pondelok 26. augusta 2019

Všetko má svoju odvrátenú tvár | Wicked Saints

Autor: Emily A. Duncan
Názov: Wicked Saints
Séria: Something Dark and Holy
Diel: prvý
Špecifikácia: YA temná fantasy o znepriatelených národoch, bohoch a krvnej mágii
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.72


“We're all monsters, Nadya, some of us just hide it better than others.” 


Kedysi dávno jestvovala jedna krajina, v ktorej žili krvní mágovia a ľudia sa klaňali veľkému množstvu bohov. Lenže frakcia krvných mágov sa jedného dňa rozhodla, že chcú žiť po svojom, podľa vlastných pravidiel a nechcú sa viac klaňať bohom, ktorí aj tak nie sú skutoční. Zrazu namiesto jedného národa jestvovali dva a každý chcel ovládať svoj kúsok vysnívanej zeme.
Pričom medzi nimi začala panovať nezmieriteľná rivalita a túžba pokoriť druhý národ a dokázať mu, že ich spôsob života je skrátka lepší. Vojna trvala dlho, a vlastne ešte stále trvá, zverstvá pokropili krvou kroniky a ľudia začínajú byť unavení. Zúfalých ľudí je niekedy jednoduchšie ovládať, ale tiež pre nich čokoľvek alebo ktokoľvek môže predstavovať nádej. Aj jedno dievča počujúce viacerých bohov, ktoré sa rozhodne, že už stačilo vojny a je potrebné s ňou niečo urobiť. A táto kniha je aj o jej ceste.
Nadya je taká tá postava, o ktorej som čítala už v desiatkach kníh predtým – mladá a naivná, ktorá je však o čosi lepšia od svojich súkmeňovcov, pretože nepočuje hlas jediného boha, ale hneď niekoľkých. Čo z nej robí tak trochu prírodný úkaz a presne to, na čo sú čitatelia naprieč celým svetom v YA literatúre fakt alergickí – vyvolenú hrdinku, toho predpovedaného záchrancu, ktorí všetky krivdy napraví a prinesie vytúžený mier.
Čo je trošku nadnesené, ale predpokladám, že viacerí z vás už začali prevracať očami. Pri tejto knihe to však nie je nutné. Pretože autorka mi v nej ukázala, že hoci sa klišé a otrepaným témam nedá vyhnúť, je možné ich premeniť na čosi neopakovateľné, len je na to potrebné začať už od základu. Teda pri postavách. Tie v tejto knihe sú naozaj rôznorodé a všetky sú rovnako fascinujúce.
Nadya je zo začiatku neistá a tak trochu aj naivná, ale postupne dospieva a ukazuje sa, že má hneď niekoľko dobre skrytých kvalít. Korunný princ Serefin a zároveň nadaný krvný mág bol takisto zaujímavý, nakoľko vôbec nebol tento krvilačný vrah, ale vojnou unavený mladík, ktorý zo všetkého najviac chcel vládnuť lepšie ako jeho otec. Malachiasz bol tak trochu záhadný, trochu rozkošný, trochu na zabitie, ale predovšetkým fascinujúci.
“Are we so different, Nadya?” He lifted his hand, fingers tipped with long claws, and pressed his thumb against her lips. “We both long for freedom. For power. For a choice. We both want to see our kingdoms survive.” 
Podobne však na tom boli aj iné postavy, všetky boli iné, všetky rovnako ľudsky nedokonalé a všetky mali svoje logické dôvody na to, čo robili alebo čo sa urobiť snažili. Osobne autorke vyčítam len tie mená, ktoré síce mali pripomínať slovanský folklór, ale občas boli poangličtené, a pri čítaní som občas mala pocit, že k nim autorka prišla podobne náhodne ako ja k niektorým slovám, keď som sa na strednej učila strojopis a pri stlačení každého písmena som k nemu pridala aspoň jedno alebo aj tri navyše. 
Rozlúštiť, ako sa niektoré mená čítajú, bolo náročné a dosť ma to rozptyľovalo, ale nakoniec som nad tým mávla rukou (autorke sa aspoň správne podarilo uhádnuť, že v ruských a poľských a iných slovanských menách prechyľovanie znamená aspoň toľko, že mužské a ženské priezviská sa líšia koncovkami).
Čo bolo odvedené rovnako umne ako vykreslenie postáv a ich úžasné sarkasticko-uštipačné výmeny názorov, bol zvolený folklór. Slovanská mytológia je krásna, ale tie útržky, ktoré sa z nej zachovali, sú často interpretované rôznymi spôsobmi a vyznať sa v nich nie je jednoduché. Autorka zvolila tak trochu vlastný postup a rozhodla sa skôr pre cestu inšpirácie, čo mne osobne vyhovuje. Vďaka tomu kniha získala ďalší prvok, ktorým sa líši.
Ďalším vlastne bude všetko ostatné – táto séria je temná fantasy so všetkým, čo k tomu patrí, čo znamená, že postavy len nehovoria o tom, čo všetko zlé sa deje, ale sú toho priamymi svedkami a nezriedka aj priamymi účastníkmi. Ono keď k úspešnému zaklínaniu používate nože a vlastnú krv, už storočie žijete vo vojne, kde všetci, ktorých milujete umierajú, tí preživší žijú v biede a život sám osebe je krutý, náročný a hlavne krátky, tak naozaj nemôžete očakávať, že kniha bude pozitívna a vo vzduchu budú poletovať jednorožci.
K tomu ešte pripočítajte zaujímavé a občas nečakané zvraty (tie občas naivné a priehľadné momenty pripisujem na vrub tomu, že táto kniha je autorkina prvotina), veľmi dobre dynamicky vyvážený príbeh, akciu, intrigy, politikárčenie, tajomstvá a hlavne tajomné božské úmysly, a dostane sa vám do rúk perfektný recept na megaúspešnú sériu.
Takže v skratke – ak ste túto knihu ešte nečítali, na čo, pri všetkých kalyazinských bohoch, ešte čakáte?


oficiálna anotácia:
A girl who can speak to gods must save her people without destroying herself.
A prince in danger must decide who to trust.
A boy with a monstrous secret waits in the wings.
Together, they must assassinate the king and stop the war.
In a centuries-long war where beauty and brutality meet, their three paths entwine in a shadowy world of spilled blood and mysterious saints, where a forbidden romance threatens to tip the scales between dark and light. Wicked Saints is the thrilling start to Emily A. Duncan’s devastatingly Gothic Something Dark and Holy trilogy..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára