utorok 26. januára 2021

InDaBoR #19: Deň Austrálie

Deň Austrálie sa každoročne oslavuje práve 26. januára, čiže v deň, v ktorý v roku 1788 Arthur Phillip zabodol britskú vlajku do austrálskej pôdy. V súčasnosti má tento deň za úlohu pripomínať odlišnosti v austrálskej spoločnosti, ale aj krajinu, ktorú obývajú. Pripomína históriu, ale v tento deň sú takisto odovzdávané rôzne druhy národných cien. Hoci prvé zmienky o tomto pamätnom dni siahajú až do roku 1808, oficiálnym celonárodným austrálskym sviatkom sa stal až v roku 1994.

Ako lepšie osláviť tento národný deň, než čítaním kníh austrálskych autorov?

 



knihy Markusa Zusaka

Hoci má na konte hneď niekoľko úspešných kníh, za asi najúspešnejšiu z jeho pera je možné považovať práve Zlodejku kníh. Tematicky aj dejovo sa viaže k druhej svetovej a čiastočne vychádza z príbehu autorovej starej mamy. Kniha je aj po rokoch populárna a vyhľadávaná a na jej motívy bol natočený rovnomenný film, ktorý bol nominovaný v rôznych prestížnych cenách. Úspech práve tejto knihy z neho urobil jedného z najlepšie zarábajúcich austrálskych autorov.

 

knihy Gartha Nixa

Autor niekoľkých úspešných sérií i samostatných kníh a otec mnohých magických svetov takisto pochádza z Austrálie. Za tie roky publikoval v rôznych žánroch a subžánroch fantasy, no k jeho najznámejším sériám rozhodne patrí temná fantasy Staré kráľovstvo. Fantasy cyklus, ktorý začal v roku 1995 knihou Sabriel, pokračuje do dnešného dňa, jeho súčasťou sú rôzne novely a poviedky a tento rok by k nim malo pribudnúť aj šieste románové pokračovanie s názvom Terciel and Elinor.

 

knihy Liane Moriarty

Autorka má na konte niekoľko zaujímavých románov, ale k tým najúspešnejším a najznámejším určite patrí kniha Veľké malé tajomstvá (v českom preklade Sedmilhářky), podľa ktorej bol natočený seriál. Jeho dej sa odohráva v kalifornskom mestečku, ale dej knihy je zasadený do Sydney, nakoľko autorka odtiaľ pochádza a aj dnes tam žije. Ak preferujete inú literatúru ako ženské romány, pod pseudonymom L.M. Moriarty autorka publikuje detské knižky. Z nich však nebola preložená ani jedna.

 



knihy Jaya Kristoffa a Amie Kaufman

Predstavovať toto známe spisovateľské duo bude asi zbytočné. Samostatne majú obaja autori na konte niekoľko kníh a spoločnými silami stvorili už dve sci-fi série, pričom na tej druhej stále pracujú. Amie Kaufman navyše „spoluautoruje“ aj s inými spisovateľmi, napríklad s Meagan Spooner alebo Ryanom Graudinom. Jay a Amie toho teda majú spoločného viac ako dosť, on okrem toho pochádzajú aj z rovnakej krajiny – a áno, uhádli ste, tou krajinou je Austrália.

 

knihy C.G. Drews

Autorka pôvodne známa ako knižná blogerka PaperFury sa preslávila svojimi dvomi knihami určenými pre mladších čitateľov. Jej knihy sú skôr kratšieho rozsahu, no sú výstižné a dokážu chytiť za srdce, navyše sa vo veľkej miere venujú tematike psychického zdravia. A hoci to nie je na prvý pohľad úplne zjavné, obe sa odohrávajú v Austrálii, kde sa narodila a stále žije (a tiež stále aktívne bloguje) aj sama autorka.

 

 

Čítali ste niečo od týchto autorov?

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára