nedeľa 10. januára 2021

Stále živá minulosť | The Kingdom of Copper

Autor: S.A. Chakraborty
Názov: The Kingdom of Copper
Séria: The Daevabad Trilogy
Diel: druhý
Špecifikácia: historická fikcia o nenávisti, predsudkoch a krivdách minulosti s džinmi a mágiou v hlavných úlohách
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.41

 

“You don't stop fighting a war just because you're losing battles. You change tactics.”

 

Autorka stvorila naozaj zaujímavý a istým spôsobom neopakovateľný svet. No vrátiť sa doň po takmer dvoch rokoch bolo trošku riskantné – pretože som si z predchádzajúcich udalostí pamätala len minimum a navyše som si nespomínala ani len na to, ako sa volali postavy. Preto som sa obávala, avšak čoskoro som si uvedomila, že zbytočne. Pretože autorka mi priebežne pripomínala udalosti, ktoré boli dôležité, a takisto charakter tohto pokračovania sa zásadne líšil od prvej knihy.

The City of Brass bola zaujímavá kniha, avšak v mnohých ohľadoch omnoho akčnejšia ako jej pokračovanie. To bolo omnoho viac zamerané na postavy a aj vďaka tomu som si ho tak nesmierne užívala. Hlavných postáv bolo niekoľko, ale najväčší priestor dostali práve tie tri, ktoré mi príbeh zároveň aj rozprávali. Čiže k pôvodným rozprávačom Nahri a Alimu sa pridala ešte jedna staronová postava, ktorej identitu by som radšej ponechala neodhalenú – predsa len je to tak trochu spoiler (o ktorom sa dočítate už v prológu, ale predsa je to spoiler).

Vďaka takto dobre zvoleným rozprávačom som získala aj výhodu, že som vedela, čo sa deje v rôznych kútoch autorkinho magického sveta – nakoľko všetci traja rozprávači začali na úplne iných koncoch ríše. Napriek tomu ich mnohé spájalo. Nahri bola tvrdohlavá a odhodlaná vyťažiť zo svojho osudu čo najviac. Ali mal zase veľmi dobré úmysly, ale jeho zmysel pre česť a spravodlivosť ho vždy dostávali do problémov. No a tretí rozprávač, ten bol taký zúfalý odčiniť svoje hriechy, že pokojne dovolil, aby po ňom ostatní šliapali a využívali ho.

Teda každá postava bola vo svojej podstate iná, ale mali čosi spoločné – boli len figúrkami v hre ostatných, no snažili sa z toho vyťažiť čo najviac. Počas čítania ma teda fascinovali ich rozhodnutia, ale aj motivácia všetkých postáv, nakoľko autorka si dala záležať a išla skutočne do hĺbky. Vďaka tomu boli postavy realistické a neutrálne. Nikto z nich nebol vyslovene záporná alebo kladná postava. Skrátka ľudia, ktorí robia to, v čo veria, pričom nie vždy to je jednoduché.

"I'm tired of everyone in this city feeding on vengeance. I'm tired of teaching our children to hate and fear other children because their parents are our enemies. And I'm sick and tired of acting like the only way to save our people is to cut down all who might oppose us, as if our enemies won't return the favor the instant power shifts.”

Vďaka týmto postavám som čítala so zaujatím a fascináciou, len veľmi neochotne som sa odtŕhala od textu. Všetko pôsobilo tak realisticky. Vlastne každý prvok v knihe tak získal trojrozmernosť na takej úrovni, až som mala neustále pocit, že nečítam fikciu, ale príbeh skutočných ľudí odohrávajúci sa v skutočnom svete. To všetko aj vďaka témam, ktoré autorka spracovávala. Možno sa rozhodla písať o džinoch a ifrítoch a iných magických bytostiach známych z arabskej mytológie, ale nechala ich čeliť problémom, aké riešia ľudia aj dnes.

Témy ako rasová neznášanlivosť, nenávisť, predsudky alebo strach a nedôvera boli neoddeliteľnou súčasťou tejto knihy. Postavy žili minulosťou a stále spomínali na to, čo sa udialo pred storočiami, no namiesto toho, aby sa z toho poučili alebo sa snažili zmierniť následky dávnych krívd, mysleli len na pomstu a odplatu za dávne krviprelievania. Čo je nemierne smutné, ale aj ľudské, hlavne tá neschopnosť pohnúť sa z miesta a/alebo sa poučiť z chýb svojich predchodcov.

The Kingdom of Copper je kniha, o ktorej by som dokázala rozprávať hodiny, a aj tak by som ju nedokázala úplne opísať. Jej najväčšia sila sa však ukrýva v postavách, ktoré sú všetky bez výnimky opísané tak reálne a do hĺbky, že je prakticky nemožné rozhodnúť sa, kto z nich je vyslovene kladná alebo záporná postava.

Nemenej zaujímavé sú však aj témy, o ktorých autorka píše, pričom začína pri neschopnosti odpustiť krivdy, presúva sa cez rasovú neznášanlivosť, až po nezmyselnú pomstu, ktorá ešte nikdy nikomu nepriniesla nič dobré. Za najsilnejší prvok tejto knihy, ale aj celej série, považujem jej realistickosť. Pretože autorka neuhýba pred ničím, ani pred náročnými rozhodnutiami, či neľahkými osudmi a vďaka tomu si ma totálne získala, pomlela ma do emotívnej kôpky a vypľula ma do sveta ako niekoho s pozmeneným pohľadom na svet.


 

oficiálna anotácia:

Once a con artist on the streets of Cairo, Nahri’s life changed forever when she accidentally summoned Dara, a formidable and mysterious djinn, and was thrust into the dazzling royal court of Daevabad. Now, as Nahri embraces hidden heritage and powers, she must forge a new path.

Exiled for daring to defy his father, Alis is adrift on the unforgiving sands of his ancestral land, hunted by assassins and forced to rely on frightening new abilities that threaten to reveal a terrible family secret.

As a new century approaches and the djinn gather within Daevabad’s brass walls to celebrate, a power in the desolate north will bring a storm of fire straight to the city’s gates.

Blood can be as dangerous as any spell…

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára