je viac ako len pomalý. Autorka opäť vymyslela komplexný svet a bolo potrebné nejako ho predstaviť. Hoci to samo o sebe nebolo nudné, skôr fascinujúce i mätúce zároveň, v spojení s typickými stredoškolskými drámami to pôsobilo takmer až otravne. Čo je rozhodne škoda.
Ide síce o knihu pre mladých, ale aj napriek tomu je možné vyhnúť sa niektorým klišé, ako sú určitá hierarchia a riešenie toho, kto je viac obľúbený. Vďaka tomu som mala tendenciu nielen ojedinele prevracať očami nad prehnane afektovaným správaním niektorých postáv. Hlavne kvôli tomu, že hlavné postavy v podstate v tej škole ani neboli a autorka sa zameriavala a opisy toho, čo robili, keď sa ulievali.
Nemôžem však tvrdiť, že postavy ako také ma nezaujali. Kate aj August sú veľmi zaujímaví „ľudia“, ktorí za sebou majú ťažkú a trochu záhadnú minulosť. Obaja chcú uspieť a táto maličkosť ich skôr rozdeľuje ako spája. Možno aj preto, že sú stále veľmi rozdielni v tom, ako si tento úspech predstavujú.
Preto dostávame možnosť sledovať príbeh démona, ktorý by sa chcel stať človekom a ľudské dievča smerujúce k statusu príšery. Tento fakt je, okrem samotného nápadu, prvým skutočne fascinujúcim prvkom tejto knihy. Iste, dobro a zlo je vo všetkých fantazijných knihách. Je to základ, na ktorom sú vybudované tisícky príbehov. Otázka ľudskosti je takisto veľmi obľúbená, avšak v tomto prípade ide o viac.
“Corsai, Corsai, tooth and claw,
Shadow and bone will eat you raw.
Malchai, Malchai, sharp and sly,
Smile and bite and drink you dry.
Sunai, Sunai, eyes like coal,
Sing you a song and steal your soul.”
Autorka si v príbehu pokladá otázku – Kto je monštrum? – a neskôr na ňu niekoľkými spôsobmi dopovedá. Je príšera ten, kto pácha zločin alebo ten, kto sa len tak prizerá a nezabráni tomu? Hoci je teda táto kniha naozaj určená mladšiemu čitateľovi, pracuje s veľmi ťažkou a náročnou témou. Je nutné dodať, že sa s ňou bravúrne popasovala.
Využíva na to aj hojné pohľady nielen do hlavy, ale aj do duše jednotlivých hlavných postáv. Možno vďaka tomu príbeh nie je až taký dynamický, ale získava prekvapivú hĺbku. Tú mu dodávajú aj opisy prostredia, ktoré so sebou prinášajú aspoň toľko temnoty ako rôzne druhy démonov.
Zničený svet tých, ktorí nemajú peniaze a oproti tomu krásne a čisté predmestie pre ľudí žijúcich v presvedčení, že za peniaze si môžu kúpiť všetko. Aj pocit bezpečia. Nakoniec v príbehu hojne dostaneme všetkého – emócií, opisov, bojov, dokonca aj filozofickejšie ladených pasáží o tom, kto je ozajstnou obludou.
This Savage Song je na jednej strane mierne otravnou tínedžerskou knihou, no na tej druhej je vskutku zaujímavo spracovanou úvahou o podstate ľudí i démonov. Zo začiatku môže byť otravná, hlavne tak pôsobí na ľudí, ktorí sa nevyžívajú v stredoškolských drámach a nielen že ich nezaujímajú, doslova ich vytáčajú.
Po prvotnej kritike je nutné pristúpiť k pochvale. Autorka si veľmi dobre svoj príbeh vymyslela a hoci sa v ňom v porovnaní s inými knihami nedeje toho až tak veľa, ide o silný počin. Veľmi zaujímavo sa zahráva s čierno-bielymi archetypmi dobra a zla a čitateľovi ukazuje, čo všetko môže z démona urobiť človeka a z človeka démona.
Okrem toho pracuje s kontrastom aj v opise prostredia a rovnako aj v charakteroch niektorých postáv. Navyše autorka do knihy zakomponovala aj súčasne veľmi obľúbenú tému hudby, prostredníctvom ktorej svojim postavám dala nadvládu nad „hriešnikmi“.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára