štvrtok 21. januára 2021

Minirecenzie #14: 2x fantasy (v znamení Ursuly K. le Guin)


Minulý rok som urobila rozhodnutie, že budem viac čítať knihy, ktoré mám na zozname už dlhé roky, ale doteraz sa mi nepodarilo k nim dostať. Lebo som čítala knihy, o ktorých som si myslela, že by som ich mala čítať. V tomto roku v tejto snahe budem pokračovať a vlastne som už aj začala – tým, že som sa prepracovala ku knihám jednej veľmi známe autorky...

 

 



Ursula K. le Guin – Čarodej Zememorí (Čarodej Zememorí #1)

Kľúčové slová: Čarodejníci. Zememoria. Boj so svojím tieňom.

Táto kniha od svojho publikovania takpovediac zľudovela. Príbeh o mladom čarodejníkovi Gedovi, ktorý nešťastnou náhodou vypustí do sveta nebezpečný tieň. Ten nedokáže ovládnuť, pretože nepozná jeho pravé meno, a tak je odsúdený na to, aby pred ním utekal po celej krajine Zememoria. Príbeh taký populárny, že sa ho (spolu s inými knihami v sérii) pomerne neúspešne pokúsili premeniť na céčkový film.

Na tejto knihe mi najviac učaroval hlavne autorkin štýl písania. Po dejovej stránke je táto kniha chudobnejšia, vlastne by sa dalo povedať, že Ged celý čas len uteká pred alebo za niečím. S výnimkou úvodných kapitol, keď sa učí mágiu. Autorkin magický systém sa mi páči, je jednoduchý a možno nie je v očiach ostatných čitateľov nový alebo originálny, ale pre mňa je podstatné to, že má hlavu a pätu. Kniha teda má svoje pomalé tempo, ale to mi vôbec nevadilo, nakoľko som si užívala samotné rozprávanie. Autorka má dar niekoľkými slovami povedať to, na čo iní autori potrebujú celé strany. Jej text má hĺbku, je krásny a navyše dokáže prinútiť premýšľať. Vo svojej podstate je táto kniha príkladom príbehu, ktorý sa odhovára v magickom svete, v ktorom so sebou moc prináša zodpovednosť a viac ako postavy alebo samotné udalosti je dôležité posolstvo. Čiže je ladený oveľa viac filozoficky, vďaka čomu skrátka nesadne každému. Mne našťastie áno a už sa neviem dočkať, kedy sa pustím do pokračovania.

5/5

 

Ursula K. le Guin – Dary (Kroniky Západného pobrežia #1)

Kľúčové slová: Magické dary. Zodpovednosť. Predurčenie.

Táto kniha sa odohráva takisto v magickom svete, v tomto konkrétnom majú ľudia obývajúci hornaté pláne magické dary, ktoré ich odlišujú od ostatných ľudí. Tieto dary sú nevšedné a väčšinou sú vnímané ako bojové schopnosti, s pomocou ktorých ľudia nimi obdarení dokážu chrániť ostatných vo svojom rode.

Hlavnými hrdinami sú Orrek a Gry, dvaja priatelia, ktorí spolu vyrastali. Orrek je obdarený darom odstraňovania, zjednodušene dokáže pohľadom ničiť a zabíjať, no a Gry dokáže privolávať zvieratá, čo ostatní využívajú najmä pri poľovačkách, hoci ona oveľa radšej trénuje kone. Ich svet má presne určené pravidlá, no oni dvaja sa líšia od bežných obyvateľov vrchoviny a odmietajú používať svoje dary proti ostatným len v mene prežitia. Kniha samotná je koncipovaná do podoby niekoľkých príbehov. Orrek rozpráva o okamihoch zo svojho života, ktoré ho priviedli až ku stretnutiu s cudzincom. Táto kniha je veľmi odlišná od Gedovho príbehu. Je o niečo svižnejšia a v istých momentoch aj akčnejšia, postavy dostali viac priestoru a príležitostí predstaviť sa mi, no napriek tomu majú čosi spoločné – v oboch knihách autorka kládla dôraz na posolstvo a myšlienku. V prípade tejto knihy sa zamerala hlavne na predurčenie, na moc (alebo dary, ako naznačuje názov) a tiež na fakt, že každý človek má právo rozhodnúť sa, na čo svoje schopnosti použije. Ako aj pri predošlej knihe, aj táto je jedinečná hlavne vďaka autorkinmu štýlu, ktorý je úsporný a pritom ním dokáže povedať viac ako iní autori v rozsiahlych sériách.

4,5/5

 

 

Čítali ste niektorú z týchto kníh?
Alebo sa na ich čítanie ešte len chystáte?

 

 

2 komentáre:

  1. Ursulu K. Le Guin jsem si zamilovala díky českému nakladatelství Gnóm, které u nás vydává její víceméně neznámá díla. Čaroděje Zeměmoří jsem ještě nečetla, ale čeká na mě v originále na poličce tak uvidíme, kdy se k němu dostanu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie knihy som zachytila aj ja a tiež sa ich chystám niekedy v budúcnosti čítať, ale najskôr asi zvládnem všetky tie, ktoré ma čakajú na polici. Snáď sa k nim aj čoskoro dostanem.

      Odstrániť