piatok 7. apríla 2017

Kam za anglickými knihami #3



S menším oneskorením prinášam ďalší článok o miestach, kde sa dajú zohnať predovšetkým anglické knihy. Poviem vám, vyhrabať sa z vôd nekonečných smerníc a prepisov bolo nesmierne ťažké. Ale nakoniec som vyhrala nad nimi a aj nad bakalárkou. Ak sa nezrúti svet, už si ju budem môcť dať len vytlačiť. Ale o tom niekedy inokedy. Teraz sa sústreďme na to, čo je podstatné – na knihy. Respektíve na anglické knihy...


Opäť je reč o zahraničnej stránke. Táto je tiež dosť populárna, hoci je stále veľa ľudí, ktorí o nej nikdy nepočuli. Ja som k nim donedávna patrila tiež, až kým som na jednom blogu nenašla článok o nákupe na tejto stránke.
Rovnako ako mnoho iných stránok predtým, ani v tomto prípade nehovorím o internetovom obchode ponúkajúcom nové knihy. Ide totiž o druh bazáru, kde sa predávajú „použité“ (čiže used) knihy. To znamená, že knihy nemusia byť v stopercentnom stave, ale na druhej strane sú mnohé z nich predávané za skutočne nízke ceny. Za niekoľko sekúnd som našla hneď niekoľko titulov, ktoré boli zhruba okolo tých 3 eur a to som sa ani veľmi nesnažila. 
Ako vidíte, bargain bin sa naozaj oplatí.
Knihy sú rozdelené do rôznych žánrov, ale fantasy sa hľadá veľmi ťažko, takže odporúčam skôr hľadať podľa mena autora alebo názvu knihy. Tie najlacnejšie nájdete v sekcii „Bargain Bin“. Oproti ostatným stránkam ponúkajúcim výlučne už čítané knihy, si tu môžete kúpiť filmy, hry alebo cédečká z druhej ruky. Samotný nákup je veľmi jednoduchý, stránka je prehľadná a platba by nemala byť problém. Pri nákupe akceptujú niekoľko druhov kariet a dokonca môžete platiť aj cez PayPal účet.
Táto stránka okrem toho nefunguje na princípe predajcov, takže nemusíte veľmi pátrať po tom, aká bude výška poštovného. Keby ste žili v Anglicku, poštovné sa rovná nule. Kdekoľvek inde na svete je potom jednotná cena 2,99 libier, čo v prepočte na eurá vychádza okolo 3,50 a v českých korunách je to čiastka cca 93. Môže sa to trochu meniť v závislosti od kurzov.
Samotná dodacia lehota je tiež viac ako len zaujímavá, nakoľko ak bývate v Európe, balíček by vám mal prísť do desiatich pracovných dní. Aj keď Slovensko som nenašla vypísané v krajinách, ktoré akceptujú ako európske. By ma zaujímalo, či to zase písali experti, ktorí nepoznajú rozdiel medzi Slovenskom a Slovinskom. Hlavne, že tam majú dvakrát uvedenú Maltu. Kvôli tomu je Slovensko vnímané ako zvyšok sveta a dodacia lehota bude 15 pracovných dní. Ďakujem pekne, aj ja vás milujem.
Pozitíva: nižšie ceny kníh, jednotné poštové
Negatíva: nutnosť promptného nákupu (väčšinou je v ponuke len niekoľko exemplárov)


Tentokrát ide o slovenskú stránku. Ako vidíte, funguje ich hneď niekoľko, čo je vždy dobrá správa. Samotná organizácia stránky je zaujímavá, ale na druhej strane aj jednoduchá. Na začiatku si vyberiete, či chcete nakupovať ako konečný čitateľ, alebo ako učiteľ, po prípade majiteľ kníhkupectva.
Ponuka kníh je viac ako uspokojivá. Okrem kvalitných učebníc a odborných kníh nielen v angličtine, ale aj v nemčine, francúzštine, ruštine, španielčine, taliančine a niekoľkých iných jazykoch, tu nájdete aj veľmi širokú ponuku beletristických kníh. Klasické romány, sci-fi, fantasy, historické novely, ale dokonca aj grafické romány a komiksy.
Anglické knihy sú zastúpené asi najviac, pretože v ponuke nájdete aj knihy o životnom štýle, o umení alebo o medicíne. Ako nájdete uvedené aj na stránke, Megabooks je jediná stránka, ktorá distribuuje knihy spoločnosti Oxford University Pres.
Nakupovanie sa teda môže začať, výber by bol. Čo sa týka samotných cien, som milo prekvapená. Na stránke nájdete nielen rôzne vydania, ale aj dobré ceny. Takže si môžete vybrať napr. knihy od Sarah J. Maas v mäkkej alebo tvrdej väzbe za skutočne dobré ceny. Za mäkkú väzbu zaplatíte v priemere okolo 9 eur a za tvrdú väzbu 15-16 eur v závislosti na tom, o akej knihe hovoríme. 
Informácie o knihe sú tiež veľmi kvalitné, nájdete tam informáciu o tom, kto knihu vydal, akú má väzbu, počet strán, dokonca aj rozmery. Pri väčšine kníh nechýba ani anotácia. Dodacia lehota je osobitá pri každej knihe, ale nebojte sa, pri každej knihe je aj uvedená. Napríklad pri, už spomínanej knihe od Sarah J. Maas, je nutné knihu objednať, pretože ju nemajú na sklade, takže je očakávané dodanie knihy až koncom mesiaca. Ale aspoň to budete vedieť dopredu.
Predajňa Oxford Bookshop v Banskej Bystrici.
Už máme prehľadnú stránku s veľmi dobrým výberom kníh rôznych žánrov – čo ďalej? Áno, dodanie. Knihy si môžete vyzdvihnúť aj osobne v predajniach Oxford Bookshop v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach alebo priamo v sídle spoločnosti Megabooks, ktoré je tiež v Bratislave. V prípade osobného odberu platíte len za knihy. Ak si chcete dať knihy poslať domov, cena poštovného sa odvíja od váhy balíka. Do 5 kíl je to 2,85 a od 5 do 10 kíl je to 3,15, takže rozdiely nie sú až také vysoké. Alebo nakúpte za viac ako 50 eur a poštové máte zadarmo.
Táto stránka nezasiela knihy do Česka, ale nie je to také zlé, ako to vyzerá. Existuje totiž aj stránka Megabooks.cz, ktorá vyzerá úplne rovnako a venuje sa predaju výhradne v Česku. Tam sa výška poštovného tiež mení v závislosti od váhy balíka. Do 2 kíl zaplatíte 90 korún a za ťažšie balíky 120 korún. Nakúpte nad 2000 korún a nezaplatíte už nič navyše.
Samotná platba je rovnako rýchla a jednoduchá. Môžete platiť mnohými spôsobmi, čiže aj kartou, cez PayPal, na dobierku (k cene balíka si potom prirátajte 1 €/20 Kč) alebo osobne v hotovosti pri odbere. V Česku si môžete balík osobne prevziať v rôznych mestách, konkrétne v Prahe, Plzni, Brne, Ostrave, Olomouci a Hradci Králové.
Výhody: nižšie poštovné, široká ponuka, možnosť osobného odberu
Nevýhody: seriózne, zatiaľ som žiadne nenašla


V tomto prípade takisto nejde o zahraničnú stránku, ale o českú. Tá ponúka knihy v angličtine rôznych žánrov, od beletrie až po odbornú literatúru. Stránka je jednoduchá a veľmi prehľadná. Jednotlivé knihy sú rozdelené do typický žánrových kategórií. Čo sa týka samotných cien, tie sú uvádzané v českých korunách a nie je možné zmeniť menu. Ak áno, len som to nenašla.
Pozor však na samotný nákup. Niekedy chýba obálka knihy alebo nekorešponduje s názvom. Po kliknutí na knihu nezistíte nič bližšie, len to, či ide o mäkkú alebo tvrdú väzbu, kto a kedy vydal knihu a potom číslo ISBN. Jasné, podľa toho si môžete nájsť, o akú knihu presne ide, ale na druhej strane ide o zbytočné zdržanie, bez ktorého by ste sa mohli zaobísť.
Pohľad na samotnú stránku enbook.cz
Samotné ceny sa pohybujú zhruba v tej istej úrovni ako na stránke Megabooks. Nájdete tu tiež rôzne vydania, v mäkkej aj v tvrdej väzbe. Potešujúca je opäť výška poštovného, pretože je pomerne nízke. Stránka rozosiela knihy aj na Slovensko. Knihy si môžete dať poslať do Zásielkovne (1,89 € alebo 45 Kč), môžete si ich dať poslať až domov kuriérom (3,5 € alebo 79 Kč), alebo môžete dať šancu pošte (3,5 € alebo 55 Kč).
Na výber máte takisto niekoľko spôsobov platby, buď platbu vopred na účet, platobnou kartou, takisto za dobierku, za ktorú si ešte musíte priplatiť. Ak nakúpite nad 45 € alebo 1199 Kč máte doručenie do Zásielkovne zadarmo. Samotná kompletizácia objednávky závisí od toho, za ako dlho je kniha k dispozícii. Po odoslaní objednávky by vám mala prísť v priemere do troch dní.
Výhody: rýchla dodacia lehota, nízke poštovné
Nevýhody: ku knihám chýbajú obálky alebo nekorešpondujú s názvami kníh

Kam chodíte nakupovať vy?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára