piatok 4. septembra 2020

Pochod neznámym územím | Pád Ohnivého princa

Autor: Elise Kova
Názov: Pád Ohnivého princa (angl. Fire Falling)
Séria: Mágia živlov (angl. Air Awakens)
Diel: druhý
Špecifikácia: YA fantasy zo sveta ovládaného živlovou mágiou a predsudkami
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2020 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.19


„Aj maličké veci dokážu vrhať veľký tieň, keď sú blízko pri slnku.“


Vhalla zažila krušné chvíle a ďalšie na ňu čakajú – odsúdená si má odpykať svoj trest, ktorým je pochodovanie s armádou, pričom zámer je jasný. Nemá to prežiť. Lenže na svojej strane má priateľov a aj mocných spojencov. Avšak pochod do vojny nikdy nie je jednoduchý, hlavne ak ešte nedokáže ovládať svoje schopnosti. Nepriatelia sa však zbierajú a ak chce prežiť, musí sa obrniť voči všetkému a všetkým. Koniec koncov, je len majetkom ríše a ničím viac.
Po svižnom a zaujímavom úvode v prvej knihe autorka pokračuje v nasadenom tempe. Dej odsýpa pomerne rýchlo, nakoľko postavy sú neustále v pohybe – a to doslova, keďže sledujeme pochod armády. Svojom spôsobom bolo prekvapivé, že sa autorke podarilo tempo zachovať, pretože vo fantasy je sotva niečo také spomaľujúce ako pochodujúca armáda. Ale aj to sa našlo riešenie – vo vzniknutom priestore a mohli rozvíjať postavy.
Najväčší priestor dostala, samozrejme, Vhalla, ktorá je trošku rozporuplná hrdinka. V istých ohľadoch je až otravne neskúsená a naivná, ale v iných je tvrdohlavá a odhodlaná dosiahnuť svoje. Hlavne svojmu cisárovi a ostatných v armáde ukazuje, že nie je len príťažou a svoje miesto na slnku si dokáže vybojovať. Aj keď v niektorých prípadoch to je len dobrá pretvárka, nakoľko svoje schopnosti veľmi nedokáže ovládať.
Čo bol veľmi sympatický prvok, nakoľko, keď sa niekde vo fantasy objaví vyvolený, je vždy čarovnejší, mocnejší a úplne dokonalejší ako všetci okolo, takže ma bavilo, že Vhalla sa musela učiť ovládať rovnako, ako všetci ostatní smrteľníci. To, že jej to v niektorých momentoch išlo predsa len lepšie ako malo, som autorke dokázala odpustiť.
„Za podpory priateľov a Aldrika konečne ovládala svoju mágiu. Vietor jej poľahky kĺzal pomedzi prsty a ohýbal sa jej po vôli. Vhalla rýchlo preskočila základy, ktoré jej pred niekoľkými mesiacmi opisoval Aldrik. Postupne zisťovala, že mágia je ako poézia. Keď raz pochopíte jej logiku, rytmus, dokážete ju vyšperkovať a prispôsobiť si ju.“
Vďaka tomu nacvičovaniu dostali priestor aj iné postavy, napríklad aj princ Aldrik, jeden z hlavných hrdinov, ale aj ďalšie vedľajšie postavy. Dozvedela som sa viac o ich minulosti, prezradili mi svoje myšlienky, takže som lepšie dokázala pochopiť ich motiváciu a tak sa mala čím zabávať v čase, keď armáda pochodovala a vo vzduchu visela atmosféra podobná napätiu pred búrkou.
Dej bol jednoduchý a nebolo náročné sledovať jeho smerovanie, takisto je ľahké predvídať, čo sa stane. Takže sa autorka nesnažila byť príliš záhadná a povedala si, že táto séria bude skrátka oddychovým čítaním s výraznou romantickou líniou. V niektorých momentoch som teda mala pocit, že čítam klasickú tínedžerskú romantiku odohrávajúcu sa na strednej škole, takže som miestami mohla pretáčať očami nad tou vyčerpávajúcou melodrámou.
Potom mi zrazu autorka pripomenula, že vytvorila naozaj krásny magický svet, o ktorom som sa na stránkach opäť dozvedela niečo nové, a tú melodrámu som skrátka nejako strávila. Okrem toho sa však zopakoval scenár z prvej knihy – najskôr prvé dve oddychové tretiny a skutočné napätie sa dostalo k slovu až v závere. Všetko vybuchovalo, emócie doslova tiekli a keď prišlo vyvrcholenie, na chvíľku sa mi zatajil dych. Takže hoci túto sériu stále radím medzi tie oddychovejšie, autorka mi ukázala, že má v rukáve pár prekvapení.
Pád Ohnivého princa je zdarným pokračovaním. Autorka nadviazala tam, kde skončila a to nielen v deji, ale aj v celkovej atmosfére. Vďaka prudko čitateľnému štýlu stránky odsýpali jedna radosť, navyše som sa čo-to dozvedela o postavách aj o magickom svete, v ktorom žijú. Prázdno vytvorené putovaním veľkej armády teda bolo dostatočne vyplnené. Romantická línia je stále výrazná a tie najzaujímavejšie zvraty si autorka šetrila opäť až do posednej tretiny, napriek tomu ide o príjemné čítanie. Občas je skrátka fajn prečítať si niečo oddychovejšie.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Z nenápadnej knihomoľky Vhally sa zrodila mýtmi opradená Veterná čarodejka. Svojou neskrotenou mágiou spôsobila mnoho bolesti, no zachránila korunného princa z pazúrov smrti. Ocitla sa v nebezpečnom víre plnom intríg a moci, Vhallino srdce sa však obáva len jediného – aby sa nestala princovou záhubou.
Vojská Ríše Solaris vyrážajú v ústrety rozhodujúcemu stretu s nepriateľom. Veterná čarodejka Vhalla dokáže nakloniť misky váh, aj keď v nej ostatní vidia len neschopnú bojovníčku odsúdenú na istú smrť. Korunný princ Aldrik, najmocnejší Ohnivý mág v krajine, je však odhodlaný byť Vhalliným učiteľom a venovať jej každú voľnú chvíľu. Okrem magického puta medzi sebou objavujú aj iné, romantickejšie, ktorému sa čarodejka urputne bráni. Spoločné chvíle náklonnosti totiž strieda nevysvetliteľný chlad v princových očiach. Vhalla si čoraz viac uvedomuje, že zamilovať sa do Aldrika by ich mohlo oboch nadobro zničiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára