streda 6. januára 2021

Tajné predlohy filmov #4


Hoci som pôvodne túto rubriku plánovala ako občasnú záležitosť, tak ma chytilo písať o tajných filmových (a možno sa dostanem aj k tým seriálovým) predlohám, že s tým neviem prestať. Nehovoriac o tom, že stále nachádzam nové a nové filmy. Tu je výber ďalších piatich z nich...

 

 



Mean Girls (2004)

(Protivné baby / Protivné sprosté holky)

Dnes už klasická tínedžerská komédia sa sústreďuje na život Cady, mladej baby, ktorá sa s rodinou presťahuje do nového mesta a snaží sa zapadnúť do nového života – a hlavne do prísne určenej sociálnej štruktúry miestnej strednej školy. Film plný klasických stredoškolských klišé je svojim spôsobom legendárny, keďže Lindsay Lohan je v ňom takpovediac na vrchole svojej kariéry a taká Amanda Seyfried vďaka tomuto počinu prežila svoj filmový debut. To, že je tento film natočený na motívy knihy, asi nie je až také prekvapivé, nakoľko sa tu hovorí asi o úplne všetkom, čo nájdete v bežnej tínedžerskej romantike odohrávajúcej sa na strednej škole. Rozdiel je však v žánri. Kniha Queen Bees and Wannabes z roku 2002, ktorú napísala Rosalind Wiseman, však nie je beletriou, ale populárno-náučnou knihou spadajúcej do tzv. „self-help“ kategórie, v ktorej autorka hovorí o sociálnych klišé a taktiež vychádza z vlastných zážitkov na strednej škole. V roku 2011 vyšlo pokračovanie tohto filmu. V roku 2017 mal svoju premiéru broadwayský muzikál s názvom Mean Girls, ktorý je inšpirovaný pôvodným filmom z roku 2004. Scenár muzikálu napísala Tina Fey, tá napísala aj scenár pôvodného filmu.

 

Jumanji (1995)

Tento fantazijný dobrodružný film stojí na začiatku vzniku celého univerza, v ktorom nič netušiace decká začnú hrať hru (v pôvodnom filme klasickú stolovú, vo filme z roku 2017 ide o videohru). Tá zo začiatku pôsobí neškodne, až kým nezačne ovplyvňovať svet okolo hrdinov a ich životy. Pričom všetko skončí až vtedy, keď hráči hru úspešne dohrajú. Pôvodný film, v ktorom zahniezdil fenomenálny Robin Williams, má takisto svoju predlohu. V predchádzajúcom článku som vás upozorňovala na to, aby ste si dobre zapamätali meno Chris van Alsburg (áno, autor knihy The Polar Express), pretože ho ešte budem spomínať. Napríklad aj v prípade tohto univerza, nakoľko je to práve tento autor, ktorému v roku 1981 publikovali pomerne útlu detskú knihu s názvom Jumanji, tú aj sám ilustroval. V roku 1996 bol na motívy filmu natočený aj kreslený seriál, ktorého vysielanie bolo zrušené v roku 1999, po odvysielaní tretej a zároveň poslednej série.

 

Pitch Perfect (2012)

(Ladíme!)

Hudobná komédia, ktorá sa dočkala aj dvoch pokračovaní, rozpráva príbeh introvertky Becy, ktorá práve nastupuje na vysokú školu a má plán nezapájať sa do sociálneho života. Zhodou okolností a divných náhod nakoniec skončí ako nový člen jednej z miestnych a capella skupín s názvom Bardenské Belly, ktorých cieľom je vyhrať v prestížnej a capella súťaži. Počin plný dobrej hudby, no trochu uletených postáv a celkovej zábavy tento film, napriek očividnému úspechu, odsúdil na osud oddychovej béčovej komédie. Táto komédia je okrem toho pomerne povrchne inšpirovaná knihou Mickeyho Rapkina Pitch Perfect: The Quest for Collegiate a Cappella Glory z roku 2008. Kniha je populárno-náučnou kultúrnou kronikou, v ktorom autor opisuje nielen začiatky a cappella spevu, ale aj jeden rok zo života troch skupín, všetky ich pády a úspechy, ktoré ich nakoniec priviedli až k prestížnej súťaži.

 

Die Hard (1988)

(Smrtonosná pasca / Smrtonosná past)

Film, v ktorom sa zrodil legendárny policajt John McClane bojujúci proti obrovským zločincom a teroristom, je stále obľúbený. Dokonca až tak veľmi, že sa z neho, najmä v anglicky hovoriacich krajinách, stala vianočná klasika (možno aj preto, že dej tohto filmu sa skutočne odohráva cez Vianoce). Hlavne komerčný úspech tohto filmu zabezpečil vzniknutie samostatného univerza, ktorého súčasťou je v súčasnosti päť filmov (pričom šiesty je v príprave), niekoľko videohier a takisto komiksy. Avšak na počiatku vzniku postavy Johna McClanea stála kniha z roku 1979 Nothing Lasts Forever z pera Rodericka Thorpa. V nej je však hlavný hrdina, detektív na dôchodku, volá Joe Leland a bojuje o život svojej dcéry, nie manželky. Aj kvôli tejto zmene mien si málokto uvedomuje, že film Detektív z roku 1968, natočený na motívy rovnomennej knihy, kde sa v úlohe detektíva Joea Lelanda predstavil Frank Sinatra, je v skutočnosti prequelom knihy, podľa ktorej neskôr natočili Smrtonosnú pascu (medzi vydaním týchto dvoch kníh je rozdiel trinástich rokov). Okrem týchto dvoch kníh boli sfilmované ešte ďalšie dve autorove, a to konkrétne Rainbow DriveDevlin.

 

Bridge to Terabithia (2007)

(Most do Krajiny Terabithia / Most do země Terabithia)

Tento fantazijný dobrodružný film rozpráva o deckách a ich školskom živote. Hlavní hrdinovia, Jesse a Leslie, ktorá sa do mestečka ešte len čerstvo prisťahovala, sa zblížia aj vďaka tomu, že sú obaja šikanovaní. Spriatelia sa a trávia spolu veľa času a spoločnými silami nakoniec vymyslia čarovnú krajinu Terabithia, tá predstavuje ich bezpečné kráľovstvo. Svoj námet čerpá film z rovnomennej knihy z roku 1977, ktorú napísala Katherine Paterson. Kniha je pritom inšpirovaná životom jej syna Davida, ktorý knihu nakoniec scenáristicky spracoval – ale až potom, čo o dovolenie požiadal svoju matku. Film bol úspešný a oceňovaný, dokonca bol nominovaný na sedem rôznych cien, z ktorých päť s prehľadom získal. Avšak spracovanie z roku 2007 nie je jediným filmom natočeným na motívy knihy Katherine Paterson. V roku 1985 bol natočená aj kanadsko-americká verzia, ktorá bola viac kritizovaná ako oslavovaná a jej vzniknutie odsudzujú aj samotná autorka knihy a jej syn Davin (neskorší scenárista filmu z roku 2007) – hlavným dôvodom ich kritiky je fakt, že neboli prizvaní k ničomu, čo s filmom súviselo a takisto neboli spokojní s výsledným produktom. David L. Paterson uviedol, že tento film je „ako ten šialený bratranec zatvorený na psychiatrii, o ktorom nikto z rodiny nehovorí“.



2 komentáre:

  1. Ty jo, tak Mean Girls mě dost překvapily, to by mě navíc i dost zajímalo, když to není stejný žánr jako film (který mám sice ráda, ale asi jsem na podobné knížky už stará :-D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si myslím, že je to dosť zaujímavé, ten rozdiel v žánri. Čo som pozerala, tak je tá kniha niečo ako psychologická príručka pre matky, ako pomôcť svojim dcéram, a existuje niekoľko edícií. Tá posledná sa venuje aj kyberšikane napríklad.

      Odstrániť