sobota 24. augusta 2019

Dôležité sú len činy | Call It What You Want

Autor: Brigid Kemmerer
Názov: Call It What You Want
Špecifikácia: príbeh o tom, že každý z nás by mal mať právo chybovať
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.21


“One choice doesn’t determine your whole future.” 


Hrdinovia tohto príbehu to nemali jednoduché, hoci každý úplne odlišným spôsobom. Rob bol vždy tým obľúbeným deckom. Dobrý športovec, dobrý študent, ktorý mal vždy dostatok všetkého, na čo si pomyslel a nikdy nevenoval druhý pohľad niekomu, kto sa mal horšie ako on sám. Až jedného dňa sa to zmenilo, keď jeho otca obvinili z toho, že ľudí v ich mestečku okradol o celoživotného úspory – a aby toho nebolo málo, pod váhou všetkých výčitiek sa pokúsil spáchať samovraždu, čo však nanešťastie prežil a ostala z neho len prázdna schránka.
Rob z jedného dňa na druhý prišiel o všetko – o priateľov, spoločenské postavenie, i o milovaného otca. Navyše sa ho ľudia stránia, pretože ho podozrievajú, že o všetkom vedel a ako sa hovorí „aký otec, taký syn“. Rob bol teda zložitý chalan, ktorý bol plný hnevu a na všetkých vrčal, pretože to bolo jednoduchšie ako priznať si, aký osamelý v skutočnosti je. Až kým ho kvôli školskému projektu nespárujú s Maegan.
Tá bola vždy vynikajúca študentka, mala dobré známky a hoci nebola obľúbená, mala dostatok kamarátov. Lenže to sa zmenilo, keď na ňu stres z blížiacich sa záverečných testov začal byť priveľa a ona sa rozhodne, že bude jednoduchšie podvádzať. Samozrejme, že ju prichytia a kvôli nej musí niekoľko desiatok študentov testy opakovať. Vo svojej podstate sú teda Rob a Maegan veľmi dobrá dvojka – ani jedného spoločnosť nemá práve v láske, sú osamelí a nehnevaní, no zároveň pripravení ukázať, že to všetko z nich nerobí zlých ľudí.
Na tejto knihe obdivujem hlavne to, že autorka sa nesnažila nič prikrášľovať. Teda ani postavy a rozhodne nie ich správanie. Rob a aj Maegan vďaka tomu vyzerali omnoho reálnejšie. Podobne aj ich problémy a hlavne ich rodiny, ktoré držali pokope skôr len silou vôle, než čímkoľvek iným.
“When you've lost everything,” he says, “sometimes you don't see anything wrong with taking a little back.” 
Vďaka tomu všetkému mi tento príbeh miestami pripadal až brutálny a nesmierne na mňa zapôsobil a hlavne vo mne vyvolal silné emócie – čo je len dobre, hlavne ak zoberiem do úvahy, o čom všetkom som vlastne čítala. Najviac ale oceňujem to, aký má autorka prístup k romantickej línii knihy. Niektorí autori robia tú chybu, že všetko podmienia láskou hlavných hrdinov. Jeden je nešťastný a aj druhý, ale náhodne sa stretnú, zamilujú a všetko je zrazu lepšie.
Tu je romantika vnímaná skôr ako doplnenie dejovej línie a hlavní hrdinovia sa síce priťahujú, ale o vyriešenie svojich problémov sa musia postarať sami. Čo znamenalo, že som vďaka tomu sledovala, ako obaja rastú, ako sa menia a ako začínajú chápať, že tá osoba, ktorou boli predtým, možno nebola až taká dobrá a dokonalá, ako si pôvodne mysleli. A možno prišiel čas, aby s tým niečo urobili.
Pre Maegan je to napríklad schopnosť vidieť sa jasne a naučiť sa dupnúť nohou. Postaviť sa za to, čomu verí a hlavne za ľudí, ktorých má rada. Pre Roba to znamená stať sa iným človekom a hlavne zmieriť sa s tým, že jedna chyba, akokoľvek veľká je, z nikoho automaticky nerobí zlého človeka.
Call It What You Want je výborne napísaná kniha. Autorke sa podarilo vytvoriť skutočne zaujímavé postavy, ktoré za každých okolností pôsobili reálne. Čiže mali svoje nedostatky a robili chyby, no pri čítaní som mala možnosť sledovať, ako si tieto chyby postupne uvedomujú a vďaka tomu sa menia a rastú. Dej bol navyše venovaný mnohým náročným témam, avšak nikdy som nemala pocit, že toto je už priveľa. Nakoľko bolo všetko navzájom poprepletané, nielen postavy a ich problémy, ale aj jednotlivé udalosti.
Kniha tak nebola len o chybách a o tom, ako sa z nich ľudia môžu použiť, ale tiež nemusia, ale tiež bola o predsudkoch, o klebetách, o súdržnosti v rodine a o tom, že je v poriadku chcieť niečo viac. Najviac oceňujem však to, že prípadná romantika a vzťah hlavných hrdinov nepôsobil ako zázračný liek na všetky ich problémy. Vďaka tomu všetkému sa z knihy stalo naozaj výborné emotívne čítanie, vďaka ktorému som mohla premýšľať o rôznych témach.


oficiálna anotácia:
When his dad is caught embezzling funds from half the town, Rob goes from popular lacrosse player to social pariah. Even worse, his father’s failed suicide attempt leaves Rob and his mother responsible for his care.
Everyone thinks of Maegan as a typical overachiever, but she has a secret of her own after the pressure got to her last year. And when her sister comes home from college pregnant, keeping it from her parents might be more than she can handle.
When Rob and Maegan are paired together for a calculus project, they’re both reluctant to let anyone through the walls they’ve built. But when Maegan learns of Rob’s plan to fix the damage caused by his father, it could ruin more than their fragile new friendship...
This captivating, heartfelt novel asks the question: Is it okay to do something wrong for the right reasons?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára