pondelok 12. augusta 2019

Tí zlí a tí ešte horší | Vengeful

Autor: V. E. Schwab
Názov: Vengeful
Séria: Villains (čes. Darebáci)
Diel: druhý
Špecifikácia: temná fantasy o ľuďoch so zvláštnymi schopnosťami, ktorí nie sú vždy len hrdinovia
Slovenské alebo české vydanie: prvý diel vydalo vydavateľstvo Argo
Hodnotenie na GR: 4.27


“Blood is always family, but family doesn’t always have to be blood.”


Svet plný magicky nadaných ľudí ma očaril už v knihe Vicious. O to viac, že autorke sa podarilo vytvoriť poriadne temné prostredie, keďže títo nadaní ľudia sa správali skôr ako zloduchovia než ako hrdinovia. Možno aj preto, že aby získali svoje schopnosti, museli v podstate prežiť svoju vlastnú smrť. Aj preto som sa na ďalšie pokračovanie veľmi tešila.
Nosnou časťou boli stále postavy. Autorka rozprávala príbeh stále rovnako – čiže z uhlu pohľadov hneď niekoľkých osôb a zároveň v rôznych časových líniách, pričom rada preskakovala z minulosti do ešte vzdialenejšej minulosti a zase naspäť, no k prítomnosti sa dostala až v závere.
V prípade tejto knihy mi boli priblížené ďalšie postavy, nielen Victor, ale viac som spoznala aj Eliho, ktorého som si napriek všetkému obľúbila. Pretože to, čo robil, dávalo podivnú logiku. Nakoľko som poznala jeho motiváciu. Ďalej sa mi predstavila aj Sydney, tá je úplne úžasným spôsobom fascinujúca postava, hlavne takmer až tragická v tom, aká je smutná a aký smutný osud ju čakal.
No okrem nich sa v knihe objavili aj nové postavy, napríklad June alebo Marcella, ktoré poriadne zamiešali kartami, nakoľko obe mali svoje plány a ani jedna sa ich nemienila vzdať, takže poriadne dokázali zamiešať udalosti. Okrem nich však väčší priestor dostali nielen rôzni obdarovaní, ale aj obyčajní ľudia, ktorí ich lovili.
Samozrejme, autorke sa aj teraz darilo vďaka postavám a tomu, akým spôsobom príbeh rozprávala, všetko zahmlievať až do posledného momentu. V prípade tejto knihy však autorka trošku prestrelila – až príliš dlho totiž opisovala postavy a ich minulosť, vďaka čomu som síce ich konanie mohla pochopiť, ale dej sa až tak neposúval.
Nepomáhali tomu ani fakt, že kniha bola z veľkej časti aj o všakovakých mocenských hrách a schémach. Každá postava pritom mala vlastný cieľ a všetky ich sledovať a odhadnúť bolo niekedy náročné na pozornosť. Pričom hlavný dôraz bol kladený na opisovanie psychológie, aby bolo jasné kto čo a prečo robí.
“When you think about it, it’s really all anyone ever wants. Once upon a time, power was determined by lineage—the age of blood. Then it was determined by money—the age of gold. But I think it’s time for a new age, Victor. The age of power itself.” 
V tomto ohľade bolo vlastne asi aj lepšie, že sa dej vlastne občas ani nikam neposúval. Pretože o to lepšie sa autorke podarilo vybudovať pochmúrne temnú atmosféru, v ktorej sa diali občas poriadne surovosti. Keďže ľudia to tak akosi majú v prirodzenosti, odsudzovať a ničiť všetkých, ktorí sa od nich v čomsi líšia, o to viac, ak im nerozumejú.
V tomto smere mal príbeh jednoznačne čo ponúknuť. Najviac ten otvorený koniec. Osobne si totiž myslím, že táto kniha vlastne má slúžiť ako akýsi úvod k nadchádzajúcim pokračovaniam – je totiž možné, že bude možno aj viac ako tá jedna sľubovaná kniha.
Vo výsledku ma čítanie vlastne bavilo, hlavne som si užila psychologizáciu postáv a odhalenie nielen ich minulosti, ale aj motivácie. Tiež ma bavili témy týkajúce sa ľudskej prirodzenosti a toho, ako vlastne ničíme všetko, čomu nerozumieme. K tomu sa skvele hodili všetky tie mocenské hry a schémy, tiež temná atmosféra a občasne poriadne akčné udalosti. Škoda len tej premenlivej dynamiky, keby totiž dej bol o čosi vyváženejší, bola by to riadna pecka.
Vengeful je zaujímavým pokračovaním temnej a pochmúrnej knihy o zlých superhrdinoch, avšak v porovnaní s Vicious je to slabší počin. Autorka sa síce postarala o to, aby som poriadne spoznala všetky postavy, či už tie staré alebo všetky tie nové, ale na druhej strane týmito opismi niekedy trávila až príliš veľa času a v deji sa tým pádom nedialo nič zaujímavejšie.
Vďaka tomu teda vynikli všetky mocenský hry, motivácia, psychologizácia a všetky morálne témy, ale dynamika sa kamsi vytratila. Našťastie v druhej polovici knihy sa udalosti rozbehli, vybuchovali domy, tiekla krv, bojovalo sa o prežitie a nakoniec prišlo poriadne vypäté finále a otvorený koniec. Vďaka tomu všetkému sa neviem zbaviť pocitu, že táto kniha bola vlastne len úvodom k niečomu väčšiemu a dôležitejšiemu – čiže k ďalším pokračovaniam.



oficiálna anotácia:
Eli Ever and Victor Vale were only medical students when their mutual discovery that near-death experiences can, under the right conditions, manifest extraordinary abilities.
They were best friends, and rivals, and then enemies. They were dead, then alive, and then---Eli killed Victor, once and for all.
Or so he thought---but Sydney Clarke felt otherwise, and used her own superpower to tip the scales. Now, a trio hides in the shadows, while another takes advantages of post-death life to take over the city of Merit.
If there can be life after death—will there be calm after vengeance, or will chaos rule?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára