nedeľa 14. marca 2021

Keď kráľovstvo nefunguje | Clariel

Autor: Garth Nix
Názov: Clariel
Séria: The Old Kingdom (slov. Staré kráľovstvo, čes. Staré království)
Diel: štvrtý (dejovo zhruba 600 rokov pred Sabriel)
Špecifikácia: temná fantasy o mágii, mŕtvych a o zodpovednosti a túžbe ísť svojou cestou
Slovenské alebo české vydanie: Triton, 2016 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.84

 

“I am a great believer that anything not expressly forbidden is explicitly allowed.”

 

Staré kráľovstvo je úžasne temný svet, v ktorom má mágia svoje presne určené miesto – alebo miesta, do ktorých ju mágovia „posielajú“, keď začne vystrkovať rožky. Je neodškriepiteľné, že Garth Nix vytvoril nádherný svet a neustále dokazuje, že má čo povedať. Tentoraz sa rozhodol venovať Clariel, ktorá žila zhruba šesťsto rokov pred narodením Sabriel. Tá má problém zapadnúť do svojho nového života v meste, pretože najviac túži po slobodnom pobehovaní po lese. No zdá sa, že mesto ju bude potrebovať viac, než by si Clariel kedy dokázala predstaviť.

Vrátiť sa do autorovho sveta je ako návrat domov – do domu, v ktorom medzičasom pribudli ďalšie miestnosti a tým pádom aj nový obyvatelia. Jedným z nich je aj Clariel, ústredná postava a navyše svojim spôsobom rozprávačka, keďže som väčšinu príbehu vnímala z jej perspektívy. Rovnako ako predchádzajúce autorove postavy, aj táto by sa dala považovať za puberťáčku, no na rozdiel od tých predchádzajúcich sa tak Clariel aj správa.

Je tvrdohlavá a cíti sa nepochopená svojimi rodičmi, odmieta priznať chybu a až fanaticky túži po splnení svojho sna, pričom absolútne neberie do úvahy, ako jej konanie ovplyvní ostatných. Úprimne, Clariel nie je postava, ktorú by som si dokázala obľúbiť, ale na druhej strane som ju svojim spôsobom dokázala pochopiť a v niektorých momentoch som obdivovala, ako veľmi tvrdohlavá dokáže byť.

Okrem toho je však nutné poznamenať, že Clariel sa svojou povahou perfektne hodila do príbehu, v ktorom sa takmer všetky postavy odmietal hrať podľa zaužívaných pravidiel, a vďaka tomu táto kniha viac ako čokoľvek iné pripomínala tzv. „origin postavy“. Skrátka som nesledovala, ako Clariel ovplyvňuje dej a svojim konaním otvára novú kapitolu v dejinách, ale skôr to, ako dianie v príbehu ovplyvňuje Clariel.

Z môjho pohľadu bol teda zaujímavejší dej. Zvykla som si, ako Staré kráľovstvo funguje, ako funguje jeho mágia a história a všetko ostatné. Preto pre mňa bolo zvláštne ocitnúť sa v tomto svete v čase, keď takmer nikto neplnil svoje povinnosti – kráľ odmietal vládnuť, čo takpovediac stvorilo anarchiu, Abhorsen sa zase bál smrti, čiže sa mu po kráľovstve flákali nebezpečné magické kreatúry, no aspoň Clayrky plnili svoje povinnosti, no ich predpovede boli rovnako nejednoznačné ako kedykoľvek predtým.

“The most important thing is to be true to yourself, however you feel, and not try to feel or behave differently because you think you should, or someone has told you how you must feel. But do think about it. Unexamined feelings lead to all kinds of trouble.”

Totálne fascinujúca zmena oproti tomu, na čo som bola v tomto prostredí zvyknutá a jednoznačne je to niečo, čo ma bavilo. Autor vlastne v praxi ukázal, že žiadne veľkolepé kráľovstvo celý čas svojej existencie nepretrvalo v dokonale funkčnom stave (čo bolo naznačené už v predchádzajúcich knihách), ale je iné sledovať to v priamom prenose. Dej ma teba nesmierne bavil, všetky tie nástrahy a intrigy, politikárčenie a pomedzi to bojovanie sa magickou príšerou... Doslova som slintala blahom.

Teda aspoň v posledných dvoch tretinách, tá prvá bola na môj vkus až príliš rozvláčna. Ako taká bola venovaná predovšetkým Clariel, jej myšlienkam a jej životu, čo bolo najskôr potrebné, aby som tak ľahšie mohla pochopiť jej správanie a motiváciu, ale keďže ma Clariel ako postava nebavila a viackrát som mala chuť zatriasť ňou, tak som podobný úvod skrátka nedokázala oceniť.

Problémom potom pre mňa bolo aj to, že som udalosti vnímala z pohľadu Clariel a jej perspektíva bola občas poriadne skreslená, takže ja som chcela čítať o niečom úplne inom, než čo zaujímalo ju. Ale zase nemôžem autorovi odškriepiť, že preskúmal aj myšlienku, čo sa stane, keď medzi sebou ľudia poriadne nekomunikujú – lebo Clariel sa stala obeťou tej nekomunikácie. V konečnom dôsledku bola táto kniha zaujímavá, otvorila nové dvere do môjho obľúbeného sveta, avšak ak by bol jej úvod o niečo kratší, bola by som spokojnejšia.

Clariel je dôkazom, že Garth Nix so svojím svetom ešte neskončil a sú nielen postavy, ale aj obdobia vo vývoji Starého kráľovstva, o ktorých chce svojim čitateľom povedať. V tomto prípade akoby sa zamyslel nad tým, ako by jeho svet vyzeral, ak by kráľ a aj Abhorsen odmietali plniť svoje povinnosti.

Okrem toho však túto knihu použil na vyrozprávanie osudu Clariel, ktorú ovplyvnilo dianie v príbehu a stvorilo z nej inú osobu. Kniha však ponúka aj zaujímavé posolstvá, napríklad pripomína, aké dôležité je medzi sebou komunikovať a čo môže spôsobiť nepozornosť. Vo výsledku ide o veľmi príjemný návrat do obľúbeného sveta, ktorému uškodil len zbytočne dlhý úvod (a v mojom prípade aj fakt, že ma Clariel ako postava dosť rozčuľovala).


  

oficiálna anotácia:

Sixteen-year-old Clariel is not adjusting well to her new life in the city of Belisaere, the capital of the Old Kingdom. She misses roaming freely within the forests of Estwael, and she feels trapped within the stone city walls. It seems, too, that the city itself is descending into chaos, as the ancient rules binding Abhorsen, King and Clayr appear to be disintegrating.

With the discovery of a dangerous Free Magic creature loose in the city, Clariel is given the chance both to prove her worth and make her escape. But events spin rapidly out of control. Clariel finds herself more trapped than ever, until help comes from an unlikely source - and at a terrible cost. Clariel must question the motivations and secret hearts of everyone around her - herself most of all.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára