pondelok 24. mája 2021

Medzi knihami a plesovými róbami | Kroniky prachu

Autor: Lin Rina
Názov: Kroniky prachu (orig. Animant Crumbs Staubchronik)
Špecifikácia: veľmi pomalý romantický príbeh o dospievaní mladej dámy medzi múrmi knižnice
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2021 (SR); Fragment, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.38

 

„Niekedy nestačí o niečom iba čítať.“

 

Animant žije v dobe, ktorá má istú predstavu o mladých dámach – že jej miesto je po boku muža a jediným cieľom v jej živote by mala byť svadba a eventuálne aj rodenie potomkov vhodnému manželovi. Čo je horšie, túto predstavu má aj Animantina matka, no Animant by radšej svoje dni trávila čítaním. Keď sa jej úplne náhodou naskytne príležitosť pracovať v knižnici, nesmierne ju to poteší. No vtedy ešte netuší, ako veľmi to zmení nielen jej život, ale aj ju samotnú...

Námet mladej dámy, ktorá sa z nejakého dôvodu odlišuje, je najmä v romantickej literatúre veľmi obľúbený a frekventovaný. Niekto by ho označil za tuctový, no mňa baví, pretože vzhľadom na veľmi úzke vymedzenie toho, ako mala dáma v tej-ktorej dobe vyzerať a ako sa správať, sa mohla niektorá dievčina líšiť už aj tým, že napríklad odmietala nosiť klobúk.

Animant sa líši tým, že nepomýšľa na svadbu, potenciálni nápadníci ju urážajú svojou zadubenosťou a zo všetkého najradšej by všetok svoj čas venovala čítaniu a rozhodne nie vyšívaniu, ktoré uznáva aj jej matka. Dej samotný sa navyše odohráva v zaujímavej dobe konca devätnásteho storočia, kedy hlavne priemysel oslávil dôležité míľniky, no spoločnosť samotná je ešte stále pevne zošnurovaná skostnatenými prežitkami.

Čo sa prejavuje aj tak, že síce otvorili prvú univerzitu pre ženy, ale študentky tejto školy si už napríklad nemôžu zájsť do Kráľovskej knižnice, aby si tu požičali odborné knihy potrebné k štúdiu. Takže som sa celkom tešila, aký rozruch spôsobí, že v tejto inštitúcii, kde majú ženy prakticky zakázané vstúpiť, by mala pracovať mladá dáma. Tešila som sa na to spoločenské napätie, tie rozbroje a možno aj nejaké napínavé momenty, no ostala som sklamaná.

Pretože niekedy v tomto momente, keď autorka nezačala riešiť tento obrovský spoločenský problém, ktorý by určite nastal v momente, keď Animant vstúpila do knižnice, vtedy som pochopila, čo je zámerom tejto knihy. Nie je o mladej dáme, ktorá sa vzoprela spoločenských pravidlám a všetkým ukázala, že s ňou musia počítať. Miesto toho je táto kniha o dospievaní Animant.

„Musím vás sklamať, mne sa koniec zdal príšerný. Žena, ktorá od svojho milého vyžaduje, aby sa vzdal toho najdôležitejšieho vo svojom živote, ho predsa nemôže úprimne milovať!“

Tá má síce devätnásť rokov, čiže už ašpiruje na titul starej dievky, ale napriek tomu sa často správa a reaguje ako malé dieťa, čo jej koniec-koncov vytkne aj jej vlastný brat Henry. A táto kniha mi dala príležitosť vyše päťsto strán sledovať, ako Animant pomaly dospieva, ako sa učí a ako sa profiluje na tú vzdelanú a odhodlanú mladú dámou, za ktorú sa odjakživa považuje.

Aj vďaka tomu sa dej skrsol na nekonečné opisy času stráveného v knižnici, zvykania si na nové povinnosti a rozhovorov s mužmi všakovakého veku a postavenia. Čo bolo pre nie koho ako som ja, kto v historických romanciach preferuje istú dobrodružnosť, doslova utrpenie. Nebudem klamať, túto knihu som pri viacerých príležitostiach označila za liek na nespavosť.

Jej prvá polovica mi tak rozhodne pripadala. Našťastie tá druhá sa o niečo zlepšila, autorka do deju vkladala zaujímavejšie a emocionálne výživnejšie momenty – hoci stále odmietala využiť potenciál spoločenských problémov, ktoré spomínala úplne mimochodom a bez záujmu. Všetko bolo prispôsobené len tomu, aby Animant mohla dospieť. A aj dospela. Čím sa zdanlivo naplnil zámer, s ktorým bola kniha napísaná.

Kniha Kroniky prachu rozvláčnym spôsobom rozpráva príbeh o Animant, ktorá sa líši od mladých dám svojej doby. V čase, kedy si ženy nemôžu z knižníc ani len vypožičať knihy potrebné k štúdiu, začne táto dievčina v jednej pracovať ako asistentka vedúceho. Avšak sociálne príťažlivé a dobové témy v knihe slúžia ako krovie a zámerom je sledovať dospievanie mladej dámy. Tento zámer autorke vyšiel, ale ja, keďže preferujem v historických romanciach istú dobrodružnosť, som sa počas čítania často nudila.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

Šaty, plesy a hľadanie dokonalého manžela. Presne tak si Animantina matka predstavuje najbližšiu budúcnosť svojej dcéry. Lenže Animant tento svet pozlátka ani trochu nezaujíma. Zo všetkého najradšej sa pohybuje vo svete kníh a realitu sa snaží od seba odohnať čo najďalej pomocou ostrých rečí a sarkazmu. Až kým jej jedného dňa zaklope na dvere a ponúkne možnosť, ktorá jej život prevráti naruby. Ponuke pracovať jeden mesiac v univerzitnej knižnici sa nedá odolať, a tak plná očakávaní opúšťa nudné provinčné mestečko a odchádza do Londýna.

Obklopená toľkými knihami sa len ťažko dokáže sústrediť na svoje pracovné povinnosti. Navyše jej už i tak rozptýlenú pozornosť narúša vedúci knihovník - najprotivnejší muž na svete, s ktorým nie je ľahké vyjsť. Napriek tomu sa v nej začínajú prebúdzať city, ktoré nikdy predtým nepoznala. A ani tá najučenejšia kniha jej nedá odpoveď, ako si s nimi poradiť.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára