sobota 4. novembra 2017

Top 10 #9: Podivný magický realizmus


Niektoré žánre sú fascinujúcejšie ako iné a niektoré ľudia čítajú bez toho, aby vôbec vedeli, o čo ide. Tentoraz som zvolila žáner, ktorý sama nemám až toľko načítaný, no chcela by som to zmeniť. Podľa rôznych zoznamov som sa snažila nájsť knihy, ktoré by mohli byť zaujímavé. Dúfam, že vás zoznam zaujme...


Magický realizmus
Žáner spadá pod fikciu a okrem literatúry ide aj o žáner umelecký, ktorý nájdeme aj v maliarstve, vo filme, v divadle a v iných umeleckých odvetviach.
K základným znakom tohto žánru patria magické prvky zasadené do skutočného sveta. Samotné fantastické prvky sú však opisované spôsobom, ktorý z nich robí niečo bežné, každodenné. Tieto prvky sú zasadené do klasického prostredia, akoby sa snažili ukázať, že spisovatelia nemusia vymýšľať nové svety, ale celkom im postačí opísať mágiu nášho sveta.
Magický realizmus je tiež možné označiť za magický a mytologický výklad skutočnosti. Pri tomto žánri existuje vysoká podobnosť s fantastickými žánrami, avšak je možné veľmi ľahko ich odlíšiť. Zatiaľ čo fantastická literatúra sa ako celok zrodila v mysli autora, magický realizmus vychádza zo skutočnosti a prvky mágie sú s reálnom tak tuho prepleté, že čitateľ sa po čase presviedča, že táto literatúra prináša vlastne fakty možné. Zjednodušene sa teda dá tvrdiť, že v magickom realizme narážame na magické udalosti, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života a to až do takej miery, že ich ľudia začnú považovať tiež za čosi bežné a dokonca skutočné.
Magický realizmus má svoj pôvod v Latinskej Amerike a jedným zo zakladateľských osobností sa stal Gabriel García Márquez.



Gabriel García Márquez – Sto rokov samoty
V slovenčine naposledy vydal Slovart, v češtine Odeon.
Ako som spomínala už vyššie, tento autor je považovaný za jednu zo zakladateľských osobností tohto žánru. Táto kniha je považovaná za klasiku svetovej literatúry. Autor za ňu takisto dostal Nobelovu cenu (v roku 1982). Príbeh je koncipovaný z množstva reálnych aj fantazijných epizód. Dej sa odohráva vo fiktívnom mestečku a venuje sa osudom niekoľkých generácií rodiny Buendíovcov. Príhody členov tejto rodiny sú niekedy zábavné a inokedy menej. Všetko to začína útekom praotca tejto rodiny, ktorý sa snaží skryť pred duchom človeka, ktorého sám zabil. Román je koncipovaná ako kronika.

Maggie Stiefvater – All the Crooked Saints
Preklad tejto knihy sa chystá.
Myslím, že Maggie som spomínala už niekoľkokrát. Takisto som už spomínala, že veľmi rada flirtuje s magickým realizmom a niekedy je ťažké určiť, či ide o fantasy alebo magický realizmus. Jej najnovšia kniha je však bez debát dielom magického realizmu. Dej sa sústreďuje na osudy rodiny Soriovcov, ktorí majú moc konať zázraky. Anotácia sľubuje, že v knihe je možné nájsť krajinu temných svätcov, zakázanú lásku, vedecké sny, zázrakmi pobláznené sovy, odcudzenú náklonnosť, jednu či dve siroty a nebo plné ostražitých púštnych hviezd. Príbeh je čiastočne postavený na mytológii a sleduje osudy troch členov tejto rodiny.

Leslye Walton – Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender
V českom preklade vydalo vydavateľstvo CooBoo.
Kniha je kronikou rodiny Rouxovcov a Lavenderovcov a zameriava sa hlavne na jedného z mladších členov, na šestnásťročnú Avu. Tá sa z nejakého neznámeho dôvodu narodila s krídlami. Kvôli tomu žije v izolácii, nestretáva sa s ľuďmi a ani nechodí do školy. Kniha ako taká nie je veľmi akčná a je zameraná skôr na atmosféru a opisovanie osudov všetkých členov rodiny. Vďaka tomu dáva čitateľovi veľký priestor na premýšľanie, a tak môže vyniknúť hĺbka tejto knihy. Avšak tento príbeh je aj o tom, ako sa Ava rozhodne predsa len sa vybrať do sveta ľudí, aby ta mohla pochopiť svoju odlišnosť, s ktorou je však zmierená.

Cristina López Barrio – Dom nenaplnených lások
V slovenskom preklade vydalo vydavateľstvo Slovart.
Dej sa odohráva v malej dedine na konci 19. storočia. Príbeh sa sústreďuje na Kláru Lagúnovú a všetky ženy z jej rodiny, ktorým je predurčené, že sa v živote zamilujú len raz, no nešťastne. Vďaka tejto láske síce rodia len dcéry, ale takisto aj nevýslovne trpia. Ako to bolo aj pri predchádzajúcich knihách, aj táto je v podstate kronikou, takže sa venuje osudom niekoľkých generácií žien z tejto rodiny. V tomto pomalom a magickom príbehu sa prelína niekoľko časových línií a príbeh samotný začína až kdesi pri tajomnom prekliatí odvrhnutého a trpiaceho muža.

Gina B. Nahai – Anjel nad Teheránom
V slovenskom i českom preklade vydalo vydavateľstvo Slovart.
Dej sa sústreďuje na Lili, ktorá kedysi videla svoju matku odletieť z balkóna po tom, ako jej narástli krídla. Lili potom po nej začne pátrať a nakoniec sa dostane až do detstva svojej matky Roxany, ktorá vyrastala v židovskom gete uprostred Teheránu. O svojom detstve rozpráva samotná Roxana. Jej rodina je veľmi tradičná a každý v nej verí, že ktokoľvek príde s Roxanou do styku, prinesie mu to len nešťastie. Do tohto sveta sa narodí Lili, z ktorej sa potom stane rozprávačka príbehu. Kniha je citlivou výpoveďou o ťažkom živote a o nádeji v lepšie zajtrajšky, o živorení v tureckých nevestincoch, no i o bohatej iránskej aristokracii.

Pasi Ilmari Jääskaläinen – Literární spolek Laury Sněžné
V českom preklade vydalo vydavateľstvo Paseka.
Dej sa odohráva vo fínskom mestečku Zaječín, v ktorom žijú legendárni autori, obyvatelia poznajú ich knihy takmer naspamäť a kde sa v záhradách naháňajú rozprávkové bytosti. V tomto meste existuje aj prestížny literárny spolok, ktorý vedie autorka detských kníh Laura Sněžná. Osudy tohto spolku neskôr začnú zaujímať učiteľku fínčiny Ellu, ktorá sa vracia domov a zisťuje, že knihy postihol podivný mor, ktorý spôsobuje zmenu udalostí v ich vnútri. Zrazu sa menia osudy hrdinov kníh a Ella chce spoznať pravú príčinu. Autor prostredníctvom osudov tohto imaginárneho mestečka popisuje občas až strašidelné udalosti.

Charlie Jane Anders – Všichni ptáci na nebi
V českom preklade vydalo vydavateľstvo Host.
Dej sa sústreďuje na dvoch mladých ľudí, ktorí sa poznali na strednej škole a potom sa dlhé roky nevideli. Patricia je nádejou mágie a Laurence je zase šikovný vedátor. Nikto by nepredpokladal, že sa ich osudy znovu prepletú, no predsa sa to stane. A to v čase, keď sa blíži apokalypsa a ľudia začínajú hľadať spôsoby, ako zachrániť nielen seba, ale aj svet. Kniha sama o sebe je vystavaná na epizódnom popisovaní životov hlavných hrdinov. Dej je zaujímavý, plný mágie, napätia a niekedy aj akcie, avšak kvôli samotnému ukončeniu príbehu sú názory čitateľov na túto knihu veľmi zmiešané a nejednoznačné.

Moïra Fowley-Doyle – Spellbook of the Lost and Found
Najnovšia kniha od autorky Smolnej sezóny.
Príbeh začína tým, že Olive a jej najlepšia priateľka Rose začnú strácať rôzne veci. Najskôr maličkosti, no neskôr sa ukáže, že Rose stratila čosi oveľa väčšie, o čom odmieta rozprávať. Neskôr Olive stretne troch záhadných neznámych, ktorí, rovnako ako ona a Rose, hľadajú čosi, čo stratili. Tí so sebou nosia prastarú knihu kúziel, ktorá je plná ručne písaných zaklínadiel na navrátenie stratených vecí. To ich nakoniec dovedie až k príbehu troch dievčat, ktoré ignorovali varovania pod čiarou, vyslovili zaklínadlo a ako vedľajší efekt sa objavilo práve strácanie všakovakých vecí. Príbeh o starých prekliatiach je napísaný skutočne lyrickým jazykom a ukrýva nejedno prekvapenie.

Haruki Murakami – Kafka na pobřeží
V českom preklade vydalo vydavateľstvo Odeon.
Zo začiatku sa dej sústreďuje na pätnásťročného chlapca Kafku Tamura, ktorý žije v centre Tokia. Jedného dňa sa rozhodne utiecť z domu, aby mohol nájsť zmiznutú matku a sestru. Autor sa potom sústreďuje aj na osud dvoch individualistov, ktorí sa nedokážu zaradiť do spoločnosti. Do príbehu neskôr takisto vstupuje starý pán Nakata. Títo všetci rozprávajú svoje osudy, prinášajú do príbehu veľa zaujímavých námetov a fantastických prvkov. Kniha je symbiózou viacerých prvkov a tém. Na jej konci nečaká pochopenie úplne všetkého, avšak jej výnimočnosť tkvie v niečom inom – totiž, každý čitateľ si z nej odnesie čosi iné.

Neil Gaiman – Oceán na konci ulice
V slovenskom preklade vydalo vydavateľstvo Slovart, v českom vydavateľstvo Polaris.
Príbeh začína príchodom nepomenovaného hlavného hrdinu do mestečka, v ktorom vyrástol. Vracia sa kvôli pohrebu. Potuluje sa pochmúrnym mestečkom, až nakoniec narazí na farmu rodiny svojej niekdajšej priateľky Lettie, ktorá tvrdila, že rybník za ich farmou je v skutočnosti oceán. Na farme sa stretáva s jej matkou a starou mamou, a vďaka tomu si začína spomínať na dávno zabudnuté udalosti z vlastného života. Kniha obsahuje aj niekoľko autobiografických prvkov a udalosti z autorovho života. Túto knihu pôvodne zamýšľal ako poviedku pre svoju ženu, no neskôr z toho vznikol samostatný román. Jednotlivé magické prvky sa ukrývajú v zabudnutých spomienkach, avšak nie vždy sú zjavné na prvý pohľad.

Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy?



4 komentáre:

  1. Můj oblíbený žánr! \o/ Sto roků samoty je úžasná knížka! Teda, asi ne úplně od každého. Od Murakamiho mám radši 1Q84 a Kroniku ptáčka na klíček, ale Kafka na pobřeží je snad nejprofláklejší. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z vyššie uvedených kníh som zatiaľ čítala len jednu, tak som rada, že som aspoň trafila knihy, ktoré do tohto žánru spadajú. :)

      Odstrániť
  2. Z tohoto žánru mám nejraději Noční cirkus :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nočný cirkus milujem aj ja, len toto je akurát kniha, pri ktorej je fakt otázne, do ktorého žánru naozaj patrí. Asi záleží na čitateľovi. :)

      Odstrániť