sobota 16. januára 2021

Magická komunita v pozore | Čarodějky malostranské

Autor: Petra Kubašková
Názov: Čarodějky malostranské
Špecifikácia: rozprávkové dobrodružstvo vhodné pre všetky vekové kategórie
Slovenské alebo české vydanie: Epocha, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.21

 

Čarodejnice sú súčasťou folklóru, prečo by teda nemali obývať aj Prahu? Veď aj toto mesto je plné mágie a magických znamení a všakovakých nevšedných bytostí. Niektoré z čarodejníc dokonca bývajú na Malej Strane a sú poriadne špecifické, nakoľko sa líšia aj od ostatných bytostí toho istého druhu. Navyše sa zdá, že v poslednom čase sa na Malej Strane všeličo deje – strácajú sa duchovia, domové znamenia a dokonca aj strany z grimoárov. A aby toho nebolo málo, tak sa Ginevra, jedna z malostranských čarodejníc, vyberá na nedobrovoľnú výpravu.

Svet, ktorý autorka stvorila, je magický a rozprávkový. Je to ideálne kombinácia aj z toho dôvodu, že úplne bežné predmety tu získavajú nový význam. Nielen chrliče, ktoré ožili už v mnohých príbehoch, ale aj znaky na domoch. Priznám sa, v Prahe som bola niekoľkokrát, dokonca som sa prechádzala aj cez niektoré uličky, ktoré sa v knihe spomínajú, no nikdy som svojmu okoliu nevenovala až toľko pozornosti. Vďaka všetkým tým súvislostiam medzi magickým a skutočným svetom som z razu videla Malú Stranu úplne novými očami a mala som chuť ihneď si kúpiť lístok a vypraviť sa tam.

Čo je veľmi silná stránka tejto knihy – vďaka postavám sa na mňa preniesla láska k mestu. No rovnako som si obľúbila nielen prostredie a to, aké nevšedne všedné bolo, ale aj postavy. Malostranské čarodejnice boli všetky veľmi sympatické. Žili si svojimi životmi, bežne čarovali a to všetko ľuďom doslova pod nosom. Mali svoje tajomstvá a boli výstredné dokonale magickým spôsobom, takže som im čoskoro fandila. Najmä keď sa okolo nich začali diať podivné veci.

Vďaka tomu je kniha predovšetkým dobrodružná. Hlavná hrdinka Ginevra je v ľudskom ponímaní puberťáčka, čo ale neznamená, že by nemala svoju mágiu. Je sympatická a aj osamelá, nakoľko kvôli svojej inakosti nezapadá medzi spolužiakov. Navyše sa okolo nej dejú všetky tie podivnosti. Vo výsledku je kniha predovšetkým dobrodružná takým klasickým spôsobom – postavy sú na ceste a prekonávajú rôzne prekážky a ťažkosti, no narazia aj na nečakaných pomocníkov.

Ginevra sa teda nie úplne z vlastnej vôle vyberá na cestu, na ktorej stretáva všakovaké bytosti s vlastnými svetmi a mágiou, pričom autorka síce opisovala už známe bytosti, ale snažila sa ich nejako ozvláštniť a aj sa jej to darilo. Okrem toho je však táto kniha zameraná aj na klasický svet puberťákov, čiže popri dobrodružnej výprave postavy stihli riešiť aj rodinné problémy, priateľstvá a dokonca aj prvé lásky. Hlavné slovo však v knihe malo práve priateľstvo, nakoľko cieľom Ginevrinej cesty malo byť aj získanie priateliek, aby už viac nebola osamelá.

Vo výsledku je kniha skôr oddychovejším čítaním. Je určená pre asi všetky vekové kategórie, no najmä pre mladších čitateľov, takže je dej pomerne ľahko predvídateľný. Čo ale neznamená, že by ma čítanie nudilo. Pretože na stránkach bolo dostatok nápadov a dobrodružstiev, ktoré mi to vynahradili. Predovšetkým mi však tento rozprávkový príbeh vyčaril úsmev na perách a to je niekedy dôležitejšie ako všetko ostatné. (Kniha takisto dokáže potešiť oko, nakoľko je ilustrovaná, ukážku môžete vidieť kúsok vyššie.)


  

oficiálna anotácia:

Na Malé Straně se vždy děly zvláštní věci. Občas na vás mrkl chrlič, ve stínech jste mohli spatřit strašidlo nebo podivnou holku, která uměla něco, co nikdo nečekal. Lidem ale vždy stačilo na chvíli zavřít oči a pocit čehosi nepřirozeného se vytratil.

Nikoliv však čarodějkám, které Malou Stranu obývaly od nepaměti. A povětšinu času zde žily slušně a spořádaně, což se ovšem nedá říct o Ginevře a její rodině. Ta je totiž i na čarodějnické poměry velmi podivuhodná a její tajemství nečekaně vyplouvají na povrch zrovna ve chvíli, kdy po Praze začnou mizet strašidla, selhávat mocná kouzla a strachy se schovávat domovní znamení. Navíc Ginevře ve škole všichni pořádně pijou krev…

Vítejte v dobrodružném světě malostranských čarodějek, které si dokážou poradit i v těch nejzapeklitějších situacích.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára