sobota 15. apríla 2017

Zoťať mu hlavu! | Heartless



Autor: Marissa Meyer 
Názov: Heartless 
Slovenské alebo české vydanie: Egmont, 2017 (ČR, dátum vydania 1. 5.) 
Hodnotenie na GR: 4.08
Catherine may be one of the most desired girls in Wonderland, and a favorite of the yet-unmarried King of Hearts, but her interests lie elsewhere. A talented baker, all she wants is to open a shop with her best friend and supply the Kingdom of Hearts with delectable pastries and confections. But according to her mother, such a goal is unthinkable for the young woman who could be the next Queen.
At a royal ball where Cath is expected to receive the king's marriage proposal, she meets Jest, the handsome and mysterious court joker. For the first time, she feels the pull of true attraction. At the risk of offending the King and infuriating her parents, she and Jest enter into an intense, secret courtship.
Cath is determined to defineher own destiny and fall in love on her terms. But in a land thriving with magic, madness, and monsters, fate has other plans.

“Off with his head!”
Marissa Meyer už nejedenkrát dokázala, ako dobre sa dokáže hrať so slovíčkami. Stvorila obrovský svet, ktorý sa vôbec nepodobal na pôvodné rozprávky. Pretože táto autorka povýšila retellingy na úplne inú úroveň. Dokázala, viac než len raz, že má čo ponúknuť. Pri tomto príbehu však musela zobrať asi aj to, o čom nevedela, že v sebe má.
Tento príbeh sa zo začiatku ničím nelíši od priemerných kníh. Máme hlavnú hrdinku, ktorá po všeličom túži. Je to však dcéra markíza a s jej menom sa spája isté postavenie. Všetci od nej niečo očakávajú, snažia sa jej povedať, čo má robiť. Keď ju požiada o ruku kráľ, mala by proste prijať.
Pritom ona by urobila všetko možné aj nemožné, keby sa tomu mohla vyhnúť. Prečo? Pretože zo všetkého najviac túži po tom, aby si mohla otvoriť cukráreň. Markízova dcéra, ktorá vo voľnom čase rada pečie. Som si istá, že v tomto momente povzdychnú všetky romantické srdcia sveta. Hrdinka, ktorá bojuje s nepriazňou osudu, aby dosiahla to, po čom tak veľmi túži.
Je pravda, že v tejto hrdinke je neuveriteľná dávna naivity, ktorá ma viac než len raz nútila pretočiť očami. Nuž, všetko sa dá odpustiť. A samotný dej si vlastne pýtal niekoho, kto by sa správal podobne ako Catherine. Pretože sa nám otvára svet plný spoločenských konvencií, prísnej etikety a šifónových šiat, ktoré by slabšie povahy mohli obrať o dych rýchlejšie ako príliš pevne zaviazaný korzet.
Po prvých kapitolách, ktoré sa sústreďujú na ďalšie a ďalšie spoločenské udalosti prichádza na rad otázka, či by tento príbeh nemal ponúkať viac. Iste, je tu Cheshire, klobučník a spomínajú sa tu všetky obľúbené postavy z Krajiny zázrakov. Ich šialenstvo je však len povrchové a to, čo mnohých čitateľov neustále baví na pôvodnom príbehu od Carrolla, tu nemá až také veľké slovo.
Hoci je nutné povedať, že autorkin štýl zabezpečuje plynulé čítanie bez ohľadu na to, že v kapitolách sa nič významnejšie nedeje. Až kým sa neobjaví nebezpečenstvo, záhady a boj s časom. Potom začína mať dej ten správny spád, ktorým autorka ohúrila mnohých. Škoda len, že je to až za polovicou.
“When pleased, I beat like a drum. When sad, I break like glass. Once stolen, I can never be taken back. What am I?”
Lenže pri čítaní som na niečo zabudla, čo som si uvedomila až na konci knihy. Toto je síce kniha, ktorá sa venuje tematike Krajiny zázrakov, ale nie je to retelling. Je to príbeh, ktorý sa udalosťami sústreďuje na dobu dávno predtým, než sa Alica narodila a spadla do králičej nory.
Toto je príbeh o žene, ktorá mala svoje sny, dúfala v mnohé, bola plná lásky a nadšenia – až kým jej to nebolo doslova vyrvané z rúk. Táto kniha nám má priblížiť, čo všetko sa musí stať, aby sa z obyčajného dievčaťa, ktoré kedysi milovalo, stane bezcitná žena, ktorá rada stína ostatným hlavy. A v tomto smere je príbeh viac ako len výživný. Je až dychberúci. Bez ohľadu na jeho začiatok a trochu prehnaný koniec.
Heartless je pozoruhodná kniha. Hoci je zo začiatku skôr nudná a príliš sa venuje všakovakým spoločenským podujatiam, naplno sa v nej prejavuje autorkin skvelý štýl písania. Hoci dej samotný nie je príliš lákavý, dokázal ma presvedčiť, aby som čítala ďalej. Šialenstvo pôvodného príbehu sa prejavuje len okrajovo a to je najskôr dobre. Len málokto dokáže Carrolla napodobniť.
Miesto toho táto kniha ponúka zaujímavý príbeh jediného dievčaťa, ktoré je doslova rozorvané medzi tým, čo od nej očakávajú ostatní a medzi tým, čo samo chce. Cath je v skutočnosti tragická postava, ktorá rozprávala svoj smutný príbeh a ja som nemala ani najmenší problém uveriť jej to.
Možno to bolo prehnané, príliš melodramatické a Cath na konci ubližovala všetkým aj neprávom, ale niečo v tej kombinácii muselo byť. Aspoň dosť na to, aby som pochopila Červenú kráľovnú ako postavu. Aby som nahliadla do jej duše a videla v jej podstate vystrašené dievča so zlomeným srdcom, ktoré by urobilo všetko na svete, aby už nikdy nemuselo čeliť podobnej bolesti.
Aj keby to znamenalo všetkým zaradom stínať hlavy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára