pondelok 27. marca 2017

Kam za anglickými knihami #2


Veľmi som sa snažila čo najskôr napísať ďalší článok o anglických knihách, ale cez víkend sa mi dostalo žalostne málo času. Ale na druhej strane som rada, že som sa k tomu dostala relatívne skoro. Vždy to mohlo byť horšie. Takže bez veľkých rečí – nech sa páči, ponúkam vám prehľad ďalších troch miest, kde si môžete nakúpiť anglické (niekedy aj inojazyčné) knihy...


Better World Books, alebo skrátene tiež BWB, je v poslednom čase veľmi obľúbenou stránkou nielen slovenských knihomoľov. Pýtate sa prečo? Pokúsim sa vám to vysvetliť. Totiž, hoci ide o americkú stránku, ceny na stránke sú viac ako uspokojivé. Nenakupujú sa tu totiž nové knihy, ale väčšinou „použité“, teda knihy, ktoré už niekto pred vami čítal.
Vo väčšine prípadov ide o bývalé knihy z knižníc, tak si viete predstaviť, že ak bola nejaká kniha populárna, môže podľa toho vyzerať aj ich obal alebo strany. Hoci je pravda, že aj v zahraničí sú knihovníci veľmi dômyselní a knihy sa snažia obaľovať do fólií, ktoré nedokážete dať dolu ani keby ste sa veľmi snažili. (Raz vám porozprávam o tom, ako som sa o to snažila ja a nedarilo sa mi.)
Ako ste si správne domysleli, už čítané knihy sú predsa len o niečo lacnejšie ako tie nové. Takže by sa dalo povedať, že čím je staršia kniha, tým nižšiu sumu za ňu zaplatíte. Ale neplatí to vždy. Len proste musíte poľovať pre tú správnu knihu so správnou cenou. Keďže ide o americkú stránku, nájdete tu v hojnom počte knihy v tvrdých väzbách za nízke ceny, tie najnižšie sa pohybujú v prepočte na necelých 4 €.
Že to nemôže byť lepšie? Ale môže, nebojte sa. Poštovné na Slovensko (alebo vo všeobecnosti do Európy a celého sveta) sa rovná nule. Áno, vidíte dobre. Z Ameriky vám prídu knihy úplne zadarmo. Čo je takisto jeden z dôvodov, prečo je táto stránka taká populárna.
Box určený na darovanie kníh.
Možno sa raz rozšíria aj na Slovensku.
Okrem toho je samotná stránka naozaj prehľadná a veľmi rýchlo nájdete čo potrebujete. Hľadať môžete podľa mena autora alebo názvu knihy. S platením takisto nie je problém, nakoľko platíte priamo kartou, pričom na stránke sú akceptované asi všetky druhy kariet, alebo môžete využiť aj účet cez PayPal. Takisto môžete platiť aj tzv. „Gift Certificate“, čiže darčekovou poukážkou. Pretože tú si môžete kúpiť (v hodnote 10, 25, 25, 50 alebo 100 dolárov) a potom ju niekomu venovať.
Tí, čo bývajú v Amerike, tiež pre túto stránku môžu venovať svoje staré knihy, ale pre ostatných je to len taká zbytočná informácia. (A ja som ju tu predsa musela vložiť.) Čo sa týka dodacej doby, to je už trošku problém. Prečo? Nuž, Amerika je predsa poriadky kus cesty od nás a hlavne je až za veľkou vodou (na tej vzdialenosti nie je nič romantické, ako to naznačuje slovné spojenie), čiže sa nikto nesmie čudovať, že dodacia doba býva väčšinou mesiac. Mesiac čakania, ale stojí to za to.
A by sa nám lepšie čakalo, príde vám z BWB e-mail písaní priamo knihami. Áno, vidíte dobre, nemám žiadnu psychickú poruchu. Naozaj vám napíšu vaše knihy. Hoci pre niektorých ľudí by to mohlo byť čudné, myslím, že knihomoli to veľmi ocenia. Pretože je to proste milučké.
Nákupom cez túto stránku podporíte dobrú vec, nakoľko predajná cena kníh putuje priamo na účet organizácie, ktorá podporuje knižnice. Veľkosť sumy vyzbieranej doteraz vidíte zvýraznenú zeleným pásikom hneď vo vrchnej časti stránky.
Výhody: nulové poštovné, knihy rôzneho žánru, knihy v pevnej väzbe za nízke ceny
Nevýhody: dlhšia doba doručenia, nutnosť promptného objednávania (keďže z väčšiny kníh tam naraz ponúkajú len niekoľko kusov, rýchlo sa vypredajú)


Tí, ktorí majú skúsenosti s nakupovaním cez stránku BookDepository, sa s týmto názvom už možno stretli. Na túto stránku vás totiž BD odkáže, ak je nejaká kniha vypredaná. AbeBooks je takisto veľmi známa stránka, ktorá sa zameriava na predaj predovšetkým anglických kníh. Pozor však, existuje aj americká verzia stránky (.com), ale kvôli výške poštovného odporúčam, aby ste sa vždy ubezpečili, že ste na anglickej stránke.
Samotné knihy sú ponúkané za rôzne ceny, niektoré sú vyššie a niektoré nižšie, ale čo sa týka sortimentu, je naozaj veľmi, veľmi široký. Táto stránka funguje na podobnej báze ako Amazon, čiže tu nájdete viacerých predajcov, ktorý prostredníctvom tejto stránky predávajú svoje knihy. Tie môžu byť nové, ale aj čítané, čo nájdete uvedené priamo pri knihách.
Rovnako môžete kúpiť knihy v rôznych formátoch, môže ísť o mäkkú alebo pevnú väzbu, takže si to nezabudnite pri objednávaní prečítať, aby ste neboli prekvapení tým, čo vám nakoniec dorazí. Samotné ceny sa pohybujú niekde na úrovni medzi Amazonom a BD, čiže ceny sú nižšie ako na BD, ale zase vyššie ako na Amazone. V porovnaní s iným sú však stále dostatočne nízke.
Rovnako ako to býva pri zahraničných stránkach, aj tu je nutná platba vopred, ale nebojte sa, akceptujú snáď ešte viac druhov kariet ako Amazon. Cítim však povinnosť upozorniť vás na organizáciu stránky. Nie je to síce chaos, ale kvôli údajom o knihe a množstve ponúkaných exemplárov sa môžete niekedy stratiť v tom, čo vlastne hľadáte. Ale nebojte sa, praxou sa to zlepšuje. Ja som toho jasným dôkazom.
Zvýraznená je časť, kde nájdete informáciu o GR,
potom meno predajcu, formát knihy a spôsob,
ako sa dostanete k ďalším ponúkaným exemplárom.
Starosti by vám mohlo robiť len samotné poštovné. Keďže stránka združuje viacerých predajcov, aj výška poštovného sa rôzni. Niektorí ponúkajú nulové poštovné, ale takýchto predajcov tam nájdete minimum – ak vôbec nejakých. Výška poštovného sa pohybuje od vyše 2 eur až do... vlastne ani neviem, cena poštovného je pre mňa záhadou a zakaždým narazím na niečo nové.
Štandardné poštovné pre knihy posielané z Anglicka je okolo 4 eur. Ak vám môžem poradiť, ak plánujete objednávať viac kníh, vyberte si knihy od toho istého predajcu, v tom prípade budete mať výhodnejšie poštovné. Samozrejme, cítim ešte povinnosť upozorniť vás na to, že nie všetci sú ochotní posielať knihy ďalej ako do ich krajiny. (Akoby ich knihy neboli dosť dobré pre Európanov.)
Dodacia lehota sa tiež rôzni. Ja som zo stránky objednávala, keď som bola v Anglicku, čiže mi knihy prišli o niekoľko dní. V oficiálnych informáciách sa pre Slovensko uvádza dodacia lehota 5 – 21 dní, keď je kniha posielaná z Anglicka, čo nie je až také tragické. O niekoľko dní viac je to pre knihy posielané z Ameriky, tých je v ponuke pomenej.
Zaujímavé je, že stránka je prepojená s Goodreads, takže si tam môžete prečítať aj hodnotenia k niektorým knihám a „hviezdičkovanie“, čiže koľko hviezdičiek z 5 kniha dostala od všetkých čitateľov.
Výhody: široký sortiment kníh (niekedy tam nájdete aj knihy, ktoré sú inde vypredané); nižšie ceny, keďže je možné kúpiť aj čítané knihy
Nevýhody: nejasná výška poštovného (to je niekedy vyššie ako cena samotnej knihy), nie všetci sú ochotní posielať knihy ďalej ako k hraniciam vlastného štátu


Oddelenie s anglickými knihami v kníhkupectvách
Myslím, že toto konkrétne riešenie nemusím nejako extra predstavovať. Všetci máme svoje obľúbené kamenné predajne, v ktorých trávime veľa času a najlepšie každý deň. Vo väčšine tých väčších (ale aj menších) nájdete aj oddelenie s anglickými knihami. Alebo vo všeobecnosti s cudzojazyčnou literatúrou. Okrem slovníkov a učebníc mám na mysli aj beletriu.
Výhodou takéhoto riešenia je možnosť zalistovať si v knihe, prečítať si stranu, dve alebo aj celú knihu (záleží, ako veľa času trávite v kníhkupectve). Takže ak náhodou plánujete kúpiť knihu, o ktorej veľa neviete, môžete ju „vyskúšať“ predtým, než po nej siahnete. Čo je paradoxné, zistila som, že niektoré knihy, hlavne v mäkkej väzbe, tu nájdete lacnejšie ako v niektorých internetových obchodoch.
Pre porovnanie, americké vydanie Harryho Pottera od Sholasticu som kúpila za 9,50 €, tá istá kniha je na BookDepository až za 11,99 € a to nehovorím o tom, že som v kníhkupectve dostala zľavu. (Nech žije ISIC!) To isté sa stalo aj pri knihách od Ransoma Riggs, keď som jednotku kúpila za 7,95 € a na BD ju majú za 10,45 € (hoci je pravda, že momentálne ju majú v akcii).
Toto je jedna z predajní Panta Rhei,
kde takisto nájdete oddelenie s anglickými knihami.
Pre mňa je to aj tak nečakaný jav, nikdy by som si nemyslela, že na Slovensku zoženiem nejakú anglickú knihu, a ešte k tomu v kamennom kníhkupectve, lacnejšie ako v anglickom internetovom obchode.
Okrem tohto má takýto nákup ešte viac výhod – nemusíte riešiť výšku poštovného, pretože knihu si odnesiete priamo domov. Takisto si kúpite presne to vydanie, po ktorom túžite a nebudete prekvapený z toho, čo ste si to našli v balíčku.
Problém môže nastať v samotnom výbere kníh. Anglické oddelenia sú obmedzené viacerými faktormi. Veľkosťou poličiek a potom ešte tým, že v angličtine väčšinou kúpite knihy, ktoré sa dajú kúpiť aj v preklade. Alebo ich napísal autor, ktorého knihy boli preložené.
Takisto sa môže stať, že si práve niekto pred vami kúpil pokračovanie série, ktoré si práve chcete kúpiť. Potom môžete dopadnúť ako ja, keď som po celej Bratislave zháňala jednu knihu a nikde ju nemali – teda, v jednom kníhkupectve ju aj mali, ale nemohli ju nájsť. Hľadali ju asi traja zamestnanci a proste nebola tam, kde tvrdil systém, že by mala byť. A to nehovorím o tom, že tam mali byť tri výtlačky!
Výhody: môžete si knihu prezrieť pred kúpou, žiadne poštovné
Nevýhody: obmedzený výber; nie všetky kníhkupectvá majú v ponuke anglické knihy


Kde chodíte nakupovať vy?

2 komentáre:

  1. Betterworldbooks som objavila len nedávno a nemala som zatiaľ príležitosť si odtiaľ niečo objednať. Alebo som iba lakomá a nechcem dať za použitú knihu 9$ keď počujem o ľuďoch, ktorí ich tam nakupujú za polovičnú cenu. Použité anglické knihy som však už nakupovala zo stránky awesomebooks, ktorá je super a má naozaj nízke ceny. Jediný problém je, že poštovné niekedy stojí viac ako kniha ktorú chcem, a tak je najlepšie kupovať niekoľko kníh naraz.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že na BWB je všetko o načasovaní. Niektoré knihy sú naozaj za pár dolárov, ale keďže ide väčšinou o jeden až tri kusy, veľmi rýchlo sa kniha vypredá. Takže niekedy stráviš viac času tým, že len striehneš na dobrú akciu.
      o awesomebooks chcem písať v budúcom článku. :)

      Odstrániť