štvrtok 27. apríla 2017

Jackaby opäť zasahuje | Případ ukradeného zubu


Autor: William Ritter 
Názov: Případ ukradnutého zubu 
Séria: Jackaby 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2017 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.94
Rok 1892, New Fiddleham, Nová Anglie. Věci tu nikdy nejsou takové, jaké se zdají být, zvláště když jsou Abigail Rooková a její excentrický zaměstnavatel R. F. Jackaby opět vyzváni, aby vyšetřovali nadpřirozené jevy.
Nejprve se objeví zákeřní měňavci zamaskovaní jako roztomilá koťátka. O den později je jejich majitelka nalezena mrtvá a na krku má podivnou bodnou ránu. Hned nato se z blízkého Gad’s Valley ztratí dinosauří zub odkrytý při nedávných vykopávkách a v údolí začne řádit neidentifikovatelná bestie, která napadá zvířata i lidi a nechává za sebou jen zmrzačená těla. Policista Charlie Cane, který se do údolí odstěhoval z New Fiddlehamu, žádá o pomoc, a tak se Abigail s Jackabym vydávají chytit zloděje, příšeru a vraha.

„Lidé mají často dojem, že když přijdeme na křižovatku, musíme se rozhodnou pro jednu z cest, jenže lidé jsou hloupí. Nejdeme po cestě. My jsme ta cesta.“
William Ritter je meno stále pomerne neznáme, avšak už vo svojej prvej knihe dokázal, že písať vie. Podarilo sa mu stvoriť zaujímavé postavy a príbeh postavil predovšetkým na absurdnosti niektorých situácií a takisto hojne využíva situačnú komiku. Čo zaujme naozaj veľa ľudí. Keď sa k tomu pridajú aj paranormálne prvky, vzniká pre niektorých doslova senzácia.
Oproti prvej knihe sa všeličo zmenilo. Slečna Rooková a Jackaby tvoria stále neoddeliteľný tím, ktorému to občas škrípe. Stále sa púšťajú do ďalších dobrodružstiev a pátrajú po veciach, v ktoré mnohí ľudia ani len neveria. Oproti prvej knihe si však obe postavy prešli istým vývojom, čo pôsobí skutočne zaujímavo.
Čas, ktorý ubehol od udalostí prvej a druhej knihy, nie je nijako špecifikovaný, hoci by sa mohlo zdať, že je to aj niekoľko rokov. Každopádne je nutné dodať, že hoci ide o dosť veľkú zmenu, nijakým spôsobom nespomaľuje čítanie. Skôr naopak.
Slečna Rooková vďaka tomu získala ďalšie zaujímavé kvality, ktoré jej pomáhajú lepšie držať krok s jej excentrickým šéfom. A to je ešte mierne slovo, akým opísať detektíva Jackabyho. Konvencie sú pre neho len sprosté slovo a hoci hovorí o čudných veciach, za divných považuje všetkých ostatných okolo seba. V tejto postave sa spája niekoľko fascinujúcich prvkov, je studnica zaujímavých informácií, ktoré zabezpečia, že čítanie bude stále zaujímavé.
Hlavným motorom tohto príbehu je však ešte stále celková nadnesenosť. Táto kniha sa nesnaží tváriť ako triler, v skutočnosti ide o ľahké čítanie k nedeľnej káve. Dej nie je vyslovene náročný alebo nepredvídateľný. V spojení s jednotlivými udalosťami a správaním postáv však určite zaujme.
„Promiňte, madam, jsem uprostřed vyšetřování. Obávám se, že právě kvůli němu můj zaměstnavatel – ehm – bezděčně vstoupil na váš pozemek. Pátral po čemkoliv neobvyklém.“

„A podíval se do zrcadla?“
Pátranie sa tentokrát presúva do ďalšieho mesta, v ktorom zmizol obrovský zub z práve vykopanej kostry dinosaura. Aby bola komika ešte výraznejšia, pridal autor do knihy okrem Jackabyho a slečny Rookevej aj senzáciechtivú reportérku, dvoch rivalov z oblasti vykopávok a farmára, ktorý túži len po tom, aby sa nejako preslávil. Do toho sem-tam vstupuje aj lovec, ktorý by dokázal uloviť aj vlastnú nohu, ak by sa mu zdala zaujímavá alebo netradičná.
Spojenie týchto postáv zaručuje, že nový prípad nebude možno ktovieako rafinovaný, ale určite bude čitateľa baviť. Spôsob rozprávania a samotné udalosti tomu len pridávajú. Hoci je príbeh ladený skôr oddychovejšie, neznamená to, že je naivný alebo plochý. Dôležité sú všetky prvky, takže sa k slovu dostanú emócie, akcia, opisy, ale predovšetkým humor vo všakovakých podobách. Veď čo sa dá čakať od detektíva, ktorého spolubývajúcimi sú duch a človek premenný na káčera. 

Případ ukdradeného zubu sa nesie v presne rovnakom duchu, ako to bolo pri prvej knihe tejto série. Autor nekladie dôraz na zložitý príbeh, pri ktorom sa bojíte aj dýchať. V skutočnosti ide o veľmi svižne vyrozprávané dobrodružstvo postáv, ktoré bez toho, aby to vôbec zamýšľali, nesmierne pobavia.
Komika a celková vtipnosť sú hlavnou charakteristikou tejto knihy. Vďaka istému vývoju, alebo skôr premene, charakterov jednotlivých hlavných postáv je čítanie o niečo zaujímavejšie v porovnaní s prvou knihou série. V tomto prípade námet, spracovanie i samotné postavy fungujú dokopy omnoho lepšie.
Hoci táto kniha nikdy nebude dychberúcim trilerom, ide predovšetkým o detektívne ladený príbeh pretkaný humorom. Spríjemní vám dlhý večer a neraz vyčarí úsmev na tvári. Podobnú ľahkosť neponúka veľa kníh, čo je rozhodne plus.

 
Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK

2 komentáre:

  1. Ja bohužiaľ moc nie som na detektívky. :) Aj keď možno som len nenašla tú správnu.

    OdpovedaťOdstrániť