streda 28. apríla 2021

Je lepší sen, alebo realita? | Hvězdopravec

Autor: Martin Bečan
Názov: Hvězdopravec
Špecifikácia: magický realizmus odohrávajúci sa na hranici sna a reality o dospievaní a potrebe úniku z reality
Slovenské alebo české vydanie: Fragment, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.13

 

„Hvězdopravec dokáže vidět hvězdy ve svých dětech a změnit jejich podstatu.“

 

Mikuláš Koperník je mladík na prahu dospelosti – čoskoro by mal dokončiť vysokú školu, ktorá ho však nebaví a nenapĺňa, rovnako ako ho nenapĺňa povinná stáž v redakcii, kde sa pomaly ale isto mení na zombie bez ideálov. Rovnako ho nebavia ani očakávania jeho rodičov a ich večné hádky a čoraz viac pociťuje, že by od toho všetkého najradšej utiekol. A to sa mu raz aj podarí, keď sa v sne dostane do nádhernej magickej no nebezpečnej krajiny, ktorú údajne sám stvoril...

Námet tejto knihy, čiže akési zotrvávanie v snovom svete namiesto čelenia reality, je pomerne ohraný, ale napriek tomu má čo ponúknuť, pretože sa ho autor snažil spracovať svojsky. V tomto prípade ho previazal s otázkami psychického zdravia a tie sústredil okolo hlavného hrdinu Mikuláša. Ten je zároveň aj rozprávačom príbehu a od prvej strany je jasné, že žije predovšetkým tak, ako to od neho vyžadujú ostatní.

Je limitovaný očakávaniami svojich rodičov, ale aj svojimi vlastnými, vďaka čomu žije život, ktorý je prinajmenšom ubíjajúci. Nenapĺňa ho a neprináša mu žiadnu radosť, stal sa len fádnou rutinou. Čo je realita, s ktorou je možné sa veľmi rýchlo stotožniť, nakoľko je podobná životu mnohých ľudí.

Rovnakú pozornosť však nedostali aj ostatné postavy, hlavne tie spojené s Mikulášovým životom v realite, tie boli skôr ako nepodstatné krovie kdesi v komparze, čo mi zo začiatku trošku prekážalo, ale potom som si uvedomila, že je v tom vlastne zámer – pretože pre Mikuláša prestávala byť realita dôležitá a tým pádom aj jeho priatelia a známi. O to viac pozornosti ale pre seba získali postavy z jeho snového sveta, tie boli... pozoruhodné.

To je slovo, ktoré ich vystihuje asi najviac. Pretože pri ich tvorení autor jednoznačne popustil uzdu fantázii a stvoril nevšedne magických obyvateľov, z ktorých niektorí boli podobní predstavám z príbehov o vzniku niektorých súhvezdí. Boli to hrdinovia, piráti, no niekedy aj, mierne povedané, obludy a ja som ich prítomnosťou bola úplne fascinovaná. A to aj napriek tomu, že v niektorých z nich som zazrela niečo známe.

„A kdybych se už nikdy neměl vrátit do světa křiku a hádek, nenaplněných lásek a nesmyslných povolání, kdybych měl na tom místě na konci světa zemřít, zemřel bych šťastný.

Protože právě v tu chvíli jsem pocítil volnost, jednání nesvázané rozumem a naplno ovládané pocity, touhami a primitivní animální pudovostí, kterou jsem do té doby nikdy nepoznal. Protože tuhle část mého já si vždy uzurpovala mysl se svými teoriemi a nekonečným přemýšlením.“

Totiž nielen v ich výzore, ale aj v ich svete som spoznala niektoré známe koncepty, no podobne ako pri námete celej knihy, aj v tomto ohľade sa autor snažil byť čo možno najviac svojský, vďaka čomu sa mu podarilo stvoriť nádherne magický a snový svet, ktorý bol krásny i nebezpečný zároveň, kde sa stále niečo dialo a dni boli plné dobrodružstiev. Nečudujem sa, že v tom svete chcel Mikuláš ostať, aj ja som v ňom chcela tráviť čo možno najviac času. Pretože to bolo nádherné miesto, kde síce išlo o život, ale neexistovala tu rutina alebo ubíjajúca obyčajnosť.

A to je to, čo si na tejto knihe vážim najviac, to, ako realisticky na mňa pôsobila, napriek snovosti a mágii a iným svetom. Všetko to umocnil ten očividný kontrast medzi obomi svetmi a to, kým v nich Mikuláš bol. Bola to lákavá predstava a veľmi blízka. Pretože snový svet bol ako tá pomyslená úniková cesta od problémov. Jeho prostredníctvom autor rozvíjal ústrednú myšlienku a tematiku psychického zdravia.

Zamýšľal sa nad tým, ako občas utekáme do predstáv, aby sme sa doslova nezbláznili zo všetkých starostí a aby sme sa na chvíľu ocitli niekde, kde na nás nikto nekričí a nikto od nás nič nechce – teda, až na záchranu celého sveta. V tomto smere tento príbeh ponúka krásne zamyslenia a navyše poskytuje Mikulášovi priestor na vlastné dospievanie, no zároveň na spojenie sa s dieťaťom, ktorým bol kedysi. Je to silné, emotívne, snové i magické a získalo si ma to od prvej strany. Škoda, že som to prečítala tak rýchlo.

Hvězdopravec je príkladom knihy, v ktorej autor ponúka známe námety a koncepty, ale spracováva ich svojsky a tak zaujímavo, že pôsobia absolútne originálne. Na stránkach mi ponúkol akýsi rozdvojený pohľad na snový svet plný dobrodružstva, do ktorého sa v spánku dostáva Mikuláš strhaný životom. Cez túto postavu som mala možnosť vnímať kontrast medzi predstavami a realitou, ale aj zamýšľať sa nad otázkami psychického zdravia a nad dôvodmi, ktoré nás občas vedú k úteku do vlastného sveta fantázie. Vďaka citlivému spracovaniu na mňa táto kniha plná mágie a fascinujúcich obrazov pôsobila občas až desivo realisticky. Bol to vskutku silný príbeh s krásnym posolstvom.


  

oficiálna anotácia:

Konec studia na vysoké se blíží a Mikuláš Koperník by měl už brzy vykročit do dospělosti. Ta představa ho ale vůbec netěší. Když se mu naskytne možnost tento okamžik oddálit a vstoupit místo do reality do světa fantaskních příběhů, neváhá ani minutu.

Dostane se do snových krajin, jimž ze svého trůnu na hoře z pánevních kostí vládne despotický tyran. Dokáže ho Mikuláš jen s pomocí mrtvé neandertálské ženy a sourozenců tvořených hvězdných prachem svrhnout?

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára