pondelok 13. marca 2017

Krv, mágia a púšť | Traitor to the Throne



Autor: Alwyn Hamilton 
Názov: Traitor to the Throne 
Séria: Rebel of the Sands 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: vydá CooBoo (jeseň 2017) 
Hodnotenie na GR: 4.41
Nearly a year has passed since Amani and the rebels won their epic battle at Fahali. Amani has come into both her powers and her reputation as the Blue-Eyed Bandit, and the Rebel Prince's message has spread across the desert - and some might say out of control. But when a surprise encounter turns into a brutal kidnapping, Amani finds herself betrayed in the cruellest manner possible.
Stripped of her powers and her identity, and torn from the man she loves, Amani must return to her desert-girl's instinct for survival. For the Sultan's palace is a dangerous one, and the harem is a viper's nest of suspicion, fear and intrigue. Just the right place for a spy to thrive... But spying is a dangerous game, and when ghosts from Amani's past emerge to haunt her, she begins to wonder if she can trust her own treacherous heart.

“I hated the quiet. I could hear my fears that much louder for it.”
Alwyn Hamilton je možno debutujúca autorka, no už prvým dielom tieto trilógie si získala tisícky fanúšikov. Dokázala, že do príbehu dokáže vložiť to niečo čarovné, čo čitateľa núti otáčať stránky a zároveň si toho ešte stále nechala veľa pre seba, aby nás mohla prekvapovať. To, čo sa stalo v tomto pokračovaní, sa však nedá ani označiť za šok, takú silnú reakciu to vo mne vyvolalo.
Krajina, ktorú táto autorka stvorila, opäť ožíva v lúčoch horúceho slnka a suchého vetra plného piesku. Kraj plný mágie, ale aj zrady a krvi. Amani prešla dlhú cestu odkedy utiekla z rodiska a pridala sa k rebelom.
V tejto knihe je jasné, že aj jej charakter prešiel istým vývojom a jej správanie sa trochu mení. Stáva sa zodpovednejšie a vo svojom konaní niekedy až príliš myslí na ostatných. Jedno jej však ostáva – stále až neuveriteľne presne priťahuje problémy.
Aj vďaka svojej smole sa v tejto knihe ocitne sama v obložení nepriateľov. Tam sa musí naučiť prežiť a prispôsobiť sa, inak bude možná poprava za zradu to posledné, čo ju bude trápiť. Pretože niektoré ženy v háreme dokážu byť zákernejšie ako ktorýkoľvek tyran.
Kniha je omnoho rozsiahlejšia ako tá predošlá, pretože príbeh samotný je omnoho bohatší a zložitejší. Sleduje osudy rôznych postáv. Autorka nám predstavuje palácové intrigy i stratégie najmocnejších mužov všakovakých krajín a ríš. Mágia sa prepletá s nebezpečenstvom, boj o život s túžbou pochopiť.
Všetko to pôsobí ako veľmi dobre vykonštruované zmyslové hry, vďaka ktorým som niekoľkokrát pochybovala o tom, kto je vlastne v tejto sérii za tú zápornú postavu. Nie je nič horšie ako, keď sa chce autorka pohrať so svojimi čitateľmi a veľmi dobre sa jej to darí – vo väčšine prípadov.
“My mother had raised me on a thousand stories of girls who were saved by the Djinn, princesses rescued from towers, peasant girls rescued from poverty.
Turned out, stories were just stories.
I was on my own.”
Tým, že dej neustále dynamizovala malými akčnými epizódkami a malými tajomstvami, ostávala som napätá. Hoci v príbehu bolo dostatok priestoru na premýšľanie, niektoré odhalenia nebolo možné predvídať a doslova vyrážali dych.
Akcia striedala emocionálne ladené výstupy, prišli opisy i filozofickejšie myšlienky a tomu všetkému panovala fascinujúca orientálna atmosféra, ktorá sa neukrývala len v púštnom prostredí a spôsobe obliekania, ale aj vo folklóre obsiahnutom v jednotlivých kapitolách. Táto kniha je však dôležitá v tom, že ponúka aj akýsi pohľad na druhú stranu. Už sme spoznali princa, ktorý vedie rebéliu, teraz zase vidíme obraz muža, s ktorým bojuje.
Dozvedáme sa viac o záhadných džinoch a ukazuje sa, že ich úloha by mohla byť oveľa väčšia, než sa zdalo na začiatku. Už nie sú len objektmi z príbehov, ale skutočnými bytosťami. Potenciál doslova sála z každej vety a je nutné uviesť, že autorka ho čo najlepšie využíva. Aj keď si toho ešte veľa nechala ukrytého vo vrecku – stále na nás predsa čaká posledný diel trilógie.
Traitor to the Throne nie je žiadnou rozprávkou, hoci má doslova čarovný úvod, ktorému chýbajú už len slová „kde bolo, tam bolo“. Príbeh vnímame očami Amani, hrdinky, ktorá prešla veľmi dlhú cestu a možno ešte dlhšia na ňu čaká. V príbehu nájdeme výnimku v štyroch kapitolách, kedy si môžeme prečítať príbehy niektorých postáv. Tieto časti predstavujú zaujímavú vsuvku, vďaka ktorej sa niekedy mení vyznenie celého príbehu.
To, čo v prvej knihe začalo ako také rozprávkové čítanie o púšti sa premenilo na dynamický boj o holý život. Autorka sa nebojí svoje postavy tvrdo preverovať, pod nohy im kladie nekonečné prekážky. Núti ich plakať, smiať sa a hlavne trpieť. Nebojí sa prelievať krv a neštíti sa ani zabíjania. To všetko z tohto príbehu robí veľmi zaujímavé dobrodružstvo, ktoré niekoľkonásobne prevyšuje prvú knihu tejto trilógie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára