štvrtok 18. marca 2021

Tajné predlohy filmov #6

Tento mesiac som s touto rubrikou trochu otáľala, nakoľko som mala veľa pracovných povinností, no o to viac sa teším, že som sa k tomu konečne dostala. A ako som sľubovala už predtým, opäť je tu ďalšia várka filmov s komiksovými predlohami...



I Kill Giants (2017)

(Boj s obry [festivalový názov])

Tento pomerne ambiciózny film je v našich končinách veľmi málo známy, nakoľko nebol uvedený ani v slovenských a ani v českých kinách. Dej sleduje tínedžerku Barbaru, ktorá uteká pred svojimi problémami do vmysleného fantasy sveta, ktorý sama stvorila po vzore hry Dungeons & Dragons. V ňom existujú nebezpeční obri a Barbara sa na boj s nimi neustále pripravuje, pričom vytvorila aj pasce, ktoré ju majú upozorniť na blížiacich sa nepriateľov. Mne osobne tento motív pripadá byť dosť podobný príbehu Most do krajiny Terabithia (písala som o ňom v jednom z predchádzajúcich článkov) a je podobne ambiciózny, avšak na základe hodnotení a dosť vlažného prijatia publika usudzujem, že ostalo len vo sfére plánov a fanúšikov sa nepodarilo nalákať ani na kombináciu známych producentov a hereckého výkonu Zoe Saldany. Svoj základ tento film prebral z rovnomenného jednozväzkového komiksu spoločnosti Image Comics, ktoré vytvorilo kreatívne duo Joe Kelly (scenár) a J. M. Ken Miimura (ilustrácie). Na rozdiel od svojej filmovej podoby sa komiks dočkal lepšieho prijatia a dokonca získal niekoľko ocenení.

 

Casper (1995)

Postava priateľského ducha, ktorý nechce strašiť, ale nájsť si vo svete ľudí priateľov, je v tej či onej podobe známy pomerne obrovskej mase ľudí. Jeho cesta k prvému celovečernému filmu je však nemenej zaujímavá ako celá jeho priehľadná postava. Pred filmom bolo natočených 55 krátkych animovaných „filmov“ (v skutočnosti to boli skôr niekoľkominútové scénky). Koncept postavy Caspera pritom vytvorili koncom štyridsiatych rokov Seymour ReitJoe Oriolo a zamýšľali ho použiť v detskej knihe, ktorá mala pôvodne vyjsť v roku 1939. O postavu bol však malý záujem a kniha nakoniec nebola publikovaná. Avšak o čosi neskôr, keď bol Reit v Druhej svetovej, rozhodol sa Oriolo poza jeho chrbát predať koncept Caspera (nielen koncept, ale aj práva na vydanie knihy) spoločnosti Paramout Pictures za 175 dolárov (čo nie je veľká suma a v súčasnosti by mala hodnotu zhruba 3200 dolárov). Touto jednorazovou odmenou sa neskôr ochudobnil o nárok na akékoľvek výnosy z predaja čohokoľvek iného, čo vzniklo na základe tohto konceptu. Casper sa z animovaných filmov dostal do komiksov, svoju premiéru zažil v roku 1949 v pôvodnom vydavateľstve a neskôr v roku 1951 vo vydavateľstve Harvey Comics, ktorá od roku 1959 vlastní autorské práva. Komiksy o Casperovi vychádzali s menšími či väčšími prestávkami do roku 2010. Na základe pôvodných komiksov bol v deväťdesiatych rokoch natočený celovečerný film Casper (uvedený v roku 1995), v ktorom si zahrali napríklad Bill Pullman, Christina Ricci alebo Malachi Pearson.

 

Richie Rich (1994)

(Sám doma a bohatý)

Rodinná komédia o multimilionárovi Richiem, ktorý má všetko na svete okrem spoločnosti rovesníkov, nie je až taký známy. Vo všeobecnosti sa považuje za posledný film Macaulaya Culkina predtým, než „vyrástol“ z veku detskej hviezdy (v ďalšom filme sa objavil až v roku 2003). Keďže zápletkou tohto filmu je takisto zabránenie lúpeži, považuje sa za súčasť rodiny „sám doma“ filmov (samozrejme aj vďaka hercovi v hlavnej úlohe), vďaka čomu dostal v preklade názov Sám doma a bohatý. Málokto si vďaka tomu uvedomí, že tento film je samostatným projektom a má úplne iný základ ako pôvodné filmy o Kevinovi. Námet scenáristi našli v rovnomennej komiksovej postave pochádzajúcej zo štúdia Harvey Comics (podobne ako Casper). Richieho vytvorili Alfred HarveyWarren Kremer a jeho komiksové dobrodružstvá vychádzali medzi rokmi 1950 a 1982, počas ktorých bol najpopulárnejšou postavou vydavateľstva. Táto postava sa dočkala svojej komiksovej renesancie v roku 2011, kedy začali vychádzať ďalšie, tentoraz oveľa akčnejšie, pokračovania. V roku 2015 Netlix vydal dve série sitcomu Richie Rich, ktorý takisto voľne nadväzuje na pôvodné komiksy.

 

Red (2010)

(Red / RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční)

Akčná komédia zachytáva príbeh penzionovaného agenta Franka Mosesa, ktorý sa snaží žiť pokojným životom. Lenže potom sa zrazu vedenie agentúry rozhodne, že bude jednoduchšie sa ho zbaviť, čo odštartuje šialenú naháňačku a boj o holý život. Vo filme sa blysli hviezdy naozaj veľkých formátov ako napríklad Bruce Willis, Karl Urban, John Malkovich alebo Helen Mirren, pričom projekt získal niekoľko ocenení. Málokto však vie, že tento film svoj námet čerpá v útlom rovnomennom komikse, na ktorom sa autorsky podieľali Warren Ellis (scenár) a Cully Hamner (ilustrácie). Komiks má len tri krátke kapitolky a s filmom má spoločnú len ústrednú postavu agenta na dôchodku, ktorého sa rozhodne riaditeľ agentúry zabiť. Avšak politická zápletky známa z filmu sa v komikse vôbec neobjavila a to isté sa dá povedať o väčšine postáv. Pre mňa osobne je pozoruhodné, ako kreatívne sa rozhodli pristúpiť k predlohe a koľko postáv a zápletiek dokázali dať dokopy. Za ich najväčší úspech ale považujem z guľometu strieľajúcu Helen Mirren oblečenú v plesových šatách.

 

Dennis the Menace (1993

(Postrach Dennis)

Béčková komédia rozpráva príbeh päťročného chlapca Dennisa, ktorý väčšinou nevedomky terorizuje svoje okolie, a predovšetkým svojho suseda pán Wilsona, výstrednými výčinmi. Ak sa stane nejaká katastrofa, autorsky sa na nej podpísal práve Dennis, ktorý si to veľakrát vôbec neuvedomuje. A hlavne si neuvedomuje dôsledky svojho konania. Úsmevný film je takpovediac klasikou a spadá do rovnakej kategórie ako Sám doma či Ten chlapec je postrach (s tým rozdielom, že Dennis len málo svojich výčinov skutočne zamýšľal alebo plánoval). Svoju predlohu má tento film v rovnomennom novinovom komikse, ktorý debutoval v roku 1951 v šestnástich rôznych novinách. Otcom Dennisa Mitchella, malého postrachu, sa stal Hank Ketcham, ktorý komiks nielen kreslil, ale mu aj písal scenár. Komiks dodnes vychádza, v súčasnosti zhruba v tisícke novín vo viac ako štyridsiatich krajinách a devätnástich rôznych jazykoch. V súčasnosti sa na ňom autorsky podieľajú Marcus Hamilton, Ron FerdinandScott Ketcham. Predlohou pre postavu Dennisa sa stal syn Hanka Ketchama, ktorý sa v detstve správal ako postrach.


 

2 komentáre:

  1. Sám doma a bohatý som kedysi pozerala stále dookola a aj dnes si to ešte rada pozriem. Zato Postrach Dennis som úúúplne neznášala a platí to dodnes. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to mám zase naopak. Sám doma a bohatý sa mi nepáčil vôbec a Postrach Denis... síce nemôžem povedať, že ten film milujem, ale neotravuje ma až tak, keď to náhodou dávajú v telke. :D

      Odstrániť