piatok 21. apríla 2017

Žiť svoj život | Lost in a Book



Autor: Jennifer Donnelly 
Názov: Beauty and the Beast: Lost in a Book 
Slovenské alebo české vydanie: Egmont, 2017 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.05
Smart, bookish Belle, a captive in the Beast’s castle, has become accustomed to her new home and has befriended its inhabitants. When she comes upon Nevermore, an enchanted book unlike anything else she has seen in the castle, Belle finds herself pulled into its pages and transported to a world of glamour and intrigue. The adventures Belle has always imagined, the dreams she was forced to give up when she became a prisoner, seem within reach again.
The charming and mysterious characters Belle meets within the pages of Nevermore offer her glamorous conversation, a life of dazzling Parisian luxury, and even a reunion she never thought possible. Here Belle can have everything she has ever wished for. But what about her friends in the Beast’s castle? Can Belle trust her new companions inside the pages of Nevermore? Is Nevermore’s world even real? Belle must uncover the truth about the book, before she loses herself in it forever.

“Isn't that what a good story does? It pulls you in and never lets you go.”
Jennifer Donnelly je v našich končinách celkom známe meno. Táto autorka napísala hneď niekoľko kníh, hoci len minimum z nich sa dočkalo aj prekladu. Najviac sa jej meno spája so sériou kníh pre mladých, ktoré sa odohrávajú pod hladinou mora. To znamená, že magické svety nie sú pre autorku ničím novým. Čo je rozhodne výhodou.
Kráska a Zviera je príbeh, ktorý nás už celé desaťročia učí o tom, aké dôležité je nepozerať sa na zovňajšok. Aj ten najškaredší človek na svete môže vo svojom vnútri ukrývať nádherné srdce. Posolstvo a poučenie tejto obyčajnej rozprávky inšpirovalo doslova celé generácie a na motívy pôvodne francúzskej rozprávky vznikli mnohé príbehy, ktoré svojou slávou zatienili aj svoju predlohu.
Avšak napriek tomu ostáva posolstvo príbehu rovnaké – dôležité je pozerať sa srdcom. Ostatne, to sa nás snažil naučiť aj Malý princ a mal pravdu. To najpodstatnejšie je očiam neviditeľné. Lenže niekedy snaženie sa nestačí. Hlavne ak proti vám stojí tajomný nepriateľ, ktorý napriek medovým rečiam a neodolateľným ponukám nemá na zreteli vaše dobro.
Belle je veľmi sympatická hrdinka. Je inšpirujúca v tom, ako odvážne sa vrhla na záchranu otca. Neskôr trpezlivo znášala svoje uväznenie a práve vďaka tomu, že verila svojmu srdcu, dokázala nájsť dobro v tej najmenej pravdepodobnej bytosti – v ohavnom Zvierati.
Lenže toto nie je prerozprávanie príbehu, ktorý máme ešte stále možnosť vidieť v kine. Toto je jeho rozšírenie a obohatenie, ktoré sa odohráva zhruba v čase, keď Belle dostane do daru obrovskú a nádhernú knižnicu. Presne v tom istom čase Láska a Smrť hrajú šach, ktorý istým spôsobom pripomína ten čarodejný z Harryho Pottera, a popritom sa rozprávajú o ľuďoch a ich osudoch. Obe veria, že sú najmocnejšia a uzavrú stávku. Asi hádate správne, predmetom ich záujmu sa stane Belle.
“Reading became my sanctuary,” Belle continued. “I found so much in those books. I found histories that inspired me. Poems that delighted me. Novels that challenged me…” Belle paused, suddenly self-conscious. She looked down at her hands, and in a wistful voice, said, “What I really found, though, was myself.”
Vtedy naša hrdinka nachádza v knižnici doslova magickú knihu, ktorá jej otvára dvere do čarovného sveta. Stačí len vojsť. Všetko je tam nádherné, pokojné a čo je najdôležitejšie, Belle je tu slobodná. Môže sa doslova stratiť v príbehu, ktorý je napísaný len pre ňu. Môže cestovať, spoznávať svet, učiť sa a zabávať. Dostane presne to, po čom vždy túžila. O čom snívala. Konečne dostala viac ako svoj malomestský život.
No čo by to bolo za rozprávku, keby tu nebolo nejaké to „ale“. Je nádherné dostať sa na miesto, ktoré vám môže splniť sny. No niekedy je život vo fantázii presne to, čím by mal ostať – len peknou predstavou.
Čarovné opisy a nádherné miesta sa menia na strašidelné kulisy. Belle musí bojovať s časom. Ak sa vzdá, už nikdy sa nevráti do svojho starého života. Najdôležitejšie pre ňu však bude to rozhodnutie. Či sa vrátiť do pochmúrneho hradu, v ktorom je väzňom, alebo ostane v začarovanej knihe, kde by nikdy nepoznala smútok a utrpenie.
Lost in a Book je naozaj čarovným príbehom. Rozširuje rozprávku, ktorú všetci veľmi dobre poznáme, a ponúka ďalšie zamyslenie a poučenie. Belle je dobrá hrdinka, ktorá dostáva veľa priestoru, pričom jej výstupy skvele dopĺňa osadenstvo panstva i samotný Zver. Veľké slovo v príbehu majú témy ako láska či smrť a možno aj isté morálne zásady. Síce tejto knihe chýba istá rafinovanosť, ktorú by uvítali náročnejší čitatelia, ale napriek tomu má príbeh čo ponúknuť.
Je skutočne čarovný a plný dobrodružstva, emócií a dokonca sa dočkáme aj zaujímavej akcie. Okrem starého poučenia o tom, že vzhľad nie je dôležitý, prichádza na scénu aj iná otázka. Táto sa týka toho, čo je dôležitejšie – či skutočný život alebo krásna fantázia. Pretože na konci dňa sa aj tá najkrajšia predstava môže zmeniť na to, čím je v skutočnosti. Na nič. Lenže rozhodnutie zotrvať v skutočnom živote je naozaj náročné. Belle to už vie. A možno to na konci budú vedieť aj ostatní čitatelia.
Zvláštnosťou tejto knihy je to, že mi v istom zmysle nesmierne pripomína Niečo viac od Patricka Nessa. Tí, čo ste túto knihu čítali, mi možno dáte za pravdu. A možno aj nie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára