štvrtok 25. marca 2021

Rozprávky poznajú cestu | Pan's Labyrinth

Autor: Guillermo del Toro; Cornelia Funke
Názov: Pan’s Labyrinth: The Labyrinth of the Faun
Špecifikácia: temná fantasy na pomedzí rozprávky a skutočnosti o jednom dievčati a jej osude
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.30

 

“In our choices lie our fate.”

 

Ofelia prichádza so svojou tehotnou matkou Carmen do srdca tajomného lesa na španielskom vidieku. Ofelia nie je nadšená predstavou, že by tu mala žiť s novým manželom svojej matky a jeho vojakmi, ale ako dobrá dcéra musí poslúchať. Krátko po príchode však začne narážať na prítomnosti tajomnej mágie a útržkov príbehov, ktorých je súčasťou. V snahe nájsť pre seba a svoju matku kúsok šťastia, rozhodne sa vyplniť tri náročné úlohy...

Tento príbeh nie je ničím novým, nakoľko vychádza z rovnomenného filmu z roku 2006. avšak podobne ako je to v prípade knihy Tvář vody, aj táto ponúka ďalšie súvislosti a útržky príbehov, ktoré dopĺňajú nielen dej, ale aj motiváciu postáv. Postáv v tomto príbehu je pomerne dosť a každá dostane svoj priestor. Takže som príbeh nesledovala len z pohľadu zúfalej Ofelie, ktorá by urobila všetko preto, aby sa vrátila k životu, ako ho poznala pred smrťou svojho otca.

Ofelia je dieťaťom, avšak je silná a odhodlaná a hoci na svet nazerá optikou rozprávok a príbehov, svojim spôsobom stojí nohami pevne na zemi a uvedomuje si, že niekedy je potrebné niečo obetovať. Vďaka tomu na mňa Ofelia pôsobila ako veľmi smutné dievča a tým, čo všetko prežila, mi niekoľkokrát zlomila srdce. Zasiahol ma najmä ten očividný kontrast, že bola zároveň dospelá a zodpovedná, ale na druhej strane v sebe stále mala detskú naivitu a ochotu bezpodmienečne veriť ostatným. 

Okrem nej som však príbeh občas sledovala aj očami jej matky Carmen, ktorá bola presvedčená, že len muž ju dokáže zachrániť, vďaka čomu nielen seba, ale aj svoju dcéru dostala do problémov. Svoj priestor dostala aj gazdiná Mercedes, odhodlaná a plná tajomstiev, alebo krutý kapitán Vidal, s uniformovanou predstavou o svete a nenávisťou k ostatným. Vďaka tomuto priestoru bolo jednoduchšie pochopiť motiváciu postáv, čo je vždy dobré.

“Mortals don't understand life is not a book you close only after you read the last page. There is no last page in the Book of Life, for the last one is always the first page of another story.”

Viac ako postavy ma však bavilo dianie a to, akým spôsobom mi ho autori ponúkali. Okrem lineárneho rozprávania o tom, čo sa dialo práve v ten moment, dopĺňali dej aj rôzne príbehy a rozprávky, v ktorých sa vysvetľovali dovtedy ukryté súvislosti medzi postavami a niektorými udalosťami. Vďaka tomu možno miestami kniha bola viac rozprávková, ale tiež získala temnú a magickú atmosféru, ktorú som si vyslovene užívala.

No a podobne ako to v rozprávkach býva, aj v tejto som našla nielen ponaučenie, ale aj množstvo posolstiev a krásnych myšlienok ukrytých medzi riadkami, ktoré len čakali na to, či ich objavím. V knihe bolo navyše aj mnoho krutých alebo znepokojivých okamihov, ale o to reálnejšie potom celý príbeh pôsobil. Autorom sa darilo aj veľmi dobre pracovať s napätím a jeho budovaním, čiže posledné kapitoly mi prakticky nedovolili ani poriadne si vydýchnuť. Čo umocnilo aj emocionálnu stránku knihy, nakoľko vo mne čítanie vyvolalo mnoho pocitov od ľútosti, cez pochopenie, až po hnev.

Vďaka postavám, atmosfére, doplňujúcim rozprávkam a príbehom či samotným ilustráciám, ale aj emóciám sa táto kniha stala zážitkom a okrem toho tlmočí všetky posolstvá, ktoré v sebe ukrýva aj pôvodný film. Naozaj nádherný zážitok, hoci neviem, či súhlasím s tvrdením z anotácie, že táto kniha je vhodná pre všetky vekové kategórie.

Pan’s Labyrinth úspešne nadväzuje na atmosféru i posolstvo pôvodného filmu. Prerozprávaný dej síce neukrýva žiadne prekvapenia, ale na atraktívnosti knihe pridávajú nielen pochmúrna a zároveň čarovná atmosféra, ale aj spôsob vyrozprávania. Základný dej je obohatený o príbehy a rozprávky, ktoré ponúkajú detailnejšie vysvetlenie diania i vzťahov medzi postavami. Postavy samotné tiež dostávajú dostatok priestoru, aby bolo možné pochopiť ich motiváciu. Vo výsledku je vďaka tomuto všetkému kniha čarovná, plná emócií a fantázie, pričom medzi riadkami ukrýva pekné myšlienky aj rôzne posolstvá. Každá čitateľ si v nej nájde niečo iné.


  

oficiálna anotácia:

Oscar winning writer-director Guillermo del Toro and New York Times bestselling author Cornelia Funke have come together to transform del Toro’s hit movie Pan’s Labyrinth into an epic and dark fantasy novel for readers of all ages, complete with haunting illustrations and enchanting short stories that flesh out the folklore of this fascinating world.

This spellbinding tale takes readers to a sinister, magical, and war-torn world filled with richly drawn characters like trickster fauns, murderous soldiers, child-eating monsters, courageous rebels, and a long-lost princess hoping to be reunited with her family.

A brilliant collaboration between masterful storytellers that’s not to be missed.

  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára